Свята Коледа
Празници

Свята Коледа

Рождество Христово – един от най-значимите и най-почитани християнски празници, съществува повече от 2000 години. Не само денят, а и целият период преди и след него е време, в което хората си дават сметка за постигнатото и не крият надеждите си за бъдещето. Празнуват милиони християни по целия свят, но с разликата от две седмици в зависимост от традиционно използвания календар: на Запад отбелязват Рождество на 25 декември, а на Изток – на 7 януари.

Рождество Христово или Коледа неотменно свързваме с посрещането на новата година. В повечето държави съществува понятието коледна ваканция – децата не ходят на училище, а възрастните имат своите празнични почивни дни. Във всеки дом има коледно дръвче, приготвят се специални храни, близките си подаряват подаръци. Улиците греят в коледни украси, провеждат се празнични панаири и базари, чуват се звънчета и коледни песни. Всяка страна обаче си има своите си традиции и обичаи.

Витлеем

Там, където Божият син се е родил, празникът започва много преди залез. В Палестина има особено отношение към християнския празник – често араби-мюсюлмани пристигат за Рождество във Витлеем, за да изразят уважението си към християните. А и сред самите палестинци християните не са малко. Празникът на Елеонската планина, където е разположена базиликата „Рождество Христово“, започва с музика. Оркестри обикалят няколко квартала. Звучат мелодии, изпълнявани преди векове от рицарите кръстоносци. Службата в храма се изпълнява от няколко свещеници на различни езици. Тогава там се събират десетки хиляди хора.

Австрия

Домовете на австрийците са украсени със специални коледни венци с четири свещички. В първата неделя от четириседмичния коледен пост се пали една от тях, във втората неделя – две, а в последната – и четирите.

Коледните базари са из цялата страна, традицията идва още от Средновековието. Магазините греят в ярка украса, предлагат се специални сладкиши, греяно вино и печени кестени.

Англия

На Коледа англичаните се събират в дома на родителите, подаряват си подаръци, разглеждат семейни снимки. Печената пуйка е задължителна, пие се предимно чай и бренди. Трапезата няма да е истински празнична, ако го няма коледният пай – в него има различни предмети, по които се гадае за това, което очаква хората през идващата година. Англичаните вярват, че пръстен означава сватба, монета – богатство, а подкова – късмет. Украсяват домовете си с клонки от джел – символ на изобилието, и от имел – знак на гостоприемство и плодородие.

Аржентина 

По традиция аржентинците се събират в дома на някой от членовете на фамилията и в 10 часа вечерта сядат на трапезата. На нея задължително има т.нар. ensalada rusa (салата, с която те много се гордеят), аржентинско асадо (специално приготвено месо) и маринована кокошка. В полунощ тържествено се отваря бутилка сайдер (в редки случаи шампанско), младите излизат навън, палят фойерверки или стрелят по балони.

Армения

Арменците честват Рождество на 6 януари. Тогава арменската църква отбелязва и Христовото кръщение. В навечерието на празника се отслужва литургия. Вярващите палят свещичка и я отнасят вкъщи за осветяване на дома и подготовка на Рождество Христово. Сутринта на 6 яуари се отслужва рождествена литургия, а по-късно се отбелязва Светото Кръщение с церемониал за освещаване на водата. По традиция на празничната трапеза се сервира пилаф от ориз със стафиди, риба и червено вино. На другия ден всички спят до късно и не свалят пижамите си до обед. Дояждат останалото от рождественската трапеза, а за вечеря сервират пушено агнешко бутче.

Германия

По стара традиция на 11-ия ден от 11-ия месец от годината точно в 22 часа и 11 минути в страната започват коледните празници, популярни още като петия годишен сезон. По старинните градски площади се откриват грандиозни панаири, където всеки ден се събират хиляди хора – прегръщат се, хапват и пият. Децата започват да отварят своите „сладки“ календари – в прозорчето на всеки ден до 24 декември е скрито шоколадово бонбонче.

Прието е да се подарява коледна звезда – растението е внесено от Мексико преди повече от век. Хората си подаряват и червена детелинка в саксия, за да им се усмихне щастието през настъпващата нова година. В много области, особено в Бавария, са популярнимаскарадите – предимно със страховити лица, намазани със сажди или скрити под маски с рога.

Дания

Подготовката за Рождество започва два месеца по-рано – в първия петък от ноември. Тогава се пуска първата за годината сладка и тъмна коледна бира. Магазините са отрупани с коледни атрибути, от сладкарниците се носи аромат на канела, джинджифил, карамфил и кардамон, по улиците ухае на печени бадеми, навсякъде се виждат гирлянди, червени сърца от хартия или коприна, сламени фигурки.

На главните градски площади, точно пред кметството, се издига коледната елха, а под нея се поставя голяма стъклена кутия, в която хората пускат пари за бедните деца от други страни. На Рождество датчаните пекат хляб във форма на глиган, който наричат „светото прасе“. В началото на рождественската седмица е прието вкъщи да се запали дебела свещ с деления за всеки следващ ден.

Япония

Макар християните в най-източната държава са малцинство, там също се празнува Коледа. Японците обаче палаят слама, закачена на високи стълбове пред домовете, тъй като смятат, че това ще прогонизлите духове. В Япония не идва Дядо Коледа – подаръците носи Хотеи-ошо.

Традационното празнично меню включва студени блюда, в които задължително присъства носещият щастие червен боб с ориз, гъби и бамбук. И, разбира се, любимата напитка саке.

Tagged ,
на горе