25 Декември-един от най-големите Християнски празници

25 Декември-един от най-големите Християнски празници
Празници

25 Декември-един от най-големите Християнски празници

Едва ли има човек, който да не знае, че всяка година на 25 Декември празнуваме Рождество Христово.

В този Светъл ден Имен ден празнуват: Христо, Християн, Христин, Христофор, Ицо, Кристиян, Кристиан, Криси, Хриси, Христа, Христина, Христена, Кристина, Кристиана, Кристияна, Божидар, Божидара, Божан, Божана, Божин, Божил, Звезда, Звезделина, Звезделин, Звездан, Младен, Младена, Райчо, Райко, Радко, Радка, Рада и производните им.

Празникът е продължение на Бъдни Вечер.

С идването си Христос ни зарежда с частица от светостта небесна.

Народната традиция повелява да се спазва обичаят Коледуване.

В него главна участват ергени. Времето за това е строго регламентирано от традицията – от полунощ до изгрев-слънце на Коледа. Коледарите са облечени празнично, като за голям студ – с калпаци, накичени с наниз пуканки, китка чемшир и с геги в ръце.

На Коледа всички ходят на църква. По стара българска традиция, у нас Коледа се празнува 3 дни. Според народните вярвания, ако чуете пищене в ухото на Коледа, това е ясен знак, че ангел небесен е близо до вас.

На Рождество Христово свършват постите, за това обядът е блажен, а празничната трапеза богата.

Задължително се поднася баница плънка – месо, зеле, гъби, тиква и др. Основните ястия през този и следващите са приготвени от свинско месо. На трапеза е препоръчително има: обредна пита, баница, пача, свинско със зеле, свинско с праз, печено пиле.

Трапезата не се вдига цял ден. Пепелта от огнището се събира от Игнажден до Йордановден, която след това служи за лек на различни болести през цялата година.

Кратка история за Божият син.

Все още се водят ожесточени спорове относно съществуването Му. Въпреки това, голяма част от религиозните изследователи са убедени, че личността на Христос е истинска.

Ако обърнете внимание на Старият завет, в него Той е наречен Месията. Самият Христос изрича „Аз съм“. Други лица, които присъстват в текстовете на Новия Завет, Го назовават ​​с думите Господ или Син Божий.

Майката на Спасителят е Мария, а бащата е Йосиф.

Като дете Дева Мария била изпратена в манастир. Там тя положила клетва за преданост към Бога. Момичето можело да живее в манастира само до 14-годишна възраст. По-късно изповедник омъжил Девицата за 18-годишния Йосиф. Така това предано и свято семейство заживяло в Назарет.

Една нощ архангел Гавраил на сън пророкувал за непорочното зачатие и предстоящото раждане на Спасителя в тяхното семейство.

Исус е роден във Витлеем.

В нощта, когато се родил, на небето блеснала ярка звезда. Изследователите са съгласни, че звездата, описана в Библията, най-вероятно е комета, която е прелетяла над нашата планета, точно в този миг.

Когато слуховете за раждането на Месията стигнали до цар Ирод, той побеснял. Тиранина заповядал за незабавното унищожаване на всички бебета във Витлеем, но Божият син останал непокътнат.

На около 30-годишна възраст Исус отишъл до река Йордан, където бил кръстен от Йоан Кръстител.

След като Христос и неговите последователи пристигнали в Йерусалим, хората хвърляли палмови клонки под краката Му. За съжаление, не всички били доволни от Неговото пристигане. Затова властите бързо стигнали до заключението, че Месията трябва да бъде отстранен.

И до днес съществува празнина в биографията на Месията, която обхваща почти двадесет години от Неговият живот. Какво се е случило в живота на Исус през това време, не е известно.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , , , , , , , , , ,
на горе