Рецепти с тиква са идеалният начин да внесете уют, аромат и здравословни ползи в есенния си режим на хранене. Тиквата е не просто сезонен фаворит с наситен оранжев цвят и естествена сладост – тя е истински дар от природата, богат на ценни хранителни вещества. В нея се съдържат витамини от група B, витамин C и високи количества витамин A под формата на бета-каротин, който поддържа здравето на очите и кожата. Освен това тиквата е източник на минерали като калий, магнезий и желязо, които подпомагат енергията и добрия тонус на организма.
Не бива да подценяваме и факта, че тиквата е нискокалорична, но богата на фибри – чудесен избор за хора, които искат да се хранят едновременно вкусно и балансирано. Антиоксидантите, които съдържа, подпомагат укрепването на имунната система, особено в по-хладните есенни и зимни месеци, когато тялото има нужда от допълнителна защита.
В тази статия ще ви представим 5 лесни и здравословни есенни рецепти с тиква, които могат да се приготвят бързо у дома.
Топ 5 суперхрани и как да ги включим в ежедневното меню
Сезонни диети и хранене: защо трябва да адаптираме менюто си
5 вкусни и здравословни есенни рецепти с тиква, които да опитате тази година
1. Пълнена тиква


Организирате веганска вечеря през есенните или зимните месеци? Изпечете тиква с разкошен пълнеж от ориз, копър, ябълка и семена от нар.
Съставки:
- 1 средно голяма тиква
- или кръгла тиква (около 1 кг)
- 4 с.л. зехтин
- 100 г див ориз
- 1 голяма луковица копър
- 1 ябълка
- 1 лимон
- 1 супена лъжица семена от копър
- ½ ч.л. люти чушки
- 2 скилидки чесън
- 30 г печени ядки
- 1 голям пакет магданоз
- 3 супени лъжици тахан
- семена от нар
Начин на приготвяне:



- Стъпка 1
Загрейте фурната на 200°C/180°C с вентилатор/газова степен 6. Отрежете горната част на тиквата и използвайте метална лъжица, за да извадите семките. Отстранете всички дебели парченца, но запазете семките за друг път. Сложете тиквата в тава за печене, натрийте я с 2 супени лъжици олио отвътре и отвън и овкусете добре. Печете в средата на фурната за 45 минути или докато омекне, с „капака“ отстрани.
- Стъпка 2
Междувременно изплакнете добре дивия ориз и го сварете според инструкциите на опаковката, след което го разпределете върху тава за печене, за да се охлади. Нарежете на тънки резени луковицата копър и ябълката, след което изстискайте сока от ½ лимон, за да предотвратите обезцветяването им.
- Стъпка 3
Загрейте останалите 2 с.л. олио в тиган. Запържете семената от копър и люспите чили, след което, щом семената започнат да пукат, добавете ½ чесъна и копъра. Гответе 5 минути, докато омекнат, след което добавете ябълката, печените ядки и лимоновата кора. Свалете от котлона. Добавете сместа към сварения ориз, след което добавете нарязания магданоз и овкусете.
- Стъпка 4
Сложете сместа в сготвената тиква и върнете във фурната за 10-15 минути, докато всичко се загрее много добре. Междувременно разбийте останалия лимонов сок с тахана, останалия чесън и достатъчно вода, за да направите дресинг. Сервирайте тиквата в средата на масата, гарнирана със семена от нар и дресинга.
Тази рецепта е от тези рецепти с тиква, която наистина си заслужава да се приготви за есента.
2. Кремообразна супа от тиква и леща


Тази рецепта е отличен пример за лесни и здравословни рецепти с тиква, подходящи за есенния сезон.
Съставки:
- 1 с.л. зехтин
- 2 глави лук (нарязан)
- 2 скилидки чесън (нарязан)
- около 800 г нарязана тиква
- 100 г червена леща
- ½ малко пакетче мащерка
- 1 л горещ зеленчуков бульон
- щипка сол и захар
Начин на приготвяне:


- Стъпка 1
Загрейте олиото в голям тиган. Запържете лука, докато омекне и започне да става златист. Разбъркайте чесъна, лещата и мащерката, след което налейте горещия бульон. Подправете, покрийте и оставете да къкри 20-25 минути, докато лещата и зеленчуците омекнат.
- Стъпка 2
Междувременно измийте тиквените семки. Отстранете месестата част, която все още е полепнала по тях, след което ги подсушете с кухненска хартия. Загрейте 1 ч.л. олио в незалепващ тиган и запържете семките, докато започнат да подскачат и да пукат. Разбърквайте често, но покривайте тигана между пърженето, за да ги задържите в него. Когато семките изглеждат ядкови и препечени, добавете щипка сол и щипка захар и разбъркайте добре.
- Стъпка 3
Разбийте сготвената тиквена смес с ръчен блендер или в кухненски робот до гладкост, след което разбийте отново.
- Стъпка 4
Сервирайте с няколко листа мащерка и поръсени отгоре препечени семена.
Добър апетит!
3. Тиква яхния


Тази класическа тиква яхния е чудесен пример за уютни и здравословни рецепти с тиква, идеални за есенния сезон. Комбинацията от месо, зеленчуци и тиква създава ароматно и засищащо ястие, което топли в хладните дни.
Съставки:
- 2 супени лъжици растително масло
- 500 г задушено говеждо месо (нарязано на парчета)
- 2 глави лук
- 600 г моркови (нарязани на парчета)
- 1 стрък целина
- ¼ малка връзка мащерка
- 2 дафинови листа
- 1 ½ с.л. доматено пюре
- 1 ½ с.л. обикновено брашно
- 1 л зеленчуков бульон
- 250 мл бира
- 1 средна тиква (около 500 г), обелени, почистени от семки и нарязани
- картофено пюре или хрупкав хляб за сервиране
Начин на приготвяне:


