5 юни – Световен ден на околната среда

5 юни – Световен ден на околната среда
Празници

5 юни – Световен ден на околната среда

Днес е световният ден на околната среда. Световният ден на околната среда представлява най-значимият и известен глобален ден за положителна промяна на околната среда.Не можем да върнем времето назад, но можем да отглеждаме гори, да съживяваме водни източници и да възвръщаме почвите. Ние сме поколението, което може да сключи мир със земята.

Навсякъде по света екосистемите са застрашени. От гори и сухи земи до земеделски земи и езера, природните пространства, от които зависи съществуването на човечеството, достигат повратна точка.Земята е нашият дом – единственият дом, който познаваме.

От деня, в който се родим, до деня, в който умрем, тази земя ни подхранва и ни прави хората, които ставаме. Природата е хранителна, любяща и прегръщаща. Осигурява ни всички ресурси, от които се нуждаем за живот и за нашето благополучие. Както за физическо, така и за психическо здраве, природата е перфектна, за да ни осигури най-доброто от всичко.

Човечеството обаче е било безмилостно към природата. Човешките същества са изчерпали природните ресурси, изсекли са горите и са довели до замърсяване и глобално затопляне. Крайно време е да се обърнем към природата и да започнем да я опазваме. Всяка година Световният ден на околната среда се отбелязва, за да се повиши осведомеността относно изменението на климата, глобалното затопляне, обезлесяването и загубата на биологично разнообразие. Докато се подготвяме да отпразнуваме специалния ден, ето няколко неща, които трябва да знаем.

Според Конвенцията на ООН за борба с опустиняването , до 40 процента от сушата на планетата е деградирала, което пряко засяга половината от световното население. Броят и продължителността на сушите са се увеличили с 29 процента от 2000 г. насам – без спешни действия сушите могат да засегнат над три четвърти от населението на света до 2050 г.

Какво е Световният ден на околната среда?

ден на околната среда
5 юни – Световен ден на околната среда снимка: pinterest

Ръководен от Програмата на ООН за околната среда (UNEP) и провеждан ежегодно на 5 юни от 1973 г. насам, Световният ден на околната среда е най-голямата глобална платформа за обществено популяризиране на околната среда и се празнува от милиони хора по целия свят. През 2024 г. домакин е Саудитска Арабия.

Защо Световният ден на околната среда се отбелязва на 5 юни?

ден на околната среда
5 юни – Световен ден на околната среда снимка: pinterest

През 1972 г., на 5 юни, в Стокхолм, Швеция, се провежда Конференцията на ООН за човешката среда. Почитайки деня, през 1973 г. светът отбеляза своя първи Световен ден на околната среда. Оттогава всяка година специалният ден се отбелязва на един и същи ден.

Световният ден на околната среда е глобален празник, който се отбелязва ежегодно на 5 юни, за да повиши осведомеността и да насърчи действия за опазване на околната среда.
Това е основното средство на Организацията на обединените нации (ООН) за насърчаване на световната осведоменост и действия за околната среда.

Отбелязван в над 150 страни, денят служи като глобална платформа за обществени контакти, привличайки вниманието към неотложните проблеми на околната среда и насърчавайки сътрудничеството между правителства, бизнеса, неправителствени организации и отделни лица.

Според Организацията на обединените нации „отбелязването на този ден ни дава възможност да разширим основата за просветено мнение и отговорно поведение на отделни лица, предприятия и общности за опазване и подобряване на околната среда“.

Какви са целите на Световния ден на околната среда?

ден на околната среда
5 юни – Световен ден на околната среда снимка: pinterest

Целите на Световния ден на околната среда са:

-Да образова обществеността относно неотложните екологични проблеми и значението на устойчивите практики.

-Да мобилизира индивиди, общности и организации да участват в дейности, които насърчават опазването и опазването на околната среда.

-Да се ​​застъпва за възприемането на екологични навици и технологии в ежедневието и в индустриите.

-Да привлече вниманието към глобалните екологични предизвикателства като изменението на климата, обезлесяването, замърсяването и загубата на биоразнообразие, наред с други.

-За насърчаване на сътрудничеството между държави, организации и общности за колективно решаване на екологичните проблеми.

-Да насърчава политики и инициативи, които имат за цел опазване на околната среда и осигуряване на устойчиво развитие.

-Да признае и отпразнува усилията и успехите на отделни лица, организации и страни в опазването на околната среда и устойчивостта.

-Да се ​​включат млади хора и местни общности в екологични инициативи, за да се насърчи чувството за отговорност и управление на планетата.

Каква е темата за Световния ден на околната среда през 2024 г?

ден на околната среда
5 юни – Световен ден на околната среда снимка: pinterest

Темата на Световния ден на околната среда за 2024 г. е „Възстановяване на земята, опустиняване и устойчивост на суша“. Многостранното значение на тази тема може да се види по следния начин:

Подчертаване на критичен проблем : Деградацията на земята и опустиняването са големи заплахи, които оказват влияние върху продоволствената сигурност, биоразнообразието и изменението на климата. Привличането на внимание към този проблем повишава осведомеността и насърчава действията.

