Съществува ли любов от пръв поглед и как е възможно това да се случи

любов от пръв поглед
Любов и партньорство

Съществува ли любов от пръв поглед и как е възможно това да се случи

Всички сме въздишали на сцените от любовните филми, когато главните герои се влюбват от пръв поглед. И сме си мечтали подобно нещо да се случи и на нас. Единствено художествена измислица ли е обаче любовта от пръв поглед или напълно реално усещане, което просто не всеки е богопомазан да изпита?

Съществува ли любов от пръв поглед и как е възможно  да се случи това?

Тези, които са имали късмета да я изпитат, са категорични – чувството е взривяващо, необикновено и прекрасно. Те описват това като вид прозрение, като необясним проблясък в съзнанието, при който човек дори не осъзнава ясно какво точно се случва, но всичките му мисли по необясним начин се насочват единствено към обекта на неговата любов.

Влюбвайки се от пръв поглед, хората се усещат изпълнени с готовност да следват неотклонно в живота си своята „половинка“, дълбоко убедени, че са открили този, който напълно ги допълва.

Няма никаква загадка

Според психолозите, няма загадка в любовта от пръв поглед и всеки би могъл да я изпита. Но защо тогава малцина са избраните?

Защото внезапната, бляскава светкавица е възможна само ако са налице определени обстоятелства. Никой досега не е срещнал любовта от пръв поглед, ако я е търсел умишлено. Същността на това магично чувство е именно в неговата внезапна поява и психолозите твърдят, че възниква само ако човек се чувства свободен, лишен е от други връзки и морални забрани.

Нещо в живота ни липсва

Понякога се случва така, че не всичко в живота ни се получава по най-добрия начин. Усещаме някаква вътрешна нестабилност и това, че сякаш нещо ни липсва. И точно в този момент Съдбата ни изпраща знак, шанс да подобрим живота си.

Имаме нужда от защита

Това е още едно обстоятелство, което прави възможно възникването на любовта от пръв поглед. Необходимостта ни да бъдем защитени и да се чувстваме в безопасност. Мнозина са изпитвали прекрасното и истинско усещане за сигурност в детството, когато са били обгърнати от безграничната любов на своите родители. След това порастваме и се научаваме сами да си създаваме сигурност. Но понякога желанието ни да се почувстваме отново закриляни и сигурни в даден момент от живота ни отново излиза на преден план и точно това е моментът, в който ставаме готови да се влюбим внезапно, разкриват психолозите.

Шанс едно на хиляда

Любовта от пръв поглед е Божия благословия. Шансът да се влюбиш в абсолютно непознат при първата среща и той да изпита същото, срещайки очите ти, е едно на хиляда, а според някои, дори и още по-малък.

Както всеки сам може да прецени, това се случва изключително рядко. За да възникне взаимно чувство, отсрещната страна трябва също да е готова да го изпита. В случай, че обектът на вашата любов няма същата нужда, то тогава той може изобщо да не усети какво изпитвате в негово присъствие.  И точно при такива обстоятелства едно иначе невероятно и прекрасно чувство може да се превърне в болка и страдание.

Страх, дори ужас от осъзнаването

Също така, случва се понякога това внезапно чувство на любов да изплаши ужасно много този, който го изпитва.

Запознати твърдят, че в сублимния момент той губи контрол над себе си, светът му се преобръща напълно и това го притеснява много, защото не знае как да реагира. Настъпва объркване, дори хаос в съзнанието.

В този случай би могъл да се откаже доброволно това чувство, да се затвори в себе си и да се опита да отклони мислите си към нещо друго, в паническия си стремеж да възвърне емоционална стабилност.

Но има и друг сценарий, по-щастлив и ползотворен. Когато любовта от пръв поглед намери взаимност и не плаши тези, които я изпитват.

Това се случва изключително рядко, но ако се случи, тогава се отваря нов свят в ярки цветове, свят само за двама.

Заключение

И така, оказва се, че любовта от пръв поглед, макар и изключително рядка, е напълно възможна. Мнението на учените по този въпрос е различно, но примерите в реалния живот са по-силни от всякакви научни предположения.

Някои наричат това чувство магия, други – съобщение „отгоре“, трети – съдба, но всички те са категорични в едно – любовта от пръв поглед е неописуемо чувство, което само богоизбрани са щастливи да изпитат.

Tagged ,
на горе