Хранене на дете на 1 година – какво трябва да знаем

Хранене на дете на 1 година
Добра форма Идеи за дома

Хранене на дете на 1 година – какво трябва да знаем

Когато навърши годинка бебето тежи три пъти повече, отколкото при раждането си. То обикновено вече знае как да ходи, опитва се да говори, пораснало и усвоило много нови умения. Родителите се питат дали е не е дошло време да го прехвърлят на друг режим за хранене – за възрастни.

Но всъщност, не следва да се бърза. Храносмилателните процеси на едногодишна възраст все още не добре формирани и храната за възрастни не би могла да се усвои напълно. Твърде прибързаният преход към нея може да провокира чревни разстройства, гастрит, диария или констипация. За да се минимализира рискът от подобни проблеми, е важно да се имат предвид спецификите на детските храносмилателни органи.

Педиатрите препоръчват продължаване на кърменето възможно най-дълго, за предпочитане до 2 години. Това е най-добрият източник на хранителни вещества в най-усвоимата форма за детето, който не може да бъде заменен с друга храна.

Ако кърменето е невъзможно по някаква причина, специалните адаптирани бебешки храни могат да бъдат добър заместител. Те трябва да се подберат според конкретните характеристики на детето.
Както и при един възрастен организъм, ще бъде много полезно за децата да се хранят в едни и същи часове, защото това подобрява апетита и подпомага храносмилането. До навършване на една година детето вече има определен график за сън, разходки и хранения и той просто трябва да бъде поддържан.

За бебе на една година са достатъчни 5 хранения на ден. Препоръчва се с времето да се откажете от нощното хранене, особено, ако детето е на изкуствена храна. Въпросът за спиране или не на кърменето през нощта се решава индивидуално. За да не се стресира детето, този процес може да се удължи с няколко месеца. До навършването на година и половина детето най-често престава да се събужда за хранене през нощта. По това време вече бихте могли да направите плавен преход към храна за възрастни при хранене на интервал от 4 часа.

Tagged ,
на горе