Как да се справим със зла свекърва
Психология

Как да се справим със зла свекърва

Зла свекърва може да бъде сериозен проблем. Те могат да се намесват в отглеждането на детето ви, да ви затрудняват да се чувствате комфортно около семейството си и дори да предизвикат разрив между вас и съпруга ви. През повечето време проблемите на свекърва ви са свързани повече с нейните страхове и несигурност, така че трябва да опитате всичко възможно да не ги приемате лично или да ги интернализирате.

За да се справите с трудна свекърва, говорете със съпруга си, за да разработите стратегия заедно. След като сте се споразумели за начина за справяне с проблема, останете последователни, за да изпратите съобщението, че сте сериозни относно изправянето на проблема и заслужавате уважение.

Ето няколко прости трика как може да се справите със зла свекърва:

Успокояване на старомодна свекърва:

Обсъдете проблема насаме, за да определите корена на проблема.

зла свекърва
Как да се справим със зла свекърва снимка: pinterest

Предложете да изведете свекърва си на кафе или обяд и помолете да обсъдите въпроса, когато двамата седнете. Започнете, като обясните, че не сте ядосани или разстроени, а просто искате да разберете защо тя е толкова критична. Може да има основен проблем, който я безпокои, и обсъждането на проблема по съвместен начин ще ви приближи до разрешаването на проблема.

Започнете, като го направите за вас. Кажете: „Бих искала да седна с вас и да поговорим за нещо, което ме безпокои напоследък.“ Това ще накара да изглежда, че вие ​​имате проблем, а не тя, и ще предотврати потенциален спор с вашата зла свекърва.

Ако проблемите на свекърва ви са свързани с вашата култура или религия, направете всичко възможно да запазите хладнокръвие. Бихте могли да кажете нещо като: „Уважавам вашите вярвания и смятам, че е честно само ако вие уважавате моите.“

Отнасяйте се към критиките като към съвет и отговаряйте меко.

зла свекърва
Как да се справим със зла свекърва снимка: pinterest

Ако вашата зла свекърва ви критикува стила или вярванията ви, изиграйте коментарите й, сякаш прави предложение, а не обективен коментар. Това ще подкопае коментарите на свекърва ви, като ги накара да изглеждат като изцяло въпрос на мнение. Освен това малко ще облекчи напрежението, като улесни продължаването на разговора.

„Предполагам, че ще трябва да помисля за това“, „Това е интересна гледна точка“ и „Виждам откъде идваш, остави ме да помисля за това“ са добри отговори.

Извикайте я, когато прекрачи границата, за да създадете граници.

зла свекърва
Как да се справим със зла свекърва снимка: pinterest

Ако свекърва ви коментира или критикува нещо, свързано с вашата религия, култура, политически убеждения или класа, създайте твърда граница, като я извикате. Ако постоянно й показвате, че не желаете да толерирате нейните коментари, тя ще бъде принудена да се изправи срещу несправедливите си убеждения и да ги защити. Ако тя не иска да направи това, което е по-вероятният отговор, тя просто ще се откаже от чувствителните теми.

Бъдете твърди, но уважителни. Например, ако вашата зла свекърва ви каже, че трябва да започнете да ходите на църква, кажете: „Аз не критикувам вашите религиозни вярвания и вие нямате право да критикувате моите. Няма да търпя да ме събаряш. Моля, спрете сега и можем да продължим.“

Справяне със спорна или критична свекърва:

Общувайте със свекърва си, като попитате какъв е основният проблем.

зла свекърва
Как да се справим със зла свекърва снимка: pinterest

Поканете свекърва си на кафе или обяд и обяснете, че не искате лоша връзка и че я уважавате. Спокойно обяснете, че чувствате, че тя спори с вас много и попитайте какво можете да направите, за да разрешите проблема. Може да не харесате нейните отговори, но ще получите известна представа за основния проблем.

Ако вашата зла свекърва напълно отрича факта, че се кара с вас, тя може просто да няма представа, че го прави. Това може да е индикация, че тя не се опитва активно да ви критикува. Пуснете темата и вижте дали поведението й ще се промени, след като сте й обърнали внимание.

Ако свекърва ви просто каже, че не ви харесва, не можете да направите много. Покажете й, че сте достоен партньор за детето й, като избягвате спорове с нея и се съгласявате да не сте съгласни.

Имайте предвид, че проблемът може да няма нищо общо с вас. Нещата със съпруга й може да се влошат или тя да е разстроена от нещо, което се случва на работа. Ако случаят е такъв, предложете й да й помогнете по какъвто можете начин.

Помолете съпруга си да говори с нея, ако тя не общува ефективно.

зла свекърва
Как да се справим със зла свекърва снимка: pinterest

Ако тя дори не може да обсъди проблема, без да започне кавга, привлечете съпруга си да говори с нея. Помолете го да я успокои и да отвори канал за комуникация с нея. Тя може просто да се чувства неудобно да говори с вас за своите оплаквания.
Ако тя няма да общува конструктивно, не влизайте в спор. Вашата зла свекърва вероятно се опитва да започне караница и това ще създаде порочен кръг, в който я възнаграждавате, като й давате това, което иска.

