спрете влиянието; бившия си
Любов и партньорство

Червени флагове, че трябва да имате едно наум с бившия си

Всеки вероятно иска да приключи с бившия си по цивилизован начин. Идеалната раздяла е чиста, бърза и безболезнена. Но както знаете, това не се случва всеки път и понякога раздялата е неприятна. В най-лошия случай вашият враждебен бивш може да ви накара постоянно да се оглеждате през рамо, в случай че реши да ви преследва. Независимо дали бившият ви партньор се държи така заради някакво предателство, довело до края на връзката, или контролиращото му поведение спрямо вас сега е станало враждебно след раздялата, работата с него може да се окаже бурна. Трябва да държите бившия си достатъчно далеч, за да се чувствате спокойно и да може да продължите напред.

Страхувайки се да направите или кажете нещо погрешно, в случай че го разгневите още повече, тази ситуация може да ви накара да се чувствате безпомощни срещу бившия си, което е проблем. Поведението му в първите дни на раздялата може да покаже какво може да очаквате и дали проблемите тепърва ще настъпят за вас.

infomax-logo-50-15-HW Ето новата веганска диета, която укрепва сърцето само за 8 седмици

Ето някои червени флагове в поведението, които подсказват, че трябва да имате едно наум с бившия си:

Появява се там, където вие обичате да ходите

Червени флагове, че трябва да имате едно наум с бившия си
Червени флагове, че трябва да имате едно наум с бившия си

Да срещнете бившия си на места, които редовно посещавате, може да бъде повече от неприятно – често това е преднамерен акт. Тези „случайни“ срещи са начин бившият да поддържа физическо присъствие в живота ви, пренебрегвайки личните граници. Ако това ви притеснява, е хубаво да помислите как може да му покажете, че той е нежелан на тези места или просто да промените своите дестинации. Но хей, все пак това е вашият живот, така че второто може да е опция за кратко, докато той се успокои и после да се върнете към рутината си.

Емоционалният изнудвач

Използването на заплахи, чувство за вина или манипулация, за да се повлияе на действията или емоциите ви след раздялата, не е просто начин за търсене на внимание, те се опитват да си възвърнат контрола над вас и ситуацията. Този подход е вреден и отразява липсата на здравословни механизми за справяне. Бившият, който се опитва да ви изнудва, не търси помирение, а само власт и влияние. Вземете мерки срещу това поведение на бившия си приятел, защото това може да промени начина ви на живот.

Косвено сплашване чрез общи познати

Червени флагове, че трябва да имате едно наум с бившия си
Червени флагове, че трябва да имате едно наум с бившия си

Неуловим, но тревожен признак за безумно враждебен бивш партньор е, когато той ви сплашва индиректно чрез общи приятели или познати. Това може да включва незабележимо разпространяване на слухове, изпращане на съобщения до вас чрез тези общи контакти или дори оказване на влияние върху тях да действат от тяхно име. Това е манипулативна тактика, която им позволява да разширят влиянието си в живота ви без пряка конфронтация. Това поведение е особено коварно, защото може да очаквате от бившия си абсолютно всичко. Това не само засяга отношенията ви с другите, но и създава среда на непряк тормоз, карайки ви да се чувствате неспокойни дори в социалните си кръгове.

Изпитващият вина

Лудият и враждебен бивш партньор често прибягва до натякване на вината – психологическа тактика, при която ви кара да се чувствате отговорни за неговото благополучие или нещастие след раздялата. Целта на тази манипулация е да ви накара да се чувствате така, сякаш му дължите нещо, независимо дали става въпрос за вашето време, внимание или дори втори шанс. Това е форма на емоционална принуда, която се корени в неговата неспособност да се справи с раздялата и в желанието му да запазят някаква форма на контрол над вас.

Червени флагове, че трябва да имате едно наум с бившия си
Червени флагове, че трябва да имате едно наум с бившия си

Пресичането на границите

Може би не очаквате от бившия си да ви нарани. Той обаче не просто прекрачва границите, той напълно ги пренебрегва. Може да се появява на събития без покана или да се свързва с приятелите и семейството ви, за да събира информация или да печели подкрепа. Това непрестанно навлизане в личното ви пространство е знак за отказа му да признаят окончателността на раздялата. Не става въпрос само за поддържане на връзка, става въпрос за поддържане на присъствие в живота ви противно на вашето желание. Не позволявайте това на бившия си.

Лъжливият обвинител

В някои случаи безумно враждебният бивш партньор може да прибегне до фалшиви обвинения към вас. Те могат да варират от неверни твърдения за вашето поведение до преувеличаване на обстоятелствата около връзката ви. Това поведение често е отчаян опит да се опетни имиджът ви или да се спечели съчувствие от страна на другите.

