Как да поддържаме козметичната чантичка
Здраве и красота

Как да поддържаме козметичната чантичка

Да поддържаме реда и хигиената на козметичната чантичка е от съществено значение. За съжаление, обаче, твърде често това се пренебрегва.

Ето какво съветват специалистите.

Необходима е изрядна хигиена на средствата за нанасяне на грима

Тук става дума за апликатори за сенки, четки за руж и пудра и гъбички за фон дьо тен. Какво не бива да забравяме? Всички четки трябва да се перат с хладка вода и препарат поне веднъж месечно. Причината е, че в основата им се набиват частици грим, което създава чудесна среда за размножаване на множество бактерии.

Също така, ако имате излязла пъпка на лицето си и сте използвали гореизброените аксесоари за нанасяне на грим, при следващото нанасяне на грима рискувате да пренесете повторно бактериите. Затова, в такива случаи е добре или да изперете отново аксесоарите или да ги дезинфекцирате със памук, напоен със спирт.

Как да поддържаме правилно четката за гримиране

Най-добрият вариант е да използвате шампоан. Намокрете космите на четката с хладка вода и разтрийте шампоана по тях до получаването на обилна пяна. След това изплакнете и добавете балсам, за да бъдат космите на четката меки и нежни към кожата. Следва ново изплакване и вече може да оставите четката да изсъхне, например върху кухненска хартия или хавлия.

Как да се грижим за апликаторите

Апликаторите за сенки също се нуждаят от пране и то дори по-често, отколкото четките. Разбира се, на повечето дами едва ли би допаднала идеята след всяко нанасяне на грим да извършват подобна хигиенна процедура, затова отново може да използвате дезинфекциращо средство, а прането да се прави един път седмично, например.

Как да поддържаме гъбичките за фон дьо тен

Тук става дума за тези, които са за многократна употреба. Те отново трябва да се перат след всяко използване.

Как влияят  атмосферните условия

Атмосферните условия също влияят на козметичната чантичка. Резките температурни промени могат да повлияят върху козметичните продукти, променяйки структурата им. Тогава те се „пресичат“ и вече не са годни за употреба. Ето защо, когато е много студено или е твърде топло, препоръчително е да не носите със себе си всички козметични продукти, които използвате. Заложете само на най-необходимите. Повечето от тях се съхраняват най-добре при температура около 22-25 градуса – помислете къде е най-подходящо да ги държите у дома.

Може ли замърсената чантичка за грим да причини алергии?

Да, може. Дори именно мръсотията, праха и бактериите са най- честите причинители на алергии.

Следете стриктно срока на годност на козметичните продукти

Минимум на тримесечие е важно да проверявате срока на годност на козметиката, която използвате. Тези продукти, които са с изтекъл срок, незабавно следва да бъдат изхвърлени! Не правете никакви компромиси, защото става въпрос за вашето здраве, а то е по-ценно и от най-скъпия грим!

на горе