Здраве и добра форма

НАД 20 ПРИЧИНИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ, ДА ПИЕТЕ ШИПКОВ ЧАЙ

В тази статия ще ви представим над 20 причини да започнете да пиете шипков чай.

Шипката, обикновено храстовидно растение, чийто плодове отдавна се използват за лечение  при широк спектър от заболявания. Чаят от шипка помага при храносмилателни проблеми, сърцето, кръвоносните съдове, кожата и много други.

Природата е дала на човека своите безценни богатства, които са способни да лекуват и укрепват здравето. Шипката заема особено място сред ценните растения.

Ползи за здравето от шипката:

Укрепване на имунната система.

Шипковите плодове съдържат много висока концентрация на витамин С. Витамин, който играе важна роля при стреса, идващ от възпалителен процес.

Флавоноидите и танините, присъстващи в плодовете, имат антивирусно, антибактериално и противовъзпалително действие. Химичните съединения в шипката образуват чревната микрофлора, която е неблагоприятна за патогенните микроорганизми.

Борба с наднорменото тегло.

Ефектът на шипката е изследван при затлъстели доброволци. Проучване продължило три месеца. Пациентите от първа група получили плацебо хапче, членовете на втората група приемали по 100 мг. екстракт от шипка, веднъж дневно. доброволците, приемали екстракта, значително понижили теглото си в сравнение с групата, приемаща плацебо.

При лечение на артрит.

Както вече споменахме, шипката, има противовъзпалително и имуностимулиращо действие. Последното подобрява хемотаксиса – транспортирането на имунните клетки към тъканите.

При терапия на злокачествени новообразувания.

В лабораторно проучване, публикувано през 2015 г. в Cancer Research, експертите третирали предразположени към рак на гърдата тъкани с малка доза екстракт от шипка. Резултатите: ясно намаляване на клетъчната пролиферация.

Профилактика на хронични заболявания.

Шипката съдържа биоактивни вещества: феноли, аскорбинова киселина (витамин С), бета-каротини, танини, пектини. Тези компоненти помагат за намаляване на оксидативния стрес, който провокира хронични заболявания. Каротеноидите инхибират разпространението на редица тумори в тялото. Ликопенът в шипките има противотуморно действие.

Понижава лошия холестерол.

Редовният прием на шипков чай понижава нивото на лошия холестерол в кръвта.

Укрепва на сърдечно-съдовата система.

Шипката съдържа хиперозид, рутин, кверцетин, които подпомагат функциите на сърдечно-съдовата система. Хиперозид, насърчава усвояването на минерала калий, който е от съществено значение за функцията на сърцето.

Рутинът укрепва капилярите. Другите витамини и минерали, имат благоприятен ефект върху производството на кръвни клетки, забавят образуването на кръвни съсиреци, намаляват вероятността от коронарна артериална болест, атеросклероза, инфаркт на миокарда.

Терапия при скорбут.

Витамин С намалява всяко възпаление и укрепва имунния отговор, така че предпазва от скорбут. Някога тази болест била истински бич за моряците.

Благоприятен ефект при диабет.

Шипката спомага за намаляване нивата на кръвната захар.

Помага при храносмилателни проблеми.

Външната обвивка на шипката помага при болки в стомаха и лечение на заболявания на храносмилателната система. Танините и фибрите в плода на растението образуват здравословна микрофлора и отстраняват токсичните съединения. Флавоноидите помагат за облекчаване на спазмите на стомашно-чревния тракт.

При черния дроб и бъбреците.

Активните химични съединения в състава на шипките имат резорбиращ ефект върху камъните в бъбреците. Тези вещества действат и като холеретик и диуретик. Витамините, присъстващи в плодовете, регенерират чернодробната тъкан и стопяват излишните мазнини.

Продължителната употреба на шипка се прилага при лечението на такова сериозно заболяване като туберкулоза. Също така, приемът на шипки помага за разбиване и премахване на камъни в жлъчката. Плодовете на растението се използват като профилактика срещу малария.

По време на бременност.

Шипковият чай действа като ефективна профилактика на анемия анемия при майката и нероденото дете. Има благоприятен ефект върху вътречерепното и кръвното налягане, премахва главоболието.

За по-добра лактация.

Шипковият чай активира производството на кърма.

Ползи за кожата.

Маслото от шипка прониква дълбоко в кожата, като я подхранва и хидратира. Витамин С активира синтеза на колаген и прави бръчките по-малко видими. Витамин А повишава процента на влага в кожата.

UV защита.

Антиоксидантите имат положителен ефект върху повърхността и тонуса на кожата, премахват нежеланата пигментация.

Лечебен ефект.

Маслото от шипка е незаменимо за тънката кожа около очите.

Ползи за косата.

Растението има положителен ефект върху корените и структурата на косъма. Маслото от шипка стимулира растежа на косата, предотвратява косопада, премахва пърхота и сърбежа.

Като балсам.

Маслото съдържа глицерин, витамини, бета-каротин, които са важни за здравето на косата. Косата става гладка и лъскава. При често боядисване, изсушаване и къдрене.

Подобрява потентността при мъжете.

Шипката действа добре при понижено либидо и еректилна дисфункция. Плодът подобрява качеството на семенната течност.

При проблеми с простатата.

Шипката действа като средство за лечение на простатит. Плодовете на растението премахват възпалението на простатната жлеза.

Безспорните ползи на шипката за здравето са достатъчно основание да въведете в диета си консумацията на шипков чай. Въпреки това, не трябва да превишавате дневната доза.

Не употребявайте шипки и шипков чай в случай, че страдате от заболявания, при които консумацията е противопоказна.

Бъдете здрави!

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
на горе