Създаване на публичната сцена

Червени флагове, че трябва да имате едно наум с бившия си
Червени флагове, че трябва да имате едно наум с бившия си

Някои бивши прибягват до предизвикване на публични сцени, за да привлекат вниманието или да ви злепоставят. Това може да включва конфронтации на публични места или изнасяне на ваши тайни в социалните мрежи. Подобно поведение често произтича от желанието за утвърждаване или нуждата да изразят болката и гнева си по много видим начин. Това е нездравословен начин за търсене на приключване или възстановяване на връзката, често за сметка на вашата репутация и спокойствие. Дръжте далеч бившия си и не му позволявайте да прекрачва границата по какъвто и да е било начин.

Можете ли да бъдете приятели с бившия си? Експертни съвети, които да вземете предвид

Ако вие и вашият партньор наскоро сте се разделили , може да се чудите дали е възможно един ден да бъдете приятели с тях и дали това изобщо е добра идея.

От една страна, може да е трудно внезапно да прекъснете всякакъв контакт с някого, който е бил толкова голяма част от живота ви. Особено ако е била сериозна романтична връзка, може да е трудно просто да се откажете от емоционалната и физическа близост, която сте имали с човека.

От друга страна, може да сте разстроени и ядосани на човека, което може да ви затрудни да бъдете приятелски настроени с него. Може да имате много неразрешени чувства към тях, с които не знаете какво да правите.

Може да се чудите дали можете да запазите част от предишната си връзка или да преоткриете връзката си по нов, платоничен начин.

Няма правилен отговор на този въпрос и всяка ситуация е различна. Има обаче много фактори, които трябва да вземете под внимание, когато решавате дали да се опитате да останете приятели с бившия си.

Защо може да искате да бъдете приятели с бивш

Червени флагове, че трябва да имате едно наум с бившия си
Червени флагове, че трябва да имате едно наум с бившия си

Това са някои от причините, поради които може да искате да сте приятели с бившия си:

  • Имате общи приятели: Ако вие и вашият бивш имате много общи приятели, противоречието може да направи нещата неудобни и трудни за всички. Полагането на усилия да бъдете приятели един с друг може да ви помогне да поддържате социални връзки.
  • Вие сте родители заедно: Ако вие и бившият ви родител сте родители на деца заедно, поддържането на добри отношения един с друг може да помогне за създаването на по-стабилна среда за децата.
  • Вие сте колеги: Ако вие и вашият бивш сте колеги и работите заедно, поддържането на сърдечни и приятелски отношения може да помогне за предотвратяване на всякакви търкания на работното място.
  • Имате общи интереси: Ако вие и вашият бивш партньор имате общи интереси или продължавате да участвате в определени хобита или дейности заедно, може да е полезно да останете приятели помежду си.
  • Вие сте се разделили приятелски: Ако вие и бившият ви се разделите приятелски или по практически причини, може да се радвате да останете приятели с тях.
  • Имате основа на приятелство: Ако вие и бившият ви сте били приятели, преди да започнете да излизате, може да имате силна основа на приятелство. Може да разберете, че двамата сте по-добри като приятели, отколкото любовници. Например, изследванията показват, че приятели с уговорки за обезщетения често се разпадат приятелски в приятелство, ако хората някога са били добри приятели.
  • Не сте готови да се откажете: Понякога оставането на приятели с бивш помага да се осигури чувство за сигурност поради познатостта и емоционалната връзка, която сте развили с времето, казва Силва. Може да е трудно да се откажете от емоционалната сигурност на една връзка и може да се опитате да намерите начини да запазите това чувство.
  • Искате приключване: Ако не сте напълно приключили връзката, можете да се опитате да бъдете приятели с бившия си, за да намерите приключване .

Кога е добра идея?

Червени флагове, че трябва да имате едно наум с бившия си
Червени флагове, че трябва да имате едно наум с бившия си

Да останете приятели с бивш може да бъде добра идея, ако вие и вашият бивш имате:

  • Платонични чувства: Вие и вашият бивш вече нямате романтични чувства един към друг. Можете да имате платонична връзка и да се отнасяте към тях като към приятел и нищо повече.
  • Съгласувани цели: И двамата сте на една и съща страница и искрено искате да бъдете приятели помежду си.
  • Взаимна подкрепа: Имате взаимно уважение един към друг и продължавате да бъдете източник на подкрепа един за друг.
  • Заключение: И двамата сте обработили раздялата и нямате никакви неразрешени чувства един към друг. И двамата сте продължили напред и може да се срещате с други хора.
  • Емоционална зрялост: И двамата сте достатъчно емоционално зрели, за да поддържате подкрепящо приятелство без емоционален багаж или нереалистични очаквания.

