Как да ограничим използването на социалните мрежи

Как да ограничим използването на социалните мрежи
Интересно

Как да ограничим използването на социалните мрежи

Социалните мрежи са удивителен феномен. Те ни позволяват да комуникираме с хора на другия край на света, да гледаме видео, да споделяме снимки само с няколко кликвания и да опознаваме света по един уникално бърз и немислим само до преди няколко десетилетия начин. Всичко това щеше да е много хубаво, но всъщност този тип иновация има и своята тъмна страна – пристрастяването. Все повече хора са зависими от това телефонът или лаптопът да бъде в ръцете им и дори младото поколение забрави да комуникира по старомодния начин, чрез жив контакт. Затова идва момент, в който е желателно да се отделим от социалните мрежи и да обърнем внимание на реалния свят, който ни заобикаля. Има няколко прости начина да ограничим прекараните часове през екрана.

Поставете си цел

Какво искате да постигнете, като намалите ползването на социални мрежи? Това е въпрос, на който ако отговорите правилно, ще намерите и амбиция да си дадете почивка от живота онлайн. Може би искате да спрете да прекарвате часове нощем в сърфиране в интернет, а след това да отивате недоспали на работа. Или пък да спрете да ползвате телефона си, докато работите. Напишете си бележка, която да бъде на видимо място и когато си помислите дали да не проверите социалните си мрежи, вижте я, спомнете си какво искате и изпълнете целта си.

Променете настройките на телефона си

Обикновено проверявате профилите си, когато получите известие за съобщение или какво е написал някой ваш приятел. Можете да ограничите известията си или дори да ги изключите напълно. Това ще ви накара да забравите по-лесно за социалните мрежи.

Започвайте деня по различен начин

Първата работа на повечето хора, когато се събудят, е да проверят телефона си. Дали сте получили нов имейл, съобщение или коментар под ваша снимка – това приковава вниманието ви, още преди да сте станали от леглото. Опитайте се да правите по-различни неща рано сутрин. Забравете за телефона си, това може да се отрази добре на очите ви.

Намалете броя на приложенията

На вашия смартфон или таблет можете да проверите по колко време прекарвате, използвайки дадено приложение. Използвайте тази функция като отправна точка към вашата цел. Някои устройства дори могат да ограничат времето на използваните приложения. Деинсталирайте тези на социалните мрежи и така всеки пък, когато имате желание да проверите профила си, ще трябва да го правите през компютър, което значително ще ограничи ползването им.

Трудно ще ограничите ползването на социалните мрежи изведнъж. Но не губете кураж. Ако искате да постигнете това, трябва да покажете постоянство. Когато постигнете целта си, ще видите, че има далеч по-приятни занимания от това с часове да се взирате в поредното приложение на телефона си.

Tagged , ,
на горе