Българската Коледна трапеза включва традиционни ястия и сладкиши, които създават празнично настроение. Открийте аромати, рецепти и обичаи за Коледа. Коледа е един от най-светлите празници в България, а подготовката на трапезата е също толкова важна, колкото и самото отбелязване на празника. Българската коледна трапеза е богата на традиционни ястия, всяко от които носи своя символика и дух на семейство, здраве и благополучие. Ето някои от задължителните блюда, които може да включите в празничната трапеза, заедно с кратки рецепти:
Коледни десерти, които стоплят душата: сладки изкушения за празника
Постни гозби от българската кухня – вкус от детството
10 идеи за постно Коледно меню, пълно с вкус и уют
Българската Коледна трапеза: традиционни ястия, аромати и празнични вкусове
Картофена салата с праз лук

Необходими продукти:
- 500 г картофи
- 1-2 стръка праз лук
- 2-3 с.л. олио
- Сол, черен пипер
- Малко оцет или лимонов сок
Начин на приготвяне:
Сварете картофите, обелете ги и нарежете на кубчета. Нарежете праза на ситно и го смесете с картофите. Подправете с олио, сол, черен пипер и малко оцет за свежест. Разбъркайте внимателно, за да се комбинират ароматите. Салатата е лека, свежа и чудесно допълнение към всяка Коледна трапеза.
Боб чорба

Необходими продукти:
- 500 г боб
- 1 голяма глава лук
- 2 моркова
- 1 домат или 2 с.л. доматено пюре
- Джоджен, чубрица, червен пипер, сол
- 3–4 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Накиснете боба няколко часа предварително. Сварете го с нарязан лук и моркови, добавете олио, домат и подправки. Оставете да къкри на тих огън до пълно омекване и сгъстяване на чорбата. Бобът е сърцето на Коледната трапеза, символ на благополучие и изобилие.
Капама с пилешко, свинско месо и наденица

Необходими продукти:
- 500 г кисело зеле
- 200 г пилешко месо
- 200 г свинско месо
- 150–200 г наденица
- 2 моркова
- Сол, черен пипер, джоджен
- 3–4 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Нарежете пилешкото и свинското месо на хапки, а наденицата – на кръгчета. Морковите нарежете на колелца или ивици, а киселото зеле на едро. В глинен съд или дълбока тава наредете слой зеле, върху него разпределете месото и наденицата и продължете с редуване на слоеве зеле и месо. Подправете със сол, черен пипер и джоджен и полейте с олио. Покрийте съда с капак или алуминиево фолио и печете на 180°C около 1–1,5 часа, докато месото се сготви, а зелето омекне. Тази капама е ароматна, наситена и истински празнична.
Разядка с печени чушки и чесън

Необходими продукти:
- 5–6 печени червени чушки
- 3–4 скилидки чесън
- 3–4 с.л. олио
- Сол, оцет по желание
Начин на приготвяне:
Обелете изпечените чушки и ги нарежете на ивици. Пасирайте ги с чесъна и олиото до получаване на хомогенна смес. Подправете със сол и малко оцет. Разядката е ароматна, леко пикантна и чудесна за мезе или гарнитура.
Царска туршия

Необходими продукти:
- 1 кг зеле
- 1 кг моркови
- 500 г камби
- 1 с.л. сол на 1 л вода
- 2–3 с.л. оцет
- Дафинов лист, черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете всички зеленчуци и ги подредете в буркани. Пригответе саламура от вода, сол и оцет, добавете подправки и залейте зеленчуците. Оставете на хладно място поне 3–4 дни преди сервиране. Царската туршия е свежа, кисела и ароматна, символ на здраве и дълъг живот.
Баница с късмети

Необходими продукти:
- 1 пакет кори
- 4 яйца
- 300 г сирене
- 200 мл кисело мляко
- 3–4 с.л. олио
- Сол на вкус
- Късмети за вътре
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата и ги смесете с натрошеното сирене и киселото мляко. Намажете корите с олио, поръсете плънката и навийте на рула. Вложете късмети вътре в няколко рула и подредете в тава. Полейте с останалото олио и печете на 180°C около 30–35 минути, докато баницата стане златиста и пухкава. След изпичане нарежете и поднесете на семейството за здраве и щастие.
Тиквеник

Необходими продукти:
- 1 пакет кори
- 700 г тиква
- 150 г орехи
- 150 г захар или мед
- Канела
- Олио
Начин на приготвяне:
Настържете тиквата и я смесете със захар, натрошени орехи и канела. Намажете всяка кора с олио, поръсете плънката и навийте на руло. Подредете рулата плътно в намазнена тава. Полейте с останалото олио и печете на 180°C около 35–40 минути, докато тиквеникът стане златист и ароматен. След изпичане можете да поръсите с малко мед за допълнителна сладост и блясък. Тиквеникът е класически празничен десерт, който носи топлина и уют на коледната трапеза.
Питка с късмети

Необходими продукти:
- 500 г брашно
- 1 ч.л. сода
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. оцет
- 300 мл вода
- 2–3 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Смесете брашното със солта и содата. Добавете вода, оцет и олио и омесете меко и еластично тесто. Оставете го да почине 10–15 минути, след което го оформете като кръгла питка. Вложете късмети вътре, като внимавате да не се разкрият на повърхността. Поставете питката в намазнена тава или върху хартия за печене и печете на 180–200°C около 40 минути, докато стане златиста и добре изпечена. Оставете да изстине леко преди нарязване, за да се запазят късметите. Традицията с късметите носи радост, забавление и малко мистерия на празничната трапеза.
Ябълки с канела

Необходими продукти:
- 4–5 средни ябълки
- 2–3 с.л. мед или захар
- 1–2 ч.л. канела
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 с.л. масло или кокосово масло (по желание)
Начин на приготвяне:
Измийте и обелете ябълките, след което ги нарежете на филийки или кубчета. Поставете ги в дълбок тиган или тава, поръсете с мед или захар, канела и лимонов сок. Ако желаете, добавете малко масло за по-богат вкус. Гответе на среден огън около 10–15 минути, като разбърквате леко, докато ябълките омекнат и се карамелизират. Може да се сервира топло като десерт или като добавка към закуска, овесена каша или палачинки.
Разядка с ориз и спанак

Необходими продукти:
- 1 ч.ч. ориз
- 300 г пресен или замразен спанак
- 1 глава лук
- 2–3 с.л. олио
- Сол, черен пипер, чесън на вкус
- 1 ч.ч. вода или зеленчуков бульон
Начин на приготвяне:
Запържете нарязания лук в олиото до златисто. Добавете нарязания спанак и гответе 3–4 минути, докато омекне. Добавете ориза, сол, черен пипер и малко счукан чесън, след което налейте вода или зеленчуков бульон. Варете на слаб огън, докато оризът поеме течността и стане мек. След това пасирайте леко или оставете цели зърна за текстура. Получава се вкусна и хранителна разядка, която може да се сервира като гарнитура или леко основно ястие.
Заключение
Българската Коледна трапеза е съчетание от вкус, традиция и символика. От свежите салати и ароматните разядки до топлите питки и сладкиши с късмети, всяко ястие носи празничен дух и усещане за семейно единство. Спазвайки традициите и включвайки класически рецепти, можем да съхраним културното наследство и да направим Коледа в България истински топъл и ароматен празник.

