Понякога позволяваме на миналите ни връзки да попречат на бъдещото ни щастие. Когато случаят е такъв, връщането назад понякога може да ни помогне да продължим напред, защото ни кара да видим, че сме идеализирали предишната си връзка. Преразглеждането на приятелската страна на връзката може да помогне за разрешаването на част от тази минала болка.

Кога е лоша идея?

Червени флагове, че трябва да имате едно наум с бившия си
Червени флагове, че трябва да имате едно наум с бившия си

От друга страна, опитът да бъдеш приятел с бивш може да не е добра идея, ако:

  • Вашият бивш ви е насилвал или ви е наранил по някакъв начин.
  • Вие или вашият бивш сте се излъгали или изневерили един на друг и сериозно сте се наранили.
  • Все още имате чувства към бившия си и се опитвате да се съберете отново с него.
  • Знаете, че бившият ви все още изпитва чувства към вас, но вие вече не се чувствате така.
  • Чувствате се самотни и искате комфорт и внимание.
  • Опитвате се да докажете, че сте преодоляли връзката и се справяте добре без тях.
  • Опитвате се да навлечете клюки за това какъв е животът им без вас.

Понякога се фиксираме върху бившите си, защото не сме намерили заместник или не искаме да преминем през процеса на запознанства. Опитите да възобновите приятелството с бившия си може да ви помогне да разкриете защо сте избрали да се разделите, като извадите на повърхността несъвместимостта, токсичността и негативните емоции, с които сте се сблъскали, когато сте били заедно.

Колко време трябва да чакате?

Червени флагове, че трябва да имате едно наум с бившия си
Червени флагове, че трябва да имате едно наум с бившия си

Ако вие и вашият партньор току-що сте се разделили, може да се чудите дали не трябва да изчакате известно време, преди да опитате да бъдете приятели.

Няма точно определен период от време, който да помогне на връзката ви да стане идеалната версия, която смятате, че трябва да бъде. По-скоро зависи от обстоятелствата на всяка отделна връзка.

Например, ако връзката ви е била краткотрайна, може да не сте били много емоционално инвестирани в нея. В резултат на това може да нямате лоши чувства към бившия си и може да сте в състояние да бъдете приятели с него с лекота.

От друга страна, ако вие и вашият партньор сте били в сериозна дългосрочна връзка, която не е проработила, или сте преживели особено лоша раздяла , може и на двама ви да отнеме известно време, за да обработите емоциите си и да постигнете приключване преди да сте приятели помежду си.

Дори и да мислите, че можете да бъдете приятели с бившия си, трябва да си дадете възможност правилно да наскърбите връзката и да възвърнете своята независимост. Това може да отнеме няколко седмици, месеци или дори години. Следването на правилото за забрана на контакт за известно време може да ви помогне да възстановите живота си без тях.

Как да го накараме да работи

Червени флагове, че трябва да имате едно наум с бившия си
Червени флагове, че трябва да имате едно наум с бившия си

Това са някои стратегии, които могат да ви помогнат успешно да бъдете приятели с бившия си.

  • Бъдете честни със себе си
  • Преди да се ангажирате да бъдете приятели с бившия си, задайте си следните въпроси:
  • Все още ли сте влюбен в бившия си и се опитвате да се съберете отново с него?
  • Все още ли сте ядосан или разстроен от тях?
  • Какво се опитваш да получиш от приятелството си с тях?
  • Наистина ли вярвате, че можете да имате здрави, платонични отношения с тях?
  • Ще се оправиш ли, когато започнат да излизат с някой нов?

Важно е да бъдете честни със себе си относно чувствата си. В противен случай опитът да бъдете приятели с тях може да ви причини повече болка.

Избягвайте да си припомняте връзката си

Червени флагове, че трябва да имате едно наум с бившия си
Червени флагове, че трябва да имате едно наум с бившия си

Въпреки че може да е трудно, опитайте се да не си спомняте за връзката си с бившия си.

Тя обяснява, че когато го правите, извличате само моментите от връзката, които искате да запомните, като игнорирате другите части от нея. Това идеализира бившия ви партньор и създава фалшиво чувство на надежда за това как човекът се вписва в живота ви.

Поставете граници

Важно е да поставите и поддържате граници с бившия си. Вашето приятелство не трябва да имитира романтичната връзка, която сте имали с тях. Като зададете граници, можете да гарантирате, че линиите не се пресичат.

