Как да научим котката да идва при нас?
Домашни любимци

Как да научим котката да идва при нас?

Котката може да бъде дистанцирана и независима, което не винаги е идеално, когато имате нужда да дойдат при вас за нещо, например да ги вземете в сандъка им за пътуване до ветеринаря. За щастие, дори котките могат да бъдат обучени да идват при вас, когато ги повикате, и всъщност не е толкова трудно да се направи! По-долу сме разбили процеса на обучение стъпка по стъпка, за да го направим възможно най-лесен за вас и вашата котка.

Искате да излезете с него? Поканете го

Петър Дънов за котката: „Когато дойде котка у един дом, този дом прогресира“

Как да защитите кучето си от бълхи и кърлежи

infomax-logo-50-15-HW Емил Кошлуков: Ето защо Канал 4 обяви как Фейсбук вече ще ви таксува по 4,99 долара

Как да научим котката да идва при нас?

Подготовка за обучение

котката
Как да научим котката да идва при нас? снимка: pinterest

Намерете награда. Ако искате котката ви да дойде при повикване, трябва да предложите някаква награда. За разлика от кучетата, те не винаги работят само, за да угодят на стопаните си. Ако вашето коте не смята, че ще бъде възнаградена за поведението си, тя може да не участва в дейност.
Храната е силно препоръчителна като награда. По-голямата част от тях ще работят за лакомство или храна, която обичат.

Изберете нещо различно от ежедневната им храна. Вземете специално лакомство от магазина или предложете малко деликатесно месо или риба тон. Може да се наложи да направите някои проби и грешки, за да намерите тип храна, която вашето коте харесва.
Въпреки че основното удоволствие на повечето е храната, има някои котки, които просто не се интересуват толкова. Ако котката ви като цяло не се интересува от храна, заменете лакомството със специална играчка, любима четка или дори определено галене, което котката ви харесва.

Вземете решение за обаждане.

котката
Как да научим котката да идва при нас? снимка: pinterest

Направете уникално обаждане, за да сигнализирате на котката си, че трябва да дойде. Трябва да изберете нещо, което не е ежедневна фраза. Името й, например, е лош вариант за обаждане, тъй като вероятно го казвате в ситуации, в които не е необходимо вашето коте да идва.

Това може да е объркващо. Помислете за уникална фраза или звук, който можете да използвате, за да я накарате да дойде.
Шумовете могат да работят добре. Можете да кажете, че можете да кажете нещо като „Ки-ки-ки!“ с висок глас. Можете да издадете щракване или скърцане. Свирката също може да свърши работа.
Можете също така да изберете фраза, която не казвате често. Можете да опитате нещо като „Ела тук!“ или „Лакомства!“ или „Риба тон!“

Установете положителна връзка между звука и наградата.

котката
Как да научим котката да идва при нас? снимка: pinterest

След като сте избрали своя шум и награда, започнете да установявате положителна връзка. Ако искате котката ви да реагира на определен звук, трябва да сте сигурни, че тя свързва този звук с положителни неща. Обадете се и след това й предложете храна, лакомства, играчки или галене като награда. Ако използвате храната като награда, може да искате да се обадите точно преди вечерята.
Положителното подсилване е ключът към успешното обучение на вашата котка да прави неща.

Създаване на навик

Обадете се на котката си и след това предложете награда. След като наградата и подкреплението са установени, можете да започнете времето за обучение. За да започнете, започнете да й се обаждате. Предложете й наградата веднага щом тя отговори.
Застанете на няколко крачки от нея. Обадете се. Може също да е полезно да покажете на котката си наградата, докато я наричате. Например, можете да намачкате торба с лакомства или да закачите нейната играчка пред вас.
Веднага щом котката ви дойде при вас, наградете я.

Дайте й лакомство или играчка, погалете я, изчеткайте я или участвайте във всяка награда, която сте установили.
Не се изненадвайте, ако й отнеме известно време, за да дойде в началото. Може да отнеме известно време, за да научи, че трябва да се приближи до вас, когато чуе вашето обаждане. Бъди търпелив. Продължете да се обаждате, докато котката ви разбере, че трябва да дойде.

Увеличете разстоянието.

котката
Как да научим котката да идва при нас? снимка: pinterest

След като котката ви дойде от малко разстояние, започнете да увеличавате разстоянието. Отдръпнете се още няколко крачки, когато повикате котката си. Опитайте да й се обадите от други стаи. Можете също да опитате да й се обадите, когато е разсеяна. Не забравяйте, че искате вашата котка да дойде, когато бъдете повикана в различни ситуации. Промяната на разстоянието и ситуацията може да помогне за установяване на поведението.

Tagged ,
на горе