Как да поддържате ума си бистър, независимо от възрастта

как да поддържате ума си бистър
Добра форма

Как да поддържате ума си бистър, независимо от възрастта

Мозъкът е една от най-уникалните части на човешкото тяло. Многобройните неврофизиологични проучвания са категорични, че той може да се развива през целия живот. Но, разбира се, не без усилия от наша страна.

Ето няколко основни правила от психолозите, които ще ви помогнат да поддържате ума си остър.

Предизвикайте мозъка си

Ако спрете да тренирате, тялото ви бързо ще загуби форма. Същото се случва и с мозъка – за да сте в добра форма, той се нуждае от така наречения „положителен стрес“. Затова трябва да го предизвиквате възможно най-често, примерно, да решавате сложни пъзели, проблеми, да обработвате редовно нова информация. Докато мозъкът ви е активен, няма от какво да се притеснявате.

Не спирайте да учите

Ако искате да запазите ума си остър, не трябва да спирате с овладяването на нови знания веднага след завършване на училището или университета. Това не означава, че трябва да натрупате хиляда дипломи, да станете доктор или професор. Достатъчно е редовно да придобивате нови умения, да четете книги, да получавате интересна информация и да се развивате всеобхватно .

Дайте на мозъка си време за качествена почивка

Не забравяйте, че мозъкът ви се нуждае от почивка не по-малко от тялото ви. Ако забележите, че изпитвате затруднения с мисловния процес, по-бързо се уморявате, губите концентрация и твърде често забравяте дребни неща – време е да се отпуснете и да направите нещо приятно, макар и не толкова полезно.

Можете да почетете нещо, да гледате филми или да се поразходите на чист въздух. След  това ще се почувствате по-добре. И ако редовно правите такива почивки за мозъка, няма да имате проблеми с него.

Тренирайте запаметяването на информация

Ако за последен път сте научили нещо, когато все още сте били в университета, не е изненадващо, че запомнянето на информация понякога ви затруднява. Опитайте да запомните малки строфи от стихове, текстове или други интересни факти. Това не само може да подобри паметта ви, но и ще поддържа мозъка ви в тонус.

Научете се да управлявате стреса

Стресът предизвиква освобождаването на кортизол, вещество, което пречи на мозъка да функционира правилно. Ето защо в моменти на безпокойство и стрес ви е толкова трудно да се „съберете“ и да намерите бързо решение на проблемите.

Въпреки че няма как напълно да се отървем от стреса, можете поне да намалим негативното му въздействие върху живота ни. Разпознайте и премахнете /доколкото е възможно/ дразнителите и открийте метода, който ви помага най-много за облекчаване на стреса.

Спете достатъчно, но не и твърде много

Скоростта на съня е различна за всички, но продължителността му от седем до девет часа на ден се счита за оптимален вариант. Ако спите по-малко, няма да получите достатъчно сън, а ако прекалите мозъкът ви няма да може ефективно да обработва информацията. Неговата функция се влошава и когато не спите добре, тоест периодично се събуждате през нощта, лягате и ставате по различно време и така нататък.

Не претоварвайте мозъка си с твърде много информация

Всъщност съвсем малко хора са в състояние да запомнят много информация за кратък период от време. Ето защо, ако трябва да изучавате важна тема и не сте изчислили правилно времето с което разполагате, не се опитвайте да „наваксате“ месечната норма информация за няколко дни. Едва ли ще се получи. По-добре пробвайте да я разделите на малки части.

Намерете вашия начин да запомняте информация бързо

Не всеки може да се похвали с перфектна памет. За по-бързо запаметяване някои хора се нуждаят да прочетат текста на глас няколко пъти, да го представят под формата на диаграма или да направят кратко резюме. Намерете подходящия метод  – така ще се спасите от ненужна загуба на енергия, а мозъкът ви ще си почине от безсмисленото натоварване.

Правете списъци и дневници

Забравени рождени дни на роднини и приятели, изгубени ключове или нещо друго – всичко това източва мозъка ви, пречи му да се фокусира върху ученето и развитието. Ето защо не трябва да пренебрегвате воденето на дневник и други бележки и планове. Това не само спестява време, но също така позволява на мозъка ви да прави по-важните неща както трябва.

Общувайте повече

Среща със семейство и приятели, настолни игри, посещение на кафенета – всяка форма на социална активност носи полза на мозъка ви, тъй като „включва“ огромен брой зони в него. Комуникацията е най-добрият начин да разгърнете потенциала на ума си.

Сведете до минимум монотонността в живота си

Монотонната работа или скучният и монотонен живот е най-добрият начин човек да полудее. Мозъкът ви се нуждае от разнообразие – ако просто го карате да помни данни, подредени в електронна таблица или се обаждате на хора, с които говорите едни и същи неща година след година, то мозъкът постепенно ще спре да се развива. Ето защо, опитайте се да правите често малки промени в живота си – отидете на работа по нов маршрут, влезте в непознато кафене, вместо да гледате телевизия вечер, се разходете в най-близкия парк.

Хранете се балансирано

Острият ум е тясно свързан с правилното хранене. Основният източник на енергия за мозъка е гликогенът и за съжаление той се изразходва много бързо. Затова най-добре е да включите храни с високо съдържание на фибри и протеини в диетата си – червен боб, бадеми, тъмен шоколад, овесени ядки, елда, зелен грах, броколи, сушени плодове и други.

на горе