не можем да угодим на всички
Психология

Не можем да угодим на всички

– Искам всички да ме харесват! – каза тя, гледайки се в огледалото. – В крайна сметка тогава ще ми бъде толкова лесно и просто да живея! Всички ще ме обичат, подкрепят, носят на ръце. Ще се пишат стихове за мен, ще ме боготворят. Мъжете ще се бият за мен… За един мой поглед… Или усмивка… Или нежна дума… Ех, да бях наистина красива!

– Но ти си красива! – прозвуча в отговор глас. – Просто защото си жена. И вече си родена с тази красота, притежаваш я от момента, в който си станала малка, малка клетка. Още в този момент ти беше перфектна. Напълно перфектна. Божествено съвършена. И така ти растеше, развиваше се, превръщайки се в същия съвършен организъм. Красотата е твоята същност. Просто си го забравила.

– Но защо тогава не ме харесват всички? – попита отново тя. – След като съм толкова перфектна, всички трябва да са луди по мен! Искам да съм не просто красива, а най-красивата на света!

– Искаш да си най-красивата от всички – каза гласът. – А, значи искаш да си различна и да не си като никой друг. Но хората са устроени така, че харесват някой, който прилича на тях. Ако имаш нечовешка красота, тогава те няма да се отнасят с теб като с човек. В крайна сметка, ще бъдеш отбягвана. Наистина ли искаш това?

– Не, разбира се, че не – каза тя. – Искам да се отнасят добре с мен. Искам да бъда приета, другите да се чувстват добре с мен.

– Е, тук няма нищо свръхестествено – отвърна отново гласът. – Усмихвай се на другите, радвай им се, говори мили и добри думи. Въздържай се от осъждане, но не пести похвали. Интересувай се от хората и това, което им е скъпо. Наистина ли е толкова трудно?

– Честно казано, изобщо не е лесно – каза тя. – А, ако не искам да се усмихвам, защото това ще бъде фалшива усмивка, иронична гримаса и нищо повече. А, ако не ме интересуват другите?

– Значи искаш да угодиш на всички? – попита гласът. – Искаш море от внимание, грижа, интерес? Ако спреш да искаш да бъдеш различна от другите, ако им дадеш усмивки, радост, интерес, тогава ще получиш много внимание и любов, много. Ако не направиш това, тогава ще бъдеш най-красивата на света, но физическата красота скоро ще се превърне в стена между теб и другите, и тогава ще се почувстваш напълно затворена в капана на собствената си красота.

– Искам всички да ме харесват – каза тя тихо и не толкова уверено. – Защото тогава няма да трябва да правя нищо, за да бъда интересна. В крайна сметка, тогава никой не може да ме съди или да каже, че съм скучна.

Този път гласът беше тих. Последните й думи сякаш бавно се разтвориха в пространството, като търкалящо се ехо в планинска долина. Тя също мълчеше, осъзнавайки, че думите са заседнали някъде в гърдите й. Няколко пъти искаше да каже следващата фраза на глас, но нещо все й пречеше. Тя отвори уста, но в този момент устните й сякаш се сковаха. На лицето й се изписа гримаса на напрежение, вътрешна борба. Нещо вътре в нея яростно се съпротивляваше на тези думи, произнесени на глас.

-Наистина ли искаш да бъдеш харесвана от всички? – прозвуча отново гласът, който явно реши, че е време да сложи край на битката, която се случваше в нея.

– Искам всички да ме харесват – каза тя, изцеждайки всяка дума с усилие. – Искам да угодя на всички, само за да угодя на себе си!

Отначало тя искаше да заплаче и покри лицето си с ръце. Но изведнъж изпита облекчение, сякаш огромен камък падна от душата й. Накрая каза на глас това, което се страхуваше да признае пред себе си през цялото време. Тя продължи да говори и говори, обръщайки се към гласа с все повече и повече въпроси. Но той продължи да мълчи. Думите вече не бяха необходими.

5 съвета за по-добър живот

10 лесни начина да изградим полезни навици

10 магични фрази, които привличат късмет

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе