искрата във връзката; във връзката
Любов и партньорство

Съвместимост във връзката – какво трябва да знаете

Съвместимостта във връзката никога не е гарантирана. Може би вие и вашият партньор ще имате разминавания по някои въпроси, но това не прави връзката ви невъзможна. Никога не може да се гарантира, че двамата ще живеете безгрижно и няма да имате проблеми във връзката. Възможно е да сте на едно мнение по едни въпроси, а за други да сте тотална противоположност. Не губете вяра. Понякога това ви прави по-добри партньори.

Ако смятате, че сте само частично съвместими с партньора си, можете да се опитате да подобрите това. Това не е лесно, но ако и двамата положат усилия, може да се получи. Вариантите за това са много. Може да започнете да излизате заедно по-често. Да опитате неща, които другия обожава, а вие не и по този начин да промените мнението си. Да общувате с повече хора също ще ви донесе много плюсове във връзката, които можете да използвате като отправна точка ако искате да станете по-добра двойка.

Предлагаме ви и някои неща, които можете да опитате във връзката, за да усетите дали сте напълно съвместими, имате ли допирни точки и върху какво трябва да поработите.

Поговорете с партньора си

Партньорът ви може да знае, а може и да не знае, че смятате, че двамата сте несъвместими. Така че трябва да започнете оттам. Кажете на партньора си в кои области смятате, че бихте могли да сте по-синхронизирани, и го накарайте да говори за това. Трябва да погледнете и от неговата гледна точка и да не се защитавате, ако чуете нещо, което не ви харесва. Във връзката комуникацията е от ключово значение. Не си мислете, че човекът до вас чете мисли и може да знае какво се върти в главата ви, без да говорите за това. Никой няма да ви се разсърди, ако седнете и споделите опасенията и желанията си.

Съгласете се за нещата, които да промените

Във връзката няма идеални партньори. Сега, след като и двамата сте говорили за областите, в които сте несъвместими, обсъдете как можете да предприемете някои стъпки към развитие към по-добро. Кое поведение можете да промените и кое не подлежи на обсъждане? Какво ще кажете за партньора си?

Например, ако единият от вас е привърженик на чистотата, а другият не е толкова загрижен за подредеността, може би можете да се споразумеете по средата. Привърженикът на чистотата може да спре да се оплаква толкова много, а другият да обещае, че ще положи повече усилия, за да поддържа къщата чиста. Нещо подобно може да направите и за другите неща от съвместния ви живот и неусетно ще видите как нещата тръгват към подобрение. Не си мислете, че проблемът е само в него, вие също може да имате върху какво да поработите във връзката.

на пауза; във връзката
Съвместимост във връзката – какво трябва да знаете

И двамата трябва да направят компромис

Взаимоотношенията са двупосочна улица. Ако и двамата не сте на една и съща вълна и не желаете искрено да подобрите съвместимостта си, това никога няма да се случи. Един човек не може да свърши цялата работа. Затова се уверете, че и двамата сте обещали да направите компромис. Това е единственият начин, по който ще можете да бъдете по-съвместими с партньора си. Трябва да се срещнете по средата, за да се случи това. Няма да постигнете пълна съвместимост във връзката ако не отстъпвате от някои неща. Покажете добра воля и склонност към водене на преговори, за да може да не буксувате а едно място.

Продължавайте да си проверявате взаимно

За повечето хора е трудно да променят поведението си. Това е така, защото навиците и личностните характеристики на повечето възрастни са доста установени. Но това може да се направи. Продължавайте да се проверявате един друг, за да се държите взаимно отговорни за действията и компромисите. Възможно е да се справяте чудесно в продължение на няколко месеца, а след това единият или и двамата да станат мързеливи и да започнат да се връщат към старите си начини.

Могат ли несъвместимите връзки да се сдобрят и да успеят?

Ако сте се опитвали да станете по-съвместими с партньора си, но не сте успели, може би се чудите за бъдещето на връзката си. Може ли тя да оцелее? Е, всяка връзка може да продължи неограничено дълго, стига никой да не я прекрати. Но означава ли това, че тя е „успешна“? Не. Това просто означава, че те все още са заедно. Така че, от една страна, сигурно е, че можете да останете във връзката с партньор, който е несъвместим с вас. Но дали ще бъдете истински щастливи? Вероятно не.

