Вкусови и кулинарни качества на овесените трици

Вкусови и кулинарни качества на овесените трици
Идеи за дома

Вкусови и кулинарни качества на овесените трици

Като се имат предвид впечатляващите качества на овесените трици, някой може да си помисли, че подобно на рибеното масло и те трябва да се поемат със запушен нос. Нищо подобно. Овесените трици са те само почти лекарство, но са качествена и вкусна храна, напълно годна за кулинарна обработка.

Да се спрем най-напред на самото вещество.

Трици, пестициди и биологическо земеделие.

Наричаме „трици“ влакнестата обвивка на зърнената култура. Така, както пшеничените трици са ризата на житното зърно, овесените трици са влакнестата обвивка на овесеното зърно. Зърнените храни са високо ценени от всякакъв вид насекоми и паразити. За да се гарантира изобилна реколта, те биват пръскани с пестициди, които замърсяват повече триците, отколкото зърното.

Биологическото земеделие с минимална употреба на пестициди е много подходящо за овесените трици, както и за други зърнени култури, плодове и зеленчуци. В момента обаче запасите от биологически чисти овесени трици са твърде недостатъчни, за да задоволят потребностите, и ще трябва да се изчака икономическият натиск на търсенето, за да се привлече интересътт и на други земеделци.

Кълновете. Със или без тях?

Като затърсите овесени трици, ще установите, че съществуват най-различни видове, опаковки и марки. Трябва да знаете, че овесените трици могат да бъдат с кълнове и без кълнове.

Какво е кълнът? Той е малката енергийна резерва, която придружава зърното – нещо като жълтъка на яйцето, който ще осигури на развиващото се пиленце средства за оцеляване. Кълнът на пшениченото или овесеното зърно играе ролята на жълтък и доставя на зърното енергийните запаси, необходими му, за да дочака зрелостта си. Няма да се изненадате, че този запас, съсредоточен в толкова малко пространство, е богат на мазнини – веществата, които разполагат с най-много калории в най-малък обем.

Ако спазвате диета за отслабване или просто контролирате теглото си и поемате по няколко супени лъжици трици на ден, по-добре е да избягвате кълновете. Но ако консумирате само една супена лъжица трици на ден или използвате триците с друго цел, ни заради свръхтеглото си, няма причина да отстранявате кълновете, защото те са съставени от доброкачествени мастни киселини. Да не говорим, че още повече подобряват вкуса на триците.

Някои хора не правят разлика между трици с кълнове и без кълнове, други дори ги предпочитат без кълнове, но ако усещате разлика във вкуса и тя ви харесва, не се колебайте, запазете кълновете. Удоволствието е първият съюзник на всеки, който желае да контролира храненето си и килограмите.

Опаковки

Съществуват различни опаковки, от 250 грама до 10 килограма. За индивидуално непрофесионално ползване идеални са пакетчетата от 250 грама. Една супена лъжица овесени трици тежи между 10 и 15 грама. Три супени лъжици дневно правят към 40 грама, така че пакетчето се свършва за не повече от седмица. Което позволява да го държите на сухо, да запазите вкуса му и способността му да попива вода и хранителни вещества.

Добре затваряйте пакетчето след употреба, най-простото и класическо средство е щипката за пране. Никога не прибирайте овесените трици в хладилника и още по-малко във фризера – така „хладнокръвно“ ще ги екзекутирате.

Вкусови качества на овесените трици

1. Овесените трици притежават естествена мекота. Тя се дължи на физическите им характеристики и по-специално на свойството „разтворимост“ и, както при пектина, на способността им да се „желират“. Не се препоръчва да се консумират сухи, тъй като веднага се напояват със слюнка и залепват за устата. Поставени в течна среда – вода, мляко, извара те попиват течността и изявяват най-добрите си качества.

2. Овесените трици са меки, но са и устойчиви и имат здрава растителна тъкан. Никога не ги счуквайте и никога не ги смилайтте в миксер. Така ще изгубят точно тази растителна тъкан и голяма част от най-добрите си свойства.

3. Овесените трици са меки и почти сладки, особено американските и скандинавските. Този вкус се дължи на съдържащите се в тях бета-глюкани. Сладостта им се увеличава при запичане, тъй като поради изпарението на водата концентрацията на бета-глюкани се повишава. Върху повърхността на палачинка по-продължителното запичане създава леко карамелизиран филм. Естествената сладост се усеща най-силно в тънките палачинки, които, когато триците са разтворени в мляко, могат да се приготвят и без подсладители.

4. Вкусовите качества на овесените трици могат да се подчертаят или засилят, като се добавят някои овкусители. Сладкарските изделия може да се подсладят с трапезна захар, когато целта не е намаляване на теглото. При свръхтегло се добавят подсладители ище в сместа. Трябва обаче да знаете, че подсладителите губят вкуса си при по-продължително запичане. Затова тиганиците и палачинките е най-добре да поръсвате с подсладител, след като ги приготвите.

Други овкусители са подправките – канела, ванилия, портокалов цвят. Използвайте самите подправки, а не синтетични аромати. Не разваляйте овесените трици с индустриална ванилия например.

Опитайте да сложите джинджифил в тиганиците, сигурно ще ви хареса.

Когато правите солени палачинки, добавете към тестото малко провансалски подправки – мащерка, босилек и магданоз. Те правят палачинката хрупкава и апетитна.

А гастрономите, които нямат килограми за сваляне, могат да омесят в тестото добре опечени сусамови зрънца.

Tagged , ,
на горе