5 здравословни есенни рецепти с тиква

5 здравословни есенни рецепти с тиква
Интересно

5 здравословни есенни рецепти с тиква

Рецепти с тиква са идеалният начин да внесете уют, аромат и здравословни ползи в есенния си режим на хранене. Тиквата е не просто сезонен фаворит с наситен оранжев цвят и естествена сладост – тя е истински дар от природата, богат на ценни хранителни вещества. В нея се съдържат витамини от група B, витамин C и високи количества витамин A под формата на бета-каротин, който поддържа здравето на очите и кожата. Освен това тиквата е източник на минерали като калий, магнезий и желязо, които подпомагат енергията и добрия тонус на организма.

Не бива да подценяваме и факта, че тиквата е нискокалорична, но богата на фибри – чудесен избор за хора, които искат да се хранят едновременно вкусно и балансирано. Антиоксидантите, които съдържа, подпомагат укрепването на имунната система, особено в по-хладните есенни и зимни месеци, когато тялото има нужда от допълнителна защита.

В тази статия ще ви представим 5 лесни и здравословни есенни рецепти с тиква, които могат да се приготвят бързо у дома.

Топ 5 суперхрани и как да ги включим в ежедневното меню

Сезонни диети и хранене: защо трябва да адаптираме менюто си

5 вкусни и здравословни есенни рецепти с тиква, които да опитате тази година

1. Пълнена тиква

5 здравословни есенни рецепти с тиква
5 здравословни есенни рецепти с тиква / снимка с авторски права на HappyWoman.bg

Организирате веганска вечеря през есенните или зимните месеци? Изпечете тиква с разкошен пълнеж от ориз, копър, ябълка и семена от нар.

Съставки:

  • 1 средно голяма тиква
  • или кръгла тиква (около 1 кг)
  • 4 с.л. зехтин
  • 100 г див ориз
  • 1 голяма луковица копър
  • 1 ябълка
  • 1 лимон
  • 1 супена лъжица семена от копър
  • ½ ч.л. люти чушки
  • 2 скилидки чесън
  • 30 г печени ядки
  • 1 голям пакет магданоз
  • 3 супени лъжици тахан
  • семена от нар

Начин на приготвяне:

5 здравословни есенни рецепти с тиква
5 здравословни есенни рецепти с тиква / снимка с авторски права на HappyWoman.bg
  • Стъпка 1

Загрейте фурната на 200°C/180°C с вентилатор/газова степен 6. Отрежете горната част на тиквата и използвайте метална лъжица, за да извадите семките. Отстранете всички дебели парченца, но запазете семките за друг път. Сложете тиквата в тава за печене, натрийте я с 2 супени лъжици олио отвътре и отвън и овкусете добре. Печете в средата на фурната за 45 минути или докато омекне, с „капака“ отстрани.

  • Стъпка 2

Междувременно изплакнете добре дивия ориз и го сварете според инструкциите на опаковката, след което го разпределете върху тава за печене, за да се охлади. Нарежете на тънки резени луковицата копър и ябълката, след което изстискайте сока от ½ лимон, за да предотвратите обезцветяването им.

  • Стъпка 3

Загрейте останалите 2 с.л. олио в тиган. Запържете семената от копър и люспите чили, след което, щом семената започнат да пукат, добавете ½ чесъна и копъра. Гответе 5 минути, докато омекнат, след което добавете ябълката, печените ядки и лимоновата кора. Свалете от котлона. Добавете сместа към сварения ориз, след което добавете нарязания магданоз и овкусете.

  • Стъпка 4

Сложете сместа в сготвената тиква и върнете във фурната за 10-15 минути, докато всичко се загрее много добре. Междувременно разбийте останалия лимонов сок с тахана, останалия чесън и достатъчно вода, за да направите дресинг. Сервирайте тиквата в средата на масата, гарнирана със семена от нар и дресинга.

Тази рецепта е от тези рецепти с тиква, която наистина си заслужава да се приготви за есента.

2. Кремообразна супа от тиква и леща

5 здравословни есенни рецепти с тиква
5 здравословни есенни рецепти с тиква / снимка с авторски права на HappyWoman.bg

Тази рецепта е отличен пример за лесни и здравословни рецепти с тиква, подходящи за есенния сезон.

