Празнуваме Никулден
Празници

Празнуваме Никулден

На 6 декември Българската православна църква отбелязва празника на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, покровител на моряците, рибарите, търговците и банкерите. Повод да почерпят имат всички, които носят името Николай, Никола, Николина,Ненка, Нина, Нено, Ненко, Нино, Кольо и други подобни.

Впрочем българското име на светеца е Никола. Николай е русизъм, който се налага след църковните реформи на руския патриарх Никон през 1654 г. Днес и двете имена са еднакво използвани.

6 декември е датата, на която през 343 г. умира светецът. Роден през 270 г. в град Патара, днешна Мала Азия, в заможно семейство, той още като дете водел добродетелен и аскетичен живот. По-късно се отказал от материалните облаги и раздал средствата си на бедните. Легендата гласи, че след избирането му за епископ на град Мира (днешен Демре) около Никола започнали да се случват какви ли не чудеса.  По време на едно от пътуванията му до Божи гроб например, силна буря застигнала кораба му и един от моряците загинал. Само с една молитва Никола успял да успокои морето и да възкреси мъртвия мовяк.

Именно тази случка лежи в основата на българските народни поверия, че светецът е владетел на реките и моретата. Вярва се, че когато е сърдит, той причинява бури и урагани и потапя кораби и лодки. Затова на Никулден те не бива да плават, за да се отдаде почит на светеца-покровител. В България по традиция на Никулден рибарите приключват есенния риболов и принасят последния улов в жерва на Св.Никола.

Празникът се чества и в домовете, в които няма именници, рибари, моряци или банкери. По традиция на трапезата се  сервират рибни ястия, най-често пълнен шаран. По стар обичай костицата от главата му, която се нарича кръстец, трябва да се зашие в шапките на децата, за да ги предпази от уроки и „лоши очи”.

Макар Никулден да се пада по време на коледния пост, рибата е рарешена за консумация, защото от религиозна гледна точка е смятана за „по-чиста” храна от месото. Освен нея, на празничната трапеза се поставят също обредни колаци, познати още като „Богов хляб”, „Боговица” и „Никулденски кравай”, както и постни ястия като варена царевица, жито, постни сарми, чушки и боб.

Във Франция

Светецът е покровител на областта Лорен. Децата вярват, че сутринта на 6 декември той им носи подаръци и сладкиши. Съществува обичай бабите и дядовците да разказват на внуците си различни истории, свързани със Св.Никола. Най-популярната е за  3 малки момчета, които  един ден се изгубили и попаднали в магазина на зъл касапин, който ги осолил и затворил в голямо корито. Светецът обаче се намесил навреме, спасил децата и ги върнал на близките им.  Тази история е в основата на неговата популярност като защитник на децата.

В Италия

Светецът е покровител на град Бари, където се вярва, че е погребан. На 6 декември местните извършват специален ритуал по символично пренасяне на мощите на Св. Никола навътре в морето с помощта на лодка, следвана от много други.

Подобна традиция съществува и в провинцията Сасари на о. Сардиния, а в Триест, Белуно и Трентино рано сутринта на 6декември на децата се дават подаръци.

В Испания

Светецът покровител на Университета във Валядолид, едно от двете висши учебни заведения в страната, съществуващи още от Средновековието.

В Португалия

В град Гимараеш светецът от векове се почита като покровител на учениците чрез серия от празненства. Те са известни с името Николинас и се провеждат от 29 ноември до 7 декември.

В Холандия

Нощта срещу 6 декември е време за раздаване на подаръци. Малките деца поставят обувите си близо до комина и пеят песни. На сутринта намират вътре играчки или сладкиши. през последните няколко години някои родители дават подаръци на децата си и на Коледа, но денят на Св. Никола все още е най-важният празник в страната, особено за най-млките.

В Хърватска, Чехия, Словакия и Полша

На 6 декември Свети Никола носи подаръци на децата, като ги хвали за доброто им поведение през изминалата година и ги наставлява да продължават в същия дух през следващата.

В Гърция

Светецът е покровител на военноморските сили и на моряците. На 6 декември се организират празненства на борда на всички кораби и лодки, независимо дали са в морето или на някое пристанище.

В Сърбия

Светецът се смята за покровител на семействата и е един от най-почитаните в страната.

на горе