Това понякога може да бъде трудно да се направи, защото сме склонни да държим на това, което имаме и знаем. Докато сме във връзка, развиваме физиологична привързаност към нашите партньори, която ни кара да искаме да останем привързани. Тя обяснява, че тази привързаност всъщност не е желание за бившия ви, а по-скоро желание да бъдете привързани и обичани.

Оставането на псевдовръзка под прикритието на приятелство забавя вашето щастие, защото вместо да търсите пълноценна връзка с някой, който е по-подходящ за вас, вие сте склонни да останете в удобна връзка с бившия си.

Затова е важно да разграничите това за себе си и да поставите твърди граници в приятелството си с бившия, казва Силва.

Приемете, че нещата са различни

Червени флагове, че трябва да имате едно наум с бившия си
Червени флагове, че трябва да имате едно наум с бившия си

Да си приятел с някого не е същото като да се срещаш с някого. Въпреки че в началото може да е странно, с времето постепенно ще свикнете с новата динамика. Ще трябва постоянно да приемате факта, че сега нещата са различни.

Как да се справите, когато бившият ви започне да излиза отново

Ако бившият ви се е върнал в света на срещите и го видите в приложенията, това може да бъде болезнено. Също така е предизвикателство да се справите с новините от приятели, които съобщават, че бившият ви е започнал да се среща с някой друг. Нормално е да се чувствате отпаднали. Може да е обидно да чуете дори ако вече сте започнали да се срещате и ако в момента не го правите, може да се чудите дали трябва да се срещате отново.

Научаването на новините може да ви повлияе емоционално, така че поемете дълбоко въздух . Може да почувствате набор от реакции от отхвърляне през гняв до тъга. Все пак сте имали надежди за връзка, която не се е получила. С напредването на часовете и дните не е необичайно хората да изпитват затруднения да се концентрират върху работата или рутината си поради новините.

Сега в статията ще обхванем защо е важно да признаете и обработите чувствата си, как да управлявате чувствата си, как да прецените дали сте готови за среща и стратегии за продължаване напред.

Признайте какво чувствате

Червени флагове, че трябва да имате едно наум с бившия си
Червени флагове, че трябва да имате едно наум с бившия си

Въпреки че е изкушаващо да скриете чувствата на копнеж или нараняване и просто да продължите, за психичното ви здраве е по-добре да уважавате чувствата си. Отделете време да почувствате и обработите нещата. Когато избягвате да се справяте с това, което сте чули или се опитвате да прогоните лошите чувства, това става проблематично. Справянето с избягването просто създава повече стрес.

Някои хора се срамуват от края на връзката и партньора им да продължи. Или се ядосват на бившия си и започват да обвиняват. Важно е да признаете и да преодолеете тези чувства, вместо да останете заклещени в тях. Също така може да бъде полезно да гледате на ситуацията със съчувствие към себе си и бившия си, но внимавайте да не заобикаляте чувствата си по пътя.

Други, които научават, че партньорът им е продължил, реагират, като се нахвърлят гневно. Ако това се отнася за вас, помислете за причината. Дали е гняв от финансовата инвестиция, която сте направили във връзката, като сте дали назаем пари на бившия си или му помагате да изплати колата си? Разочарование или чувство на неудовлетвореност към себе си, защото тогава не сте знаели какво правите? Скръбта понякога може да е под гнева, тъй като гневът може да бъде по-лесен за изразяване и усещане от тъгата.

Един от начините да управлявате гнева си е да се съсредоточите върху мисловния си процес. Не се ангажирайте с изкривявания, преувеличения или катастрофално мислене . В тази ситуация това означава, че бихте се въздържали да мислите, че те винаги се измъкват с нещата или че никога повече няма да видите такива пари. Вместо да се фокусирате или да се фиксирате върху мисли, които може да не са верни, които ви вбесяват, бъдете внимателни към мислите си и се съсредоточете върху това, което е истина, която можете да контролирате.

Проявете малко състрадание

Червени флагове, че трябва да имате едно наум с бившия си
Червени флагове, че трябва да имате едно наум с бившия си

Ако срещнете бившия си партньор с нов човек, най-добре е срещата да бъде кратка и да бъдете учтиви. Естествено е неудобно, дори идеята да скъсате или да се разведете е била ваша. Всъщност изследванията потвърждават, че контактът с бившия ви партньор е свързан с психологически стрес.

Освен че се чувствате разстроени, тогава може да се приберете вкъщи и да се сравните с новия любовен интерес. Вашето самочувствие може да пострада. След непланиран сблъсък може дори да си помислите, че бившият ви е по-привлекателен от преди. Може да съжалявате за раздялата. Помирението може да ви дойде на ум.