Всичко наистина се свежда до това, доколко и двамата сте нещастни от несъвместимостта. Ако тя не е проблем за нито един от вас, тогава да, връзката може да оцелее. Но ако единият или и двамата се дразните от нея, тогава връзката вероятно е обречена. Няма смисъл да стоите във връзката, ако се чувствате зле, отбягвате се и искате да бъдете в компанията на някой друг. Това вече не е нормална връзка. Трябва да вземете спешни мерки и да си отговорите на няколко въпроса.

Как да намерите съвместим партньор

Ако сте прочели този списък и сте се опитали да направите себе си и партньора си по-съвместими, но сте стигнали до извода, че той не е вашата сродна душа, как да намерите нов, който да е? Трябва да знаете признаците за съвместимост във връзката. Лошата новина е, че никой не се разхожда с табелка на врата, която да ви казва всичко за него. Това би направило живота много по-лесен, нали? Но това не е така. Вместо това трябва да вложите много време и усилия, за да разберете дали сте съвместими с друг човек или не. Но ето някои неща, които можете да направите, за да се опитате да улесните този процес.

Знайте кои сте и какво искате

Не можете да намерите човек, който е съвместим с вас, ако дори не знаете кои сте вие самите. Колкото и странно да звучи, много хора всъщност не познават себе си. Затова отделете малко време за самоанализ и разберете какви са вашите ценности и морал. Какви са вашите силни и слаби страни? Запишете кой сте като човек, за да можете да го споделите по-точно с потенциален партньор. Определете вашите ценности в живота и какво бихте направили ако сте във връзката.

точният момент; във връзката
Съвместимост във връзката – какво трябва да знаете

Направете списък с качествата на идеалния си партньор

След като знаете кои сте, трябва да разберете кого търсите. Как изглежда идеалният ви партньор? Бъдете възможно най-конкретни. Опитайте се да се съсредоточите върху дълбоки неща като политически възгледи, религиозни и духовни убеждения, дали сте интроверт или екстроверт, амбиция и други подобни. Разбира се, можете да добавите и някои по-повърхностни неща като височина, външен вид или възраст, но това са неща, които не са толкова важни и могат да бъдат компрометирани ако сте във връзка с човек, който наистина ви харесва, но не отговаря на желанието ви за някой от споменатите фактори.

Направете списък на нещата, които не се приемат

Сега, след като знаете какво търсите, е също толкова важно да напишете кои са вашите неща, които няма как да приемете, когато търсите признаци за съвместимост на връзката. Какво няма да търпите? Дали това е някой, който пуши или употребява наркотици? Дали е някой, който е интроверт? Това, което е пречка за вас, може да не е за някой друг. И това е нормално. Просто разберете какво отказвате да търпите в един партньор, за да можете да следите за тези червени знамена по време на процеса на запознанства. Ясно е, че може да разберете някои неща във връзката, които не сте предполагали, че съществуват, но няма как да се подготвени за всичко.

Определете основните си приоритети

След като вече имате списъци с добри качества и такива, които не позволяват влизането във връзката, трябва да подредите най-важните си приоритети. Например, може да искате да намерите партньор с чудесна кариера, който печели добре, но дали това е по-важно от това да бъде мил човек? Причината, поради която трябва да класирате и да определите приоритетите си, е, че вероятно няма да намерите човек, който да отговаря на всички ваши изисквания. Ето защо е важно да знаете с какво можете и с какво не можете да направите компромис. Във връзката има неща, които могат да се променят, пренебрегнат и забравят. Всичко зависи от това колко харесвате партньора си.

Задавайте въпроси по време на запознанството

Смисълът на всички тези списъци е да си дадете сметка за признаците за съвместимост във връзката, когато преминавате през процеса на запознанства. Например, ако се свържете с някого в приложение за запознанства, задайте някои от тези въпроси. Направете го мило и по начин, по който те да не забележат, но това ще ви помогне да отсеете хората, които не могат да се справят. Ако все пак стигнете до първа или втора среща, продължете да им задавате въпроси в разговор. Не е нужно да бъдете като сержант или да звучите така, сякаш ги интервюирате, но искате да вплетете този вид въпроси в срещите си, за да можете да оцените съвместимостта си. Хубаво е да знаете, че няма как да разберете всичко за човека отсреща още на първата среща.

Ясното разбиране на признаците за съвместимост във връзката може да ви помогне да направите правилния избор, когато става въпрос за установяване на отношения с потенциален партньор за цял живот. Не е задължително да отбележите всяко квадратче, но се уверете, че нямате нищо против няколкото липсващи отметки!

Tagged ,
на горе