Как да научим детето да играе самостоятелно

Как да научим детето да играе самостоятелно
Психология

Как да научим детето да играе самостоятелно

Чудили ли сте се как можете да научите детето си да играе само? Колко често децата ви играят тихо сами? Толкова много деца днес са пренатоварени и прекалено стимулирани. Те са привързани към своите електронни устройства и играят с играчки, които не оставят много на въображението. Освен това родителите са бомбардирани с толкова много информация относно стимулирането на децата си.

Те започват да вярват, че като родители тяхната роля е да ангажират децата си в някаква стимулираща дейност всяка секунда от деня. Това е моментът, когато родителите започват да вярват, че техният принос и насока са необходими, за да могат децата им да се развиват и учат – но това не може да бъде по-далеч от истината.

Самостоятелната игра има толкова много невероятни ползи за децата, че им позволява свободата да изследват и творят сами. По време на свободна самостоятелна игра децата създават и изпълняват идеи, тестват хипотези, научават за себе си и за своите харесвания и нехаресвания, учат се да се съсредоточават върху задачи , да решават собствените си проблеми, практикуват да навлизат в дълбок поток, да бъдат креативни и с въображение.

Прекарването на време сами също е дълбоко терапевтично (за всички нас!) и за да процъфтяват децата ни, те се нуждаят от много спокойно време, за да се отпуснат и да се докоснат до себе си. Това наистина носи вътрешен мир като нищо друго. В края на краищата, в основата на здравословното самочувствие е способността да се чувствате комфортно със себе си. За нашите малки е изключително ценно да се научат как да се наслаждават на собствената си компания.

Да не говорим за спокойната енергийна независима игра, която носи в дома ни, създавайки джобове от време за родителите да свършат нещата из къщата, да направят телефонно обаждане или просто да се насладят на чашата си кафе, докато е още горещо!

Ето няколко начина, по които можем да помогнем на детето да играе само:

Започнете рано

детето
Как да научим детето да играе самостоятелно снимка: pinterest

Можем да подкрепим независимата игра на детето по важни начини за първия ден, като се опитаме да не ги прекъсваме, когато са съсредоточени върху нещо (гледат сянката на стената или наблюдават собствените си ръце)
Практикувайте да не поставяте играчки или предмети в ръцете на нашите малки деца , а по-скоро поставете няколко предмета около детето върху килимче за игра, за да ги открие и да се научи да посяга само.

Избирайте играчки и предмети за игра добре

детето
Как да научим детето да играе самостоятелно снимка: pinterest

Изберете отворени играчки и предмети, които стимулират креативността и въображението на детето. Пасивните играчки правят активни учащи. По-малкото е повече: По-малко играчки обикновено означава по-дълга игра. Разредете, разчистете, разчистете – минималистичната игрална зала трябва да бъде нашата цел тук! Дръжте играчките организирани и не ги въртете твърде много. Опитайте да поставите играчките в отворени кошници за лесен достъп, а също и на правилната височина на рафта за вашето мъниче.

Не играйте ЗА тях и не поемайте играта им:

детето
Как да научим детето да играе самостоятелно снимка: pinterest

Винаги казваме, че най-добрият начин да накараме децата ни да загубят интерес към дадена дейност е, когато ние я поемем. Толкова често започваме да играем ЗА детето си, правим кулата по-голяма за него, помагаме твърде много с пъзела, рисуваме вместо него, обличаме куклите, разбирате.

Не само, че обикновено действа като ненужно прекъсване за тях и ги поддържа във форма, губейки се в собствената си, дълбока, независима игра, те също стават зависими от нас, играейки ролята на „забавляващ се“ и им помагайки, когато се затруднят или разочаровани по време на играта си.

Не прекалявайте с хваленето

Прекалено хваленето на децата ни, докато играят, прекъсва техния поток и може да има ефекта, че децата ни започват да играят за външна похвала или награда, вместо за собствено удовлетворение.
За да може независимата игра да продължи дълго, тя трябва да бъде подхранвана от вътрешната мотивация на нашите деца.

И така, хвалейки резултата: „Невероятна кула!“ “Уау красива снимка!!” и т.н. могат да потиснат креативността, когато децата станат твърде силно фокусирани върху крайните резултати от тяхната игра или проекти. Това може да измести фокуса им от насладата на процеса (тяхното естествено състояние) към прекалено силно фокусиране върху това, което произвеждат, което може да доведе до това да се страхуват повече да не правят грешки и да не са толкова склонни да изследват и опитват нови неща. Не прекалявайте с хваленето на детето си.

Дайте на детето си много неразделено внимание по време на игра.