Най-добре е да управлявате чувствата си с чувство на самосъстрадание и прошка. Не забравяйте, че и двамата сте хора. Изградете устойчивост и се възстановете от неуспехите, като упражнявате самоконтрол, разрешавате проблеми и търсите подкрепа.

Преценете дали сте готови за среща

Хората се лекуват по различни начини, с различна скорост. Ако раздялата е била скорошна и се чувствате разстроени или депресирани, бъдете търпеливи със себе си и си дайте благодат да се движите с вашето темпо.

Ето знаците, които показват, че може да не сте готови за среща от емоционално достъпно място в този момент:

Червени флагове, че трябва да имате едно наум с бившия си
Червени флагове, че трябва да имате едно наум с бившия си
  • Искате да излизате, защото се чувствате празни
  • Искате да срещнете някого, защото сте самотни и искате да избегнете обидите
  • Опитвате се да накарате бившия си да ревнува
  • Искате възстановяване на връзката, така че да не се налага да обработвате предишната
  • Не обмисляте и не поемате отговорност за ролята си в раздялата
  • Редовно проверявате бившия си в социалните медии и се чувствате силно развълнувани, когато го правите
  • Говориш глупости с бившия си на срещи
  • Романтизирате или идеализирате бившия си
  • Размишляваш за бившия си
  • Вие се самолекувате
  • Изолирате се от приятели и близки
  • Държите снимки и спомени на бившия си в пълен изглед и често ги отразявате

Няма правилно или грешно време за нова среща, само това, което е най-добро за вас. За някои хора случайната интимност може да е полезна, а за други може да е вредна.

Бъдете честни със себе си относно готовността си да се срещнете с някой друг в този момент или защо търсите да срещнете някой друг в този момент. Ако искате да излизате на среща, за да запълните празнина от самота и сте емоционално недостъпни, бъдете честни със себе си и с тези, с които може да излизате, за да не заблуждавате никого.

Слушайте себе си и бъдете верни на себе си, когато става дума за това, което наистина се чувства най-добре и най-подхранващо за вас и вашето благополучие. Това може да е случайни срещи без емоционална привързаност или може да е да изчакате, докато се почувствате по-уверени, свързани, излекувани и доволни от себе си и от живота, преди да започнете да излизате отново.

Няма определено подходящо или грешно време за започване на срещи след раздяла, само времето, което искрено се чувствате най-добро за вас. Можете да разберете кое е най-доброто за вас, като опитате различни неща, но не забравяйте да бъдете честни със себе си и другите, като общувате ясно и смело по пътя.

Стратегии за продължаване напред

Червени флагове, че трябва да имате едно наум с бившия си
Червени флагове, че трябва да имате едно наум с бившия си

Вместо да избирате нездравословни механизми за справяне, като прекомерно пиене, когато бившият ви започне да излиза отново, пазете физическото и психическото си здраве. Само защото бившият ви е с друга не означава, че той не е скърбял за раздялата или че не ви цени.

И независимо от това, какво мислят или не мислят, или правят, или не правят, вашата стойност и достойнството ви не зависи от тях или техните действия или бездействия. Това е присъщо на вас.

Ето научно обосновани начини да ви помогнем да излекувате болката си:

  • Изградете проста рутина за самообслужване
  • Прегърнете естествената терапия
  • Разработете практика за медитация
  • Насладете се на творчески занимания (като рисуване, писане и танци)
  • Фокусирайте се върху собственото си щастие
  • Търсете приятелство и отговорност чрез група за подкрепа
  • Помислете за търсене на подкрепа от терапевт

Откриването, че бившият ви излиза отново, може значително да повлияе на психичното ви здраве и ежедневието ви. Раздялата може да окаже значително влияние върху психичното ви здраве и ежедневието ви. Обърнете се към приятели или членове на семейството, които могат да предложат нова гледна точка и най-малкото благотворна прегръдка. Прегръдките освобождават ендорфини, невротрансмитери, които повишават чувството ни за благополучие и удоволствие.

Квалифицираните терапевти също могат да ви осигурят безопасно пространство, за да изследвате болката си от това, че бившият ви продължава. Те може да препоръчат техники за преформулиране , които да ви помогнат да промените начина си на мислене. Терапевтичните подходи, които могат да бъдат полезни след раздяла, включват: психодинамична терапия, арт терапия, брейнспотинг, терапия, фокусирана върху състраданието, вътрешни семейни системи, наративна терапия, когнитивно-поведенческа терапия и терапия на приемане и обвързване.

Tagged ,
на горе