Как да се отървем от комплекс за малоценност: Да пребориш себе си е истинско геройство

Как да се отървем от комплекс за малоценност
Психология

Как да се отървем от комплекс за малоценност: Да пребориш себе си е истинско геройство

Нека първо обясним какво е комплекс за малоценност. Става въпрос за различни психологически и емоционални усещания, свързани с чувството за собствената ни незначителност  и преувеличаване превъзходство на хората около нас.

Но не забравяйте, че всеки човек е субективен и разглежда всичко, което се случва, през призмата на собственото си възприятие. Това означава, че никой не може да бъде обективно прав или неправ. Ето защо много от нашите комплекси са напълно „измислени“.

Как да се отървем от това пагубно чувство ?

Осъзнайте естеството на вашите проблеми

На първо място, осъзнайте естеството на вашите проблеми. Защо решихте, че сте по-недостойни от другите? Противоположният пол не ви харесва? Изглежда, че злословят зад гърба ви и ви се присмиват?

В случая ключовата дума е „изглежда“. Точно както цветето се нуждае от почва, за да расте, така и вашите комплекси се нуждаят от подхранване – с несигурност, ниско самочувствие и подозрителност.

Докажете на себе си, че можете

Най-добрият лек за несигурността е победата. Парадоксално, но факт – от една страна, за да спечелите, се нуждаете от увереност, от друга – за да сте сигурни, трябва да спечелите. Но тук всичко е взаимосвързано.

Изправете се срещу най-големия си страх, направете нещо, което винаги ви е притеснявало. Докато се страхувате, вие сте в капан.

Защо е важно да печелите често?

Защото още щом опитате вкуса на победата, страхът отслабва и несигурността лека-полека си отива. Много е важно да не изчаквате да ви атакува и отново и пак да се почувствате зле. Затова вземете превантивни мерки. Не е нужно да правите гениални неща през цялото време, можете просто да предприемате нужните стъпки всеки ден да се приближавате към вашия успех.

Интернет е пълен с литература и различни онлайн обучения. Четете, гледайте, участвайте в дискусии. И скоро ще натрупате повече знания.

Простете си за грешките

Както е известно, никой не е перфектен. Всеки греши. Просто приемете факта, че можете да се спънете, да влезете в неудобно положение, да бъдете глупави някъде … Това не е фатално и е абсолютно нормално. Грешките ни правят мъдри и дори в известна степен интересни. Основното нещо е да се научите да правите изводи, да мислите предварително с няколко хода напред.

Отчетете достойнствата си

Да, вие имате своите недостатъци, както всички останали. Но имате и много предимства. Вземете лист хартия, разделете го на три колони. В първата напишете своите предимства, във втората – недостатъците, в третата – как да се справите с тях, например – фитнес, диета, посещение на салон за красота, четене на полезна литература, гледане на образователни филми, търсене на сродна душа и т.н.. Кажете си: Аз съм много добър и въпреки че имам своите недостатъци, ще ги изкореня!

Не всичко в живота се измерва с общественото мнение

Животът има много радости, просто трябва да можете да ги видите. И ако цял живот си позволите да сте депресирани от комплекс за малоценност, тогава животът ще ви отмине напразно.

Научете се да се усмихвате на отражението си в огледалото и на хората около вас. Вземете домашен любимец, който да ви радва.

Гледайте позитивни филми, четете вълнуващи книги, смейте се!

Представете си, че сте психолог и човек, който прилича на вас, идва на среща и се оплаква от същите проблеми като вашия. Какво лечение ще му предпишете? Поглеждайки се отвън, можете да направите доста интересни заключения.

Tagged
на горе