детето
Как да научим детето да играе самостоятелно снимка: pinterest

За да могат нашите деца да играят добре самостоятелно, ние трябва да дадем приоритет на редовното пълнене на чашата им, като им даваме нашето неразделено внимание и пълно присъствие по време на тяхната игра.
Това изглежда така, че ние редовно седим в тяхното пространство за игра без никакви разсейвания и се съсредоточаваме върху чувствителното им наблюдение и удоволствие. Това е наистина терапевтично както за нас, така и за детето ни.

Когато присъстваме на тяхната игра, всъщност не правим много; ние дори не коментираме и не им казваме много, освен ако не вдигнат поглед към нас. Тогава им показваме, че имат цялото ни внимание и нежно коментираме какво правят с любопитство и искрен интерес:

„Виждам, че сте поставили всички блокове в големия камион!:)“ – (просто описвайки това, което виждаме е това, което правим, вместо да превъзхваляваме)

Позволете скуката

детето
Как да научим детето да играе самостоятелно снимка: pinterest

Важно е да позволите и да дадете място за скуката! Да позволим на децата си да скучаят, без да се притесняваме или да се чувстваме отговорни за поправката, всъщност е страхотен подарък, но защо?
Защото да бъдеш инертен, безидеен – отегчението често води до най-креативните места!
Скуката е здравословна част от живота и се случва с причина.

Играта на детето не винаги трябва да изглежда така, както можем да си го представим – да барабаните с пръст по облегалката на дивана или да не правите нищо, просто „да бъдете“ е достатъчно.“

Ограничете времето пред екрана

детето
Как да научим детето да играе самостоятелно снимка: pinterest

Трябва да ограничим времето пред екрана възможно най-много в ранните години. Ако предлагате екрани, опитайте се да го направите в края на деня или късно следобед. Сутринта е времето, когато децата имат най-много енергия, физическа и умствена, за създаване на игра.
Изследванията определено показват, че пасивното забавление влияе негативно на концентрацията и фокуса на детето; то става по-замаяно през целия ден и му е по-трудно да започне творческа игра и да остане фокусирано.

Задайте граници на времето за игра

Дайте им пространство. Ако можете, създайте определено място за игра за детето ви. Това може да насърчи разделянето между времето за игра и времето без игра. За по-малките деца пространството близо до вас е идеално, за да не си създават много проблеми.

Общуването с детето ви е важно. Определянето на очаквания за това как използвате вашето пространство ще им помогне да развият чувство за независимост и собственост за изолираното време. Докато са в собственото си пространство, оставете ги да избират своите дейности и се уверете, че няма да бъдат прекъсвани. По същия начин се уверете, че те разбират, че трябва да направят същото за вас.

Предизвикайте ги да бъдат креативни

детето
Как да научим детето да играе самостоятелно снимка: pinterest

Повечето деца се нуждаят от малко тласък, който да им помогне да се докоснат до творческите си страни. Предложете нещо нестандартно – и след това се отдръпнете от пътя. „Осигурете фигурки за игра, които са много приятни за детето ви и ги помолете да измислят история.Кажете им, че ще се върнете след 10 минути, за да чуете всичко. Увеличете времето, в което отсъствате с пет минути следващия път и преди да се усетите, те играят сами и си прекарват страхотно, изобретателно време. След това можете да седнете заедно и детето да продиктува историята, а вие да я запишете. Добре свършена работа!

Възложете му отговорности

детето
Как да научим детето да играе самостоятелно снимка: pinterest

Обяснете на детето, че играта е негова пълна отговорност, само то решава как, какво и колко време ще играе. Не си позволявайте да се намесвате, дори ако наистина искате. Разбира се, трябва да зададете правила – например, не може да взема нещо забранено, нито да се катери на високо, но за останалото, нека се забавлява.

Подкупът няма да навреди

детето
Как да научим детето да играе самостоятелно снимка: pinterest

За да стимулирате желанието на детето си да се потопи в самостоятелна игра, можете да му купите няколко нови играчки. И от време на време хвърляйте някои екстри“ в зоната за забавления. Малко вероятно е то да не се зарадва.

Защо е важно за детето да играе само?

Развиване на самостоятелност – едно от изключително ценните качества, които всеки иска детето му да притежава. Овладяване на умения, постигане на целите в собствено темпо, естествено и без натиск.

Разгръщане на фантазията – играейки само, детето влиза в различни роли, измисля сюжети и герои. Ако вие сте неотменно до него, ако му подавате непрестанно идеи за игра, може да попречите на спонтанността и на пълното разгръщане на фантазията му.

Влизане във връзка с вътрешния си свят – когато детето играе само това е важна автотерапия. От психологическа гледна точка, детето канализира стреса, развива абстрактно мислене, поглежда навътре именно в самостоятелна игра. Това е момент на съзерцание, който е безценен за всеки етап от живота.

Tagged , , ,
на горе