Избор на стайни растения според темперамента

Избор на стайни растения според темперамента
Идеи за дома

Избор на стайни растения според темперамента

Известно е, че цветовете влияят върху настроението ни. Това важи и за цветовете на стайните растения, които отглеждаме у дома. Учените са стигнали до извода, че изборът на саксийни цветя за декорацията вкъщи е силно повлиян от темперамента ни. В тази връзка, те препоръчват точно определени растения, според типа темперамент.

Izbor-na-stajni-rasteniya-spored-temperamenta-hrizantemi

За меланхолиците и флегматиците е добре да отглеждат растения, които цъфтят в оранжево, жълто и червено.

 

Izbor-na-stajni-rasteniya-spored-temperamenta

Холериците и сангвиниците трябва да заложат на по-нежни и успокояващи цветове – препоръчително е да украсят дома си с рози, хризантеми, теменужки.

Izbor-na-stajni-rasteniya-spored-temperamenta-Orhideya

Внимание! Орхидеята е „заклеймена“ като опасна. Твърди се, че през нощта и в ранните сутрешни часове, тя абсорбира енергията на човека и затова не се препоръчва отглеждането й в спалнята, а хора с по-слаби нерви най-добре изобщо да не я отглеждат у дома.

Как да запазим цветята във вазата по-дълго?

Разбира се, един свеж букет цветя не би могъл да ни радва толкова продължително, колкото цъфналото в саксията цвете, но все пак има няколко начина да запазим цветята по-дълго, дори и когато са във вазата.

Отстранете листата в края на стъблото

Преди да поставите цветята във вазата, първо почистете листата в края на стъблото – не бива да има листа в тази част, която ще бъде потопена във вода, защото това става причина за развитието на гнилостни процеси. За още по-добър ефект, добавете към водата и една таблетка аспирин.Избор на стайни растения според темперамента

Колко често да сменяме водата във вазата?

За да запазим цветята по-дълго, водата във вазата трябва да се сменя всеки ден. Не пълнете вазата догоре! Достатъчно е стъблата на цветята да бъдат потопени в 2-3 пръста вода.

Kak-da-se-radvate-po-da-lgo-na-svezhite-tsvetya-va-v-vazata

 

Внимавайте с аранжировката

Соковете на някои цветя могат да предизвикат реакция у други и така да скъсят живота им. Такива са например нарцисите, затова ги натопете в отделна ваза.

Nachini-da-zapazim-tsvetyata-po-da-lgo

 

Осигурете свеж въздух за букета във вазата

Можете да запазите цветята по-дълго, ако се постараете да ги поставите на проветриво място, далеч от плодове. При гниенето или зреенето на плодовете се отделят вредни газове, които могат да навредят на букета във вазата. Същото се отнася и за други вредни газове, включително цигареният дим.

Избор на стайни растения според темперамента

 

Поставете вазата с цветя далеч от преките слънчеви лъчи

За да се радвате по-дълго на свежите цветя във вазата, дръжте ги по-далеч от прозореца. Пряката слънчева светлина ще скъси живота им. Температурата на въздуха в помещението също е важна. Цветята ще издържат по-дълго, ако се държат на студено.

на горе