Спешност за действие : Темата акцентира върху действията, които са от решаващо значение на фона на засилването на тройната планетарна криза: изменение на климата, загуба на природа и биологично разнообразие и замърсяване и отпадъци.

Споделена отговорност : Темата подчертава, че възстановяването на екосистемите на нашата планета изисква колективни действия и индивидуална отговорност. Той насърчава всеки да допринесе за решения.

Овластяване на младежта : Хаштагът #GenerationRestoration в слогана 2024 подчертава ролята на младите хора в воденето на промяната към по-устойчиво бъдеще. Това ги вдъхновява и мотивира да предприемат действия.

Привеждане в съответствие с глобалните цели : Темата е в съответствие с Десетилетието на ООН за възстановяване на екосистемите (2021-2030 г.) и целите за устойчиво развитие, като насърчава холистичен подход към опазването на околната среда.

Слоган на Световния ден на околната среда 2024 г:

ден на околната среда
5 юни – Световен ден на околната среда снимка: pinterest

„Нека се обединим и засадим дървета и почистим околната среда . ”

„Действайте сега и спасете бъдещето – направете Земята отново зелена.“

„Ако имаме зелена планета, ще имаме добро бъдеще .“

„Нашата земя е нашето бъдеще, ние сме възстановяването на нашето поколение.“

„Една Земя, Един шанс – Защитете нашия дом.“

„Правете по-малко, опитайте отново – за по-зелен свят.“

„Здрава Земя, излекувай твоето човечество.“

„Засадете дървета, спасете бъдещето.“

„Бъдете промяната – прегърнете устойчивостта.“

„Околната среда е наш духовен приятел и трябва да се грижим за нея.“

„Не забравяйте, че сме ние срещу замърсяването, а не ние срещу околната среда.“

„Това е необходимостта на момента, трябва да спасим земята.“ 

Как да отпразнуваме Световния ден на околната среда?

ден на околната среда
5 юни – Световен ден на околната среда снимка: pinterest

Ако искате да видите какво представлява Световният ден на околната среда, регистрирайте се за местно събитие близо до вас и научете как човешката дейност е повлияла на света, в който живеем. Поканете приятели и членове на семейството да се присъединят към вас и им помогнете да научат какво могат хората направете, за да помогнете на околната среда.

Ако тези събития са ви вдъхновили, станете доброволец в екип за почистване, помогнете на станция за рециклиране или съберете боклука в района си. Споделете информация за изменението на климата с вашите приятели и ги насърчете да променят навиците си, за да помогнат за намаляване на ефектите от изменението на климата в живота на хората.

Действията на отделния човек, насочени към опазването на природата чиста, имат положителен ефект върху съхраняването на крехкия баланс на екосистемите. Екосистемите в природата са тясно свързани една с друга и разрушаването на една от тях може да доведе до умирането на друга, при това в много кратки срокове.

Колкото повече се грижим и се стараем да имаме чиста природа, толкова по-красиво и приятно става около нас. Независимо дали говорим за град, село, курорт, гора, планина или друго открито място, чистата околна среда със сигурност е по-приятна от замърсената такава. Ефектът няма да е внезапен, но с времето това може да привлече повече туристи към страната и да остави по-добри впечатления у тях.

ден на околната среда
5 юни – Световен ден на околната среда снимка: pinterest

Заключение:

ден на околната среда
5 юни – Световен ден на околната среда снимка: pinterest

Световният ден на околната среда поставя светлинен акцент върху належащите екологични предизвикателства на нашето време. Този международен ден на ООН се превърна в най-голямата глобална платформа за екологични дейности, с милиони хора от цял ​​свят, ангажирани за защита на планетата.

За да обобщим, Световният ден на околната среда помага на хората да осъзнаят проблемите, пред които е изправена нашата околна среда, и какво можем да направим, за да се борим с тях. Той е много полезен за намаляване на замърсяването и предотвратяване на недостига на невъзобновяеми ресурси.

Той учи хората от всички сфери на живота на различни стъпки, които могат да предприемат, като избягване на пластмаса, засаждане на повече дървета, рециклиране, пестене на вода и защита на нашата дива природа и животни. Трябва да осъзнаем нашите дейности, защото времето е от съществено значение сега. Това е решаващ момент, когато можем да се опитаме да обърнем щетите, нанесени на нашата планета, преди да е станало твърде късно.

Земята е нашият дом, ние живеем тук и трябва да пазим дома си. Отговорни сме за нашето здраве, за животните, за растенията, за нашите бъдещи поколения.

Нека бъдем хора за пример, приносът ни ще бъде невероятен, ако се обединим и всеки помогне по малко. Подкрепяйте лица и групи, които имат за цел по-зелена и чиста среда. Кажете на приятел един от полезните съвети, които можете да оползотворите днес.

Чистотата и опазването на природата е не просто отговорна задача, в която всички трябва да се включим и всеки трябва да допринесе със съзнателни действия, така че да живеем на едно много по-хубаво място. Ако успеем да опазим природата чиста, ние ще оставим един положителен пример на бъдещите поколения, които от своя страна ще последват примера ни.

Tagged , , ,
на горе