- Стъпка 1
Загрейте олиото в голям тиган с капак или огнеупорна касерола и запържете говеждото месо на порции за няколко минути на средно силен огън, докато покафенее. Извадете в купа и оставете настрана. Запържете лука в същия тиган на среден огън за 6-8 минути или докато омекне.
- Стъпка 2
Разбъркайте морковите, целината, мащерката и дафиновия лист и гответе още няколко минути, за да омекне леко. Върнете говеждото месо в тигана, след което добавете доматеното пюре и брашното.
- Стъпка 3
Налейте бульона и подправете добре и оставете да заври. Намалете котлона на слаб огън и гответе 1 час. Добавете тиквата и гответе 30 минути – 1 час, докато зеленчуците и говеждото месо омекнат. Сервирайте с картофено пюре или хрупкав хляб за попиване на соса.
Тази тиква яхния показва колко лесно и вкусно могат да бъдат приготвени здравословни рецепти с тиква, които са идеални за есенни вечери, пълни с уют и топлина.
4.Здравословни тиквени палачинки


Възползвайте се максимално от сладкия вкус на тиква, за да приготвите тези здравословни палачинки. Използвайте наистина добър незалепващ тиган и няма да ви е необходимо масло.
Съставки:
- 200 г обикновено брашно
- ½ ч.л. бакпулвер
- 200 мл мляко
- 100 г сварена тиква
- 1 яйце (отделете жълтъка от белтъка)
Начин на приготвяне:


- Стъпка 1
Изсипете брашното в купа и добавете бакпулвера. Измерете млякото в кана и разбъркайте тиквата, след което добавете жълтъка.
- Стъпка 2
Направете кладенче в центъра на брашното и постепенно добавяйте млечната смес, докато получите тесто без бучки. Като алтернатива, изсипете всичко в блендер и го разбийте.
- Стъпка 3
Разбийте белтъка, докато стане твърд, след което го добавете към тестото.
- Стъпка 4
Загрейте незалепващ тиган и гответе по 1 голяма или 3 малки палачинки наведнъж (ако правите малки палачинки, използвайте по 1 супена лъжица за всяка). Изчакайте, докато се появят много мехурчета нагоре и повърхността започне да изсъхва, преди да ги обърнете, но следете основата, за да се уверите, че не става твърде кафява. Повторете с останалата смес.
Тези палачинки са вкусен и лесен начин да включите тиквата в ежедневното си меню и са отличен пример за лесни и здравословни рецепти с тиква, подходящи за есенните закуски или десерти.
5.Пикантна тиквена супа


Възползвайте се максимално от сезонните тикви в началото на есента и опитайте пикантна тиквена супа.
Съставки:
- 1 тиква -около 1,5-2 кг (запазете семената – запечете ги в сух тиган преди сервиране)
- 2 ч.л. смлян кориандър
- 2 ч.л. смлян кимион
- ½-1 ч.л. люти чушки
- 3 с.л. зехтин
- 1 глава лук (ситно нарязан)
- Джинджифил (ситно нарязан)
- 2 скилидки чесън
- 900 мл зеленчуков бульон
Начин на приготвяне:


- Стъпка 1
Загрейте фурната на 180°C/160°C с вентилатор/газ 4. Разрежете тиквата наполовина и отстранете семките с лъжица. Нарежете на парчета и изсипете в купа. Сложете по 1 ч.л. кориандър и кимион в малка купа и смесете с 2 с.л. олио и овкусете. Поръсете тиквата и разбъркайте добре, за да се покрие с подправките. Прехвърлете в тава за печене , разпределете равномерно и печете 40-45 минути, като обръщате по средата на печенето, докато тиквата омекне много, когато се прободе с вилица. Оставете да се охлади в тавата за няколко минути.
- Стъпка 2
Загрейте останалата 1 с.л. зехтин в голяма тенджера и запържете лука с щипка сол за 10 минути, докато омекне. Добавете джинджифила, чесъна и останалите подправки и лютите чушки и запържете още няколко минути, докато замиришат. Налейте бульона и оставете да къкри леко.
- Стъпка 3
Когато тиквата се охлади достатъчно, за да я докоснете, използвайте лъжица, за да отделите меката месест част от кората. Добавете меката тиква в тенджерата с бульона, като отстраните кората. Свалете от котлона и пасирайте супата с ръчен пасатор, докато стане кремообразна и гладка. Подправете на вкус, като добавите допълнително чили, ако желаете. Върнете на слаб огън и разбъркайте.
Оставете да заври леко, след което сервирайте в купички, поръсени с още сметана и щипка чили преди сервиране. Поръсете отгоре с печени тиквени семки, ако желаете.
Тази пикантна тиквена супа е лесен начин да се насладите на есенния вкус на тиквата и е чудесен пример за здравословни и ароматни рецепти с тиква, подходящи за уютни вечери през сезона.
От ароматната пикантна супа до сладките и пухкави палачинки, всяка от тези 5 здравословни есенни рецепти с тиква показва колко разнообразни и лесни за приготвяне могат да бъдат ястията с този сезонен плод. Тиквата не само придава вкус и цвят на вашето меню, но и е ценен източник на витамини, минерали и антиоксиданти, които подпомагат имунната система.
Заключение:



Опитайте тези рецепти с тиква сами и се насладете на уютни есенни вечери, пълни с топлина, хранителна стойност и невероятен вкус. Независимо дали искате супа, основно ястие или десерт, тиквата може да се превърне в звезда на вашата трапеза този сезон.