Детско безсъние – как да се справим с него

Детско безсъние - как да се справим с него
Психология

Детско безсъние – как да се справим с него

Вашето дете има ли проблеми със съня? Детско безсъние, страховете преди лягане, нощните страхове и нощното напикаване са често срещани проблеми със съня на децата. Тези съвети могат да гарантират, че детето ви ще получи почивката, от която се нуждае.

Разбиране на проблемите с детско безсъние:

детско безсъние
Детско безсъние – как да се справим с него снимка: freepik

Проблемите със съня са често срещани сред децата, особено когато са малки. Детско безсъние, страховете преди лягане, нощните страхове, ходенето насън и нощното напикаване могат да нарушат естествения модел на сън на вашето дете. Някои деца може да не се чувстват уморени в определеното време за лягане, докато други имат проблеми със заспиването без присъствието на родител. Някои деца често се събуждат посред нощ, внезапно напълно будни, и или се мятат, или идват да събудят мама и татко.

Може да бъде разочароващо собственият ви сън да бъде редовно нарушаван и след това да се окажете, че трябва да бързате сутрин, защото детето ви става късно, или трябва да се справяте с капризно, мрачно дете, което не спи. Но има надежда. Много проблеми със съня в детска възраст са свързани с поведението през деня и навиците за лягане, които можете да промените с детето си. С малко търпение и дисциплина можете да помогнете на детето си да преодолее затрудненията си със съня, да му помогнете да заспи и да заспи – и да се върнете към по-спокойни нощи.

От колко сън се нуждаят децата?

детско безсъние
Детско безсъние – как да се справим с него снимка: freepik

За да функционират по най-добрия начин и да не страдат от детско безсъние, децата и тийнейджърите обикновено се нуждаят от повече сън, отколкото възрастните. Таблицата по-долу очертава препоръчителните часове, които развиващите се деца трябва да прекарат в сън.

От колко часа сън се нуждаят децата?
Възрастова група – Препоръчително време за сън:

Бебета (4 до 12 месеца) -12 до 16 часа (включително дрямка)
Малки деца (1 до 2 години) 11 до 14 часа (включително дрямка)
Деца (3 до 5 години) 10 до 13 часа (включително дрямка)
Деца (6 до 12 години) 9 до 12 часа
Тийнейджъри (13 до 18 години) 8 до 12 часа

Признаци, че детето ви не спи достатъчно

детско безсъние
Детско безсъние – как да се справим с него снимка: freepik

Децата, както и възрастните, имат проблеми с контролирането на настроението си, когато страдат от детско безсъние. Сънят, или липсата на такъв, засяга голяма част от поведението и състоянието на ума на детето.

Ако детето ви не спи достатъчно, то може да:

Често изглеждат капризни, раздразнителни или свръхемоционални.

Имате проблеми с концентрацията в училище или у дома? Учител ли ви е информирал за този проблем.

Заспивате, докато се возите в колата.

Изглежда, че се затруднявате да следите разговори или изглежда, че „разминавате“ много.

Имате проблеми със събуждането или заспиването, след като сте ги събудили за деня.

Често стават сънливи или „падат“ много по-рано от обичайното време за лягане.

Ако детето ви се събужда често през нощта или има проблеми с успокояването, това може да означава, че се бори с безсъние, един от най-големите проблеми със съня сред децата.

Причини за безсъние при деца

детско безсъние
Детско безсъние – как да се справим с него снимка: freepik

За много деца техните трудности да заспят или да заспят произтичат от дневните им навици или от това как прекарват времето си точно преди лягане. Яденето на твърде много сладки храни през деня например или гледането на телевизия непосредствено преди лягане може да е достатъчно, за да наруши съня на вашето дете. Разбира се, особено по-малките деца ще имат трудности да направят връзка между навиците си и качеството на съня си, така че ще трябва да действате като детектив на съня от тяхно име.

Други често срещани причини, поради които детето ви може да страда от детско безсъние включват:

Стрес. Да, те са малки, но децата също изпитват стрес – често предизвикан от проблеми в училище или у дома. Те може да се борят да поддържат класа, да изпитват проблеми с приятелите си или дори да бъдат тормозени . У дома стресът може да възникне от брачни проблеми на родителите , появата на ново бебе или промени в режима на спане, които сега изискват да споделят спалня с брат или сестра, родител или баба и дядо, например.

Кофеин. Много газирани и енергийни напитки съдържат кофеин, който може да държи децата будни през нощта. Опитайте се да ограничите консумацията на вашето дете след обяд. Още по-добре, опитайте се да изрежете тези видове напитки колкото е възможно повече.

Странични ефекти на лекарства. Някои лекарства, като тези, използвани за лечение на хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието (ADHD) и антидепресанти , също могат да причинят безсъние при деца.

