Кои храни се грижат за доброто ни настроение и коя е идеалната храна за да бъдем едновременно сити и стройни

кои храни се грижат за доброто ни настроение
Добра форма

Кои храни се грижат за доброто ни настроение и коя е идеалната храна за да бъдем едновременно сити и стройни

Твърди се, че храна и емоции са тясно свързани. Съществуват ли наистина храни за добро настроение? Според диетолозите – да. Те обясняват влиянието на храната върху емоциите ни с особеностите на нервната система. Може би не знаете, но храносмилането, както и емоционалните ни преживявания изискват толкова много енергия, че не могат да се извършват  едновременно. Специалистите илюстрират явлението, като го сравняват с поведението ни на погребение, когато страдаме толкова много, че не можем да приемем никаква храна.

Храни за добро настроение

Друг факт, който доказва връзката между храна и емоции е поведението ни при по-строга диета. Ако преминем на вегетарианска диета или се храним само със сурови плодове и зеленчуци, веднага ставаме по-чувствителни. Защо? Защото мазните храни, които най-много „блокират“ чувствата ни, просто липсват, а в същото време пресните плодове, с които се храним, са твърде слаби в ролята си на „успокоителни“ и няма как да ни спасят от стреса.

Какви храни да консумираме

Обикновено, за да компенсират липсата на мазните храни, вегетарианците прибягват до приемането на големи количества ядки или семена. Те обаче са известни с това, че не засищат бързо, което означава, че човек съвсем лесно и без да се усети може да преяде с тях. Като последствие, появяват се стомашно-чревни нарушения и други здравословни проблеми. Какво се препоръчва като решение? Трябва да се консумират такива храни, които са в състояние да поддържат емоционалното ни равновесие и да подпомагат издръжливостта ни на стрес. Но кои са тези храни?

Консумирането на мазнини – някои особености

По отношение консумирането на мазнини, съществуват някои особености, които трябва да се имат предвид. Първо, за никого не е тайна, че мазнините са нещо като „концентрат за калории“. От друга страна, количеството на приетата храна играе ключова роля за постигане на чувство за ситост. Това означава, че няма как да приемаме достатъчно количество мастни храни /така че да се почувстваме сити/, а в същото време да се чувстваме добре и във отлична форма.

Как мозъкът контролира механизма на глада?

На второ място, мозъкът постоянно следи нивото на захарта в кръвта за да контролира механизма на глада. Когато нивото на захарта в кръвта се увеличава, гладът намалява. Но механизмът на глада не може бързо да реагира на мазнините в кръвта. Обикновено това се случва 12-24 часа след поглъщането им, което е относително дълъг период от време. Тоест, дори да изядете една пълна чиния с мазни ястия, пак няма да се почувствате напълно сити.

Мазните храни засищат? Това е мит!

Спомнете си колко пъти след като сте яли мазни храни сте изпитвали непреодолимото желание да довършите обяда или вечерята с нещо сладичко. Често, нали? Това се случва именно защото мозъкът ви не е отчел засищане и „звъни“  на „Бърза помощ“ – въглехидратите. Това е – твърдението, че мазните храни засищат се оказва просто мит.

Ключът към доброто хранене –  храни, богати на прости въглехидрати

Тайната на доброто хранене е да се консумира такова количество храна, което да доведе насищане и в същото време да не надхвърля допустимия брой калории. Възможно ли е това? Напълно. Спасението е в храните, богати на прости въглехидрати.

Кои храни отговарят точно на нуждите на нашето тяло?

Оказва се, че човешкото тяло е адаптирано към определен вид храна. Можем да се храним с най-различни храни, но не всички от тях отговарят на нуждите на нашето тяло.

Микроелементи

Така например, салатата е много богата на микроелементи, но капацитетът на храносмилателната ни система не е достатъчно висок, че да ни позволи да изядем такова количество салата, което да задоволи нашите нужди от калории. /Тъй като в 100 грама се съдържат едва 12 калории, това означава, че за да достигнем 2000 калории, ще трябва да изяждаме огромни количества на ден, което е невъзможно./ А в същото време, всички микроелементи, които са необходими за ежедневните ни нужди, можем да си набавим лесно само чрез една малка таблетка.

Коя е идеалната храна за насищане?

Можем ли в крайна сметка да балансираме между обем, хранителни вещества и прости захари? Най-доброто решение са сладките плодове. Поради високото съдържание на вода, те имат по-ниска концентрация на калории, отколкото всяка друга храна /изключение правят само зеленчуците/. Следователно, можем да задоволим дневната си нужда от калории, без да я надвишаваме вследствие на инстинкта си да приемаме големи количества храна.

 

Голям обем, ниска концентрация на калории и изобилие от хранителни вещества, включително и прости захари – явно, сладките плодове са идеалната храна за насищане.

на горе