Съставки:

  • 1 с.л. зехтин
  • 2 глави лук (нарязан)
  • 2 скилидки чесън (нарязан)
  • около 800 г нарязана тиква
  • 100 г червена леща
  • ½ малко пакетче мащерка
  • 1 л горещ зеленчуков бульон
  • щипка сол и захар

Начин на приготвяне:

5 здравословни есенни рецепти с тиква
5 здравословни есенни рецепти с тиква / снимка с авторски права на HappyWoman.bg
  • Стъпка 1

Загрейте олиото в голям тиган. Запържете лука, докато омекне и започне да става златист. Разбъркайте чесъна, лещата и мащерката, след което налейте горещия бульон. Подправете, покрийте и оставете да къкри 20-25 минути, докато лещата и зеленчуците омекнат.

  • Стъпка 2

Междувременно измийте тиквените семки. Отстранете месестата част, която все още е полепнала по тях, след което ги подсушете с кухненска хартия. Загрейте 1 ч.л. олио в незалепващ тиган и запържете семките, докато започнат да подскачат и да пукат. Разбърквайте често, но покривайте тигана между пърженето, за да ги задържите в него. Когато семките изглеждат ядкови и препечени, добавете щипка сол и щипка захар и разбъркайте добре.

  • Стъпка 3

Разбийте сготвената тиквена смес с ръчен блендер или в кухненски робот до гладкост, след което разбийте отново.

  • Стъпка 4

Сервирайте с няколко листа мащерка и поръсени отгоре препечени семена.

Добър апетит!

3. Тиква яхния

5 здравословни есенни рецепти с тиква
5 здравословни есенни рецепти с тиква / снимка с авторски права на HappyWoman.bg

Тази класическа тиква яхния е чудесен пример за уютни и здравословни рецепти с тиква, идеални за есенния сезон. Комбинацията от месо, зеленчуци и тиква създава ароматно и засищащо ястие, което топли в хладните дни.

Съставки:

  • 2 супени лъжици растително масло
  • 500 г задушено говеждо месо (нарязано на парчета)
  • 2 глави лук
  • 600 г моркови (нарязани на парчета)
  • 1 стрък целина
  • ¼ малка връзка мащерка
  • 2 дафинови листа
  • 1 ½ с.л. доматено пюре
  • 1 ½ с.л. обикновено брашно
  • 1 л зеленчуков бульон
  • 250 мл бира
  • 1 средна тиква (около 500 г), обелени, почистени от семки и нарязани
  • картофено пюре или хрупкав хляб за сервиране

Начин на приготвяне:

5 здравословни есенни рецепти с тиква
5 здравословни есенни рецепти с тиква / снимка с авторски права на HappyWoman.bg
  • Стъпка 1

Загрейте олиото в голям тиган с капак или огнеупорна касерола и запържете говеждото месо на порции за няколко минути на средно силен огън, докато покафенее. Извадете в купа и оставете настрана. Запържете лука в същия тиган на среден огън за 6-8 минути или докато омекне.

  • Стъпка 2

Разбъркайте морковите, целината, мащерката и дафиновия лист и гответе още няколко минути, за да омекне леко. Върнете говеждото месо в тигана, след което добавете доматеното пюре и брашното.

  • Стъпка 3

Налейте бульона и подправете добре и оставете да заври. Намалете котлона на слаб огън и гответе 1 час. Добавете тиквата и гответе 30 минути – 1 час, докато зеленчуците и говеждото месо омекнат. Сервирайте с картофено пюре или хрупкав хляб за попиване на соса.

Тази тиква яхния показва колко лесно и вкусно могат да бъдат приготвени здравословни рецепти с тиква, които са идеални за есенни вечери, пълни с уют и топлина.

4.Здравословни тиквени палачинки

5 здравословни есенни рецепти с тиква
5 здравословни есенни рецепти с тиква / снимка с авторски права на HappyWoman.bg

Възползвайте се максимално от сладкия вкус на тиква, за да приготвите тези здравословни палачинки. Използвайте наистина добър незалепващ тиган и няма да ви е необходимо масло.

Съставки:

  • 200 г обикновено брашно
  • ½ ч.л. бакпулвер
  • 200 мл мляко
  • 100 г сварена тиква
  • 1 яйце (отделете жълтъка от белтъка)

Начин на приготвяне:

5 здравословни есенни рецепти с тиква
5 здравословни есенни рецепти с тиква / снимка с авторски права на HappyWoman.bg
  • Стъпка 1

Изсипете брашното в купа и добавете бакпулвера. Измерете млякото в кана и разбъркайте тиквата, след което добавете жълтъка.

  • Стъпка 2

Направете кладенче в центъра на брашното и постепенно добавяйте млечната смес, докато получите тесто без бучки. Като алтернатива, изсипете всичко в блендер и го разбийте.

  • Стъпка 3

Разбийте белтъка, докато стане твърд, след което го добавете към тестото.

  • Стъпка 4

Загрейте незалепващ тиган и гответе по 1 голяма или 3 малки палачинки наведнъж (ако правите малки палачинки, използвайте по 1 супена лъжица за всяка). Изчакайте, докато се появят много мехурчета нагоре и повърхността започне да изсъхва, преди да ги обърнете, но следете основата, за да се уверите, че не става твърде кафява. Повторете с останалата смес.

Тези палачинки са вкусен и лесен начин да включите тиквата в ежедневното си меню и са отличен пример за лесни и здравословни рецепти с тиква, подходящи за есенните закуски или десерти.

5.Пикантна тиквена супа

5 здравословни есенни рецепти с тиква
5 здравословни есенни рецепти с тиква / снимка с авторски права на HappyWoman.bg

Възползвайте се максимално от сезонните тикви в началото на есента и опитайте пикантна тиквена супа.

Съставки:

  • 1 тиква -около 1,5-2 кг (запазете семената – запечете ги в сух тиган преди сервиране)
  • 2 ч.л. смлян кориандър
  • 2 ч.л. смлян кимион
  • ½-1 ч.л. люти чушки
  • 3 с.л. зехтин
  • 1 глава лук (ситно нарязан)
  • Джинджифил (ситно нарязан)
  • 2 скилидки чесън
  • 900 мл зеленчуков бульон

Начин на приготвяне:

5 здравословни есенни рецепти с тиква
5 здравословни есенни рецепти с тиква / снимка с авторски права на HappyWoman.bg
  • Стъпка 1

Загрейте фурната на 180°C/160°C с вентилатор/газ 4. Разрежете тиквата наполовина и отстранете семките с лъжица. Нарежете на парчета и изсипете в купа. Сложете по 1 ч.л. кориандър и кимион в малка купа и смесете с 2 с.л. олио и овкусете. Поръсете тиквата и разбъркайте добре, за да се покрие с подправките. Прехвърлете в тава за печене , разпределете равномерно и печете 40-45 минути, като обръщате по средата на печенето, докато тиквата омекне много, когато се прободе с вилица. Оставете да се охлади в тавата за няколко минути.

  • Стъпка 2

Загрейте останалата 1 с.л. зехтин в голяма тенджера и запържете лука с щипка сол за 10 минути, докато омекне. Добавете джинджифила, чесъна и останалите подправки и лютите чушки и запържете още няколко минути, докато замиришат. Налейте бульона и оставете да къкри леко.

  • Стъпка 3

Когато тиквата се охлади достатъчно, за да я докоснете, използвайте лъжица, за да отделите меката месест част от кората. Добавете меката тиква в тенджерата с бульона, като отстраните кората. Свалете от котлона и пасирайте супата с ръчен пасатор, докато стане кремообразна и гладка. Подправете на вкус, като добавите допълнително чили, ако желаете. Върнете на слаб огън и разбъркайте.

Оставете да заври леко, след което сервирайте в купички, поръсени с още сметана и щипка чили преди сервиране. Поръсете отгоре с печени тиквени семки, ако желаете.

Тази пикантна тиквена супа е лесен начин да се насладите на есенния вкус на тиквата и е чудесен пример за здравословни и ароматни рецепти с тиква, подходящи за уютни вечери през сезона.

От ароматната пикантна супа до сладките и пухкави палачинки, всяка от тези 5 здравословни есенни рецепти с тиква показва колко разнообразни и лесни за приготвяне могат да бъдат ястията с този сезонен плод. Тиквата не само придава вкус и цвят на вашето меню, но и е ценен източник на витамини, минерали и антиоксиданти, които подпомагат имунната система.

Заключение:

5 здравословни есенни рецепти с тиква
5 здравословни есенни рецепти с тиква / снимка с авторски права на HappyWoman.bg

Опитайте тези рецепти с тиква сами и се насладете на уютни есенни вечери, пълни с топлина, хранителна стойност и невероятен вкус. Независимо дали искате супа, основно ястие или десерт, тиквата може да се превърне в звезда на вашата трапеза този сезон.

Tagged , , , , , , , , , , , , , ,
на горе