Коварството на хроничния стрес е, че здравето на човека бавно и неусетно се разрушава. Ако не се вземат
Добра форма

ТОП 13 признака на хроничен стрес

ТОП 13 признака на хроничен стрес, посочват експерти. Коварството на хроничния стрес е, че здравето на човека бавно и неусетно се разрушава. Ако не се вземат мерки навреме, може да пострадат косата, зъбите, зрението, кожата и др. Когнитивните способности се влошават и могат да се развият различни заболявания.

Хроничният стрес тихо, но методично подкопава физическото здраве. Реакцията на стреса на тялото под мотото „бягство или битка“ предизвиква повишено отделяне на адреналин и кортизол и това действа като сигнал за мобилизиране на всички системи: тялото е готово за опасност. Ако стресът е твърдо настанен в ежедневието ви, той провокира списък от тревожни симптоми. Ето основните от тях.

ТОП 13 признака на хроничен стрес

3 добавки, които най-добре помагат при стрес

Искате ли да подобрите здравето и тонуса си без лекарства? Вижте как

infomax-logo-50-15-HW Д-р Неделя Щонова: Тялото се нуждае от вода, за да изгаря мазнините

 

Симптоми на продължителен стрес

Да сънувате кошмари

хроничен стрес
хроничен стрес

Ако сънувате починал роднина или сте преследвани от видения за падане от шеметна височина, не трябва да ги тълкувате буквално. Този дълбок стрес ни кара да изживяваме отново и отново катастрофални събития в сънищата си. Такива сънища означават, че е дошло време да си организирате поне кратка почивка.

Чести настинки

Стресът на съвременния човек като цяло, не е свързан със заплаха за живота (няма нищо особено опасно в задръстванията или работата в офиса). Тялото обаче, реагира на стреса по същия начин, както в праисторическите времена – чрез „освобождаване“ на хормоните адреналин и кортизол в кръвта. При лечението на алергии се използват значителни дози кортизол: той „изключва“ реакцията на имунната система и по този начин облекчава дразненето. Оказва се, че имунната система е изключена и хроничният стрес принуждава тялото да отделя големи количества кортизол отново и отново.

Стресът сякаш ни контролира, когато дланите ни изстинат и пулсът ни се ускори. Но всъщност, ние самите управляваме стреса, създаваме го от нулата – с една мисъл можем да задействаме нежелан механизъм, когато започнем да се изнервяме за глупости.

Косопад

Това явление, разбира се, може да бъде свързано с околната среда или неподходящ шампоан. Но косата се нуждае от правилно хранене и спокойствие на духа. Ако тези условия не са изпълнени, значителна част от косата ви може да остане върху гребена.

Разсеяност и неловкост

хроничен стрес
хроничен стрес

Стресовата ситуация има отрицателен ефект върху когнитивните способности, паметта, речта и двигателните умения на хора, дори и със здрави нерви. Банковите карти се губят и намират на неочаквани места, паролата на компютъра ви е забравена, сякаш паметта ви си играе с вас. Ако подобни „симптоми“ са станали нещо обичайно, време е да си „починете“. След пълна почивка всички умения и способности ще бъдат възстановени.

 

Наддаване на тегло

Тортата е чудесен антидепресант. Шоколадът ще повдигне лошото настроение. И тогава изведнъж осъзнавате, че в областта на талията се е образувал „спасителен кръг“. Защо жадувате за сладкиши и мазни храни в моменти на притеснение или напрежение? Работи по следния начин: в определена ситуация хормоните на стреса активират реакцията „бий се или бягай“ и мозъкът започва да се подготвя за факта, че може да е необходимо голямо количество енергия, а висококалоричните и сладки храни действат като източник на тази допълнителна енергия.

Чревни проблеми

Стресът е вреден за храносмилателната система. В такива моменти кръвта се втурва към жизненоважни органи, за да осигури тяхното функциониране. Тези органи в критична ситуация са дихателната система, сърцето и мозъкът. Пълният стомах и черва в тази ситуация са пречка за битка или бягане.

Ако червата ви се „държат зле“ от известно време, въпреки че диетата ви не се е променила драстично, има смисъл да помислите за стреса като причина за разстройството и преди всичко да преминете към леки храни.

Често чесане

Когато човек периодично драска веждата или друга област на лицето или му се струва, че насекомо е кацнало на ръката му и иска да го махне, това може да е психосоматична проява на стрес.

Зачестиха посещенията при зъболекар

Скърцането със зъби по време на сън и навикът да стискате зъби може да възникне поради стрес. И дори кариесът може да бъде свързан със стрес, защото в такива моменти се променя съдържанието на имуноглобулин в слюнката и други защитни фактори, които неутрализират бактериите.

Бавно възстановяване от настинки

Стресът отслабва имунната защита и предизвиква редица възпалителни процеси. Тялото става уязвимо към вируси в това състояние.

Дерматологични обриви

Стресът се отразява негативно на здравето на кожата, причинявайки акне и други обриви. Един от факторите, причиняващи акне, е излишъкът от кортизол, който активира мастните жлези на кожата. Стресът се свързва със следните дерматологични заболявания: псориазис и розацея.

Дълго заздравяване на рани.

хроничен стрес
хроничен стрес

При стрес механичните увреждания на кожата се лекуват по-дълго. Причината за това е липсата на хидратация на повърхността на кожата, което усложнява заздравяването на тъканите.

 

  1. Затруднено дишане

Експертите свързват хроничния стрес с астма и други дихателни патологии.

  1. Патологии на зрението

Усещането за парене в очите или внезапно замъглено зрение невинаги означава наличие на офталмологично заболяване, а може да бъде симптом на продължителен стрес. Реакцията на стрес провокира дисфункция на кръвообращението: притокът на кръв към кожата, очите и мозъка отслабва. Стресът може да причини потрепване на клепачите и разширяване на зеницата.

Не позволявайте на стреса да ви завладее дотолкова, че да предизвика патологични състояния. Погрижете се за здравето си, почивайте повече и се вслушвайте в симптомите на собственото си тяло. То винаги сигнализира, ако нещо не е наред.

Tagged , ,
на горе