Ефикасна стратегия срещу безпорядъка
Идеи за дома

Ефикасна стратегия срещу безпорядъка

Може би е още рано за основно пролетно почистване, но пък винаги е добре да се предприемат действия срещу натрупването на безполезни неща у дома. И преди да тръгнете да си търсите оправдание да не подреждате вещите си точно сега, замислете се, че това е начин не само да изхвърлите ненужното, но и да създадете по-уютно пространство за себе си и за хората, които обичате.

1. Малко по малко – Вместо да се втурвате да свършите всичко наведнъж и след това да сте тотално без сили, много по-разумно е да си съставите план, като ограничите работата си пространствено и времево. Например днес заделяте два часа, за да почистите кухненските шкафове, да речем. За утре – друга задача, и така постепенно до осъществяване на целта.

2. Пазете само онези неща, които наистина обичате – Ето една идея, за да не се затрупвате с неща, които уж са ви потребни. Приемете следното правило: при всяка покупка на нова вещ за дома, изхвърляйте по една стара. Със сигурност ще се замислите доста, преди да се сдобиете с нещо ново. И пазете само неща, които наистина означават нещо за вас, а не такива, които по принцип някой би харесал!

3. Мислете реалистично за пространството – Ако живеете в малко жилище, едва ли са ви необходими 8 настолни лампи или огромна библиотека. Помислете си добре – всичко, което не сте ползвали поне от няколко месеца, очевидно не ви е необходимо. Не го дръжте просто за всеки случай.

4. Поправете, приберете или подменете – Като разчиствате, най-вероятно ще попаднете на 3 вида неща: такива, които могат с малки поправки да бъдат използвани наново; такива, които трябва временно да приберете (например зимни дрехи и завивки), и такива, които са прекалено ценни – ако не за вас, то за други хора. Предложете ги на близки или пуснете обява в интернет – може да си намерят нов собственик, който пък да има нещо ценно за вас.

5. Специално внимание за гардероба – Когато прибирате и подреждате дрехите според сезона, е добре да не пренебрегвате някои елементарни корекции, които могат да бъдат направени: пришиване на копче, зашиване на скъсан подгъв и т.н. Вижте дали и сред дрехите, които отдавна не сте обличали, няма такива, които могат да се подновят с нови копчета, скъсяване на дължината или по друг начин, който да им придаде по-интересен и модерен вид.

Tagged ,
на горе