Отстоявайте себе си, ако тя ви призовава публично.

зла свекърва
Как да се справим със зла свекърва снимка: pinterest

Ако вашата зла свекърва се нахвърли, когато сте пред съпруга или децата си, покажете й, че няма да й позволите да се отнася несправедливо с вас, като се застъпите за себе си. Използвайте твърд и уважителен тон, за да посочите, че тя се държи безотговорно и се съсредоточете върху поведението й, вместо върху съдържанието на спора.

Справяне с властна свекърва:

Избягвайте да се опитвате да разрешите проблема в личен разговор.

зла свекърва
Как да се справим със зла свекърва снимка: pinterest

Една властна и зла свекърва вероятно действа от импулс да се грижи за детето си. Ако подхождате към темата с нея, когато партньорът ви не е наоколо, тя автоматично ще почувства, че предавате доверието на детето й и не действате в техния най-добър интерес.

Тя също може да не се доверява на вземането на решения, така че изправянето с нея лице в лице може да бъде контрапродуктивно и да доведе до спор.

Обяснете защо не следвате изискванията на свекърва си.

зла свекърва
Как да се справим със зла свекърва снимка: pinterest

Ако свекърва ви е склонна да има много изисквания, спокойно обяснете причините си да направите нещо различно, за да изглежда, че не просто се опитвате да я обидите. Ако просто я игнорирате, просто ще я накарате да мисли, че трябва да настоява повече. Обяснявайки се, вие не само ще й покажете, че сте готови да отстоявате себе си, но може да посочите нещо, за което тя не е помислила, и да я накарате да се съгласи с вас.

Ако вашата зла свекърва не спира да пита кога ще имате внуци, направете така, че качеството на живот на децата да изглежда така, сякаш сте го обмислили.

Кажете: „Чакаме да създадем фонд за колеж, за да им дадем възможно най-доброто бъдеще.“

Изчакайте, докато тя не е наоколо, за да проведете важни разговори за ключови решения.

зла свекърва
Как да се справим със зла свекърва снимка: pinterest

Ако вашата зла свекърва е склонна да се намесва по време на ключови решения или разговори, просто изчакайте, докато тя не е наоколо, или се преместете в друга част на дома си, за да го обсъдите. Тя не може да вмъкне мнението си, ако не е наоколо, за да го направи.

„Можем да поговорим за това по-късно“ е лесен начин да отклоните тежките разговори пред свекърва си.

Опитайте да измислите сигнал със съпруга си, за да посочите, че искате да говорите насаме. Това може да бъде нещо толкова просто като дръпване на ухото или безобидна фраза като: „Трябва да отидем скоро да пазаруваме“. По този начин можете да предпазите свекърва си от обида, че планирате да обсъждате нещо, когато тя не е наоколо.

Сътрудничество с вашия съпруг:

Говорете със съпруга си, за да видите дали това винаги е било проблем.

зла свекърва
Как да се справим със зла свекърва снимка: pinterest

Ако вашата зла свекърва винаги е била критична, взискателна или спорна, може да се наложи просто да изработите стратегия, за да сведете до минимум поведението и да се справите с него. Ако това е ново поведение и е насочено само към вас, вероятно има основен проблем, който трябва да се реши. Говорете със съпруга си, за да разберете по-добре свекърва си.

Ако сте нервна от повдигането на темата, кажете нещо като: „Бих искала да поговорим за начина, по който се е държала майка ти, но не искам да се караме. Просто искам да обсъдим проблема, за да видим дали можем да намерим решение.“

Ще имате по-голям шанс да успеете, ако работите по този въпрос със съпруга си. Те ще имат много проницателност и ако се държите по неочакван начин със свекърва си, това може да предизвика раздор между вас и съпруга ви.

Помолете съпруга си да ви подкрепи или говорете с него, ако се фокусира само върху вас.

Представянето на единен фронт с вашия съпруг ще изпрати посланието на вашата зла свекърва, че нейното поведение е неприемливо. Ако вашият съпруг пръв се сблъска с проблема, това ще означава, че и двамата признавате проблема. Помолете партньора си да поговори с нея насаме, за да види дали може да разкрие корена на проблема. Ако вашият съпруг се чувства неудобно да се намеси в нещата, помолете го поне да се застъпи за вас, когато прекрачи границата.

Помолете съпруга си да ви докладва, след като проведе частен разговор с майка си. Те може да разполагат с важна информация за корена на проблема.

Кажете на половинката си: „Наистина мисля, че на теб ще ти е по-лесно да говориш с нея, отколкото на мен. Ако първо поговориш с нея и разбереш защо не се държи честно, ще ми е по-лесно да седна с нея.“

Tagged , ,
на горе