Съвети за по-добър сън
Добра форма

Съвети за по-добър сън

Сънят е много важна част от ежедневието на всеки човек. Когато сме се наспали добре, сме много по-продуктивни през целия ден. Освен това здравето ни също може да се подобри с няколко часа повече, прекарани в спане. Има няколко лесни, но и много полезни съвета, чрез които можем да си осигурим по-добър сън, за което организмът ни ще бъде изключително благодарен.

Създайте си график за сън.

Отделяйте не повече от осем часа за спане. Препоръчителното време за сън за по-здравословен живот е поне седем часа. Повечето хора не се нуждаят повече от осем, за да постигнат тази цел. Лягайте и ставайте по едно и също време всеки ден. Опитайте се да приравните времето за спане през работната седмица и уикенда, като разликата да не бъде повече от един час. Ако не успеете да заспите повече от 20 минути, след като сте си легнали, станете и направете нещо релаксиращо. Започнете да четете или слушайте успокояваща музика, след което се върнете в леглото.

Внимавайте какво ядете и пиете.

Не си лягайте гладни или преяли. Избягвайте тежките ястия няколко часа преди да заспите, това може да попречи на спокойния ви сън. Никотинът, кофеинът и алкохолът също трябва да бъдат ограничени. Стимулиращият ефект върху организма, който оказват те, могат да ви държат будни с часове, което ще наруши целия ви режим.

Създайте си спокойна среда.

Направете си стая, която е идеална за спане. Много често това означава пространството да е тъмно и тихо. Пряката светлина може да ви попречи да заспите. Избягвайте екраните, излъчващи светлина, малко преди да си легнете, защото и това може да ви попречи за качествен сън. Опитайте се да извършвате успокояващи дейности преди лягане, като да си вземете душ, практикувате йога или друг вид упражнение за намаляване на стреса и това ще подобри съня ви.

Дрямките през деня могат да попречат да спите през нощта.

Ако решите да дремнете, ограничете се в не повече от 30 минути и не го правете късно през деня.

На всеки се случва да има безсънни нощи. Ако те обаче станат прекалено чести, се консултирайте с лекар, защото това може да се окаже проблем в бъдеще.

на горе