Други медицински проблеми. Може да е нарушение на съня, като сънна апнея или синдром на неспокойните крака , или може би е предизвикано от запушен нос от алергии, болки при растеж или сърбеж по кожата от екзема. Осведомяването на детето ви за здравните прегледи може да помогне за идентифицирането на проблеми, които биха могли да попречат на съня му.

Безсъние и „твърде много време в леглото“
Понякога безсънието на детето може да се дължи на това, че отделя повече време за сън, отколкото му е необходимо всяка нощ. В тези случаи детето ви може да се бори с времето си за лягане или да се събуди през нощта или твърде рано сутрин. За да намерите идеалното време за лягане, отбележете кога детето ви започва да става сънливо вечер.

Това е времето, когато трябва да си лягат, така че започнете рутинната си програма за лягане около 45 минути по-рано. Ако са будни много по-дълго, може да започнат да получават втори дъх и след това да станат по-трудни за справяне.

Справяне с безсънието при деца

детско безсъние
Детско безсъние – как да се справим с него снимка: freepik

Въпреки че установяването на добри навици в начина на живот може да помогне за осигуряване на спокойна нощ за дете на всяка възраст, това е особено важно за по-големи деца и тийнейджъри, които страдат от детско безсъние.

Уверете се, че детето ви използва леглото си само за сън. Ако е възможно, насърчавайте ги да използват леглото си само за сън и ритуал преди лягане (като четене на книга), а не за домашна работа, например. В противен случай те ще свързват леглото с други дейности, а не с почивка и релаксация. По същия начин не използвайте спалнята на детето си за почивка или то ще се научи да го свързва с наказание.

Уверете се, че спалнята им е удобна.

детско безсъние
Детско безсъние – как да се справим с него снимка: freepik

Повечето деца спят най-добре в леко хладна стая (около 65 градуса). Ако има шум отвън, използването на бял шум от вентилатор или звукова машина може да помогне за маскирането му. Уверете се, че матракът на детето ви е удобен и не е претрупан с играчки, тъй като това може да го разсейва преди лягане.

Опитайте се да спазвате същия график за сън, дори през уикендите. Това ще улесни детето ви да се събуди и заспи по естествен начин. Подрастващите не трябва да спят много повече от час след обичайното време за събуждане през уикендите. Ако го направят, това показва, че не спят достатъчно през седмицата.

Не позволявайте на детето си да си ляга прекалено гладно или пълно. Лека закуска (като топло мляко и банан) преди лягане е добра идея. Обилните храни в рамките на един или два часа преди лягане обаче могат да държат децата будни.

Насърчавайте активен начин на живот.

детско безсъние
Детско безсъние – как да се справим с него снимка: freepik

Редовните упражнения предотвратяват безпокойството през нощта. Един час всеки ден е препоръчителното количество. Опитайте се обаче да предпазите децата си от енергична дейност в рамките на три часа преди лягане.

Насърчавайте излагането на естествена светлина първо нещо сутрин. Отварянето на щорите помага на вашето дете да се събуди и означава началото на деня.

Обърнете внимание на дрямката. Децата обикновено се нуждаят от поне четири часа между периодите на сън, преди да са достатъчно уморени, за да заспят отново. Въпреки че нуждите от дрямка може да варират, уверете се, че детето ви не спи твърде дълго или твърде близо до времето за лягане.

Поставете граници с електрониката. Синята светлина, излъчвана от телевизора, телефоните, таблетите и видеоигрите, може да наруши цикъла на сън/събуждане на тялото и да затрудни съня. Изключете тези устройства поне един час преди лягане и ги съхранявайте извън спалнята на вашето дете по време на сън.

Прекарайте качествено време заедно.

детско безсъние
Детско безсъние – как да се справим с него снимка: freepik

Някои деца искат да останат будни по-късно, защото жадуват за повече внимание от родителите си. Ако и двамата родители работят през деня, вечерите са на разположение. Дори само да попитате децата за техните приятели или интереси може да помогне много. За бебетата прекарайте няколко минути, като им пеете, установявате зрителен контакт или взаимодействате по нежен начин, докато се отпуснат за през нощта.

В допълнение към дневните навици и рутините за лягане, децата често срещат други пречки пред добрия нощен сън. Страхът от тъмното, лошите сънища, нощните ужаси, ходенето насън и нощното напикаване са други проблеми със съня, с които децата често се борят. Въпреки че повечето превъзхождат тези проблеми бързо, има много начини, по които можете да разрешите проблемите със съня на вашето дете и да гарантирате, че то – и вие – получават здравословна нощна почивка.

Tagged , , ,
на горе