Ако сте опитали всичко, но пак не спите добре, ето какво ще помогне

Ако сте опитали всичко, но пак не спите добре, ето какво ще помогне
Добра форма

Ако сте опитали всичко, но пак не спите добре, ето какво ще помогне

Ако имате проблеми със съня, със сигурност вече сте се отървали от навика да пиете кафе вечерно време, спалнята ви е тъмна и уютна, избягвате да гледате хоръри и не поглеждате към списъка си със задачи за следващия ден в леглото. Дотук добре, но тогава защо все още сте будни?

Много хора са напълно наясно, че постоянната липса на здравословен сън не само ги кара да бъдат сънливи на следващия ден, но и може да повлияе зле на организма и да провокира развитието на диабет, депресия, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и други.

Затова попитахме специалистите какво още можем да направим, за да започнем да спим добре през нощта.

Наясно ли сте със състава на любимите си напитки

Не е толкова трудно да спрете да пиете кафе или чай преди лягане, но контролът върху напитките също се оказва важен. Прочетете внимателно информацията на етикетите на любимите си напитки. Ако производителите пишат, че те ще ви заредят с енергия и сила за целия ден, в състава със сигурност има стимулиращи химически компоненти. Затова се въздържате да ги пиете следобед.

Храни, които подобряват съня

Много е важно да избягвате тежката храна преди лягане, тъй като пълният стомах със сигурност ще ви задържи будни. Но има и храни, които могат да помогнат за стабилизиране на съня. Пастата от твърда пшеница с доматен сос и сирене е добра идея за вечеря – тази комбинация е с високо съдържание на протеини и триптофан. Последното е аминокиселина, която стимулира производството на серотонин, а това подобрява качеството на съня. Плодовете и изварата също имат подобен ефект.

Гореща вана

Битува мнението, че вземането на топла баня вечер подобрява съня. Всъщност, се оказва обратното – по време на къпане телесната температура се повишава до нивото на дискомфорт и това не ви позволява да спите спокойно, докато ефектът не отмине. Ето защо, ако сте свикнали да вземате вана след тежък ден, по-добре е да я направите веднага след завръщането си у дома, а не непосредствено преди лягане.

Дискретна светлина в спалнята

Когато сте в спалнята вечер, например, когато четете книга, не включвайте лампи с твърде ярки светлини. В организма функционира биологичен часовник, който регулира времето на сън и будност. Ако в стаята е много светло, подсъзнанието дава команда на мозъка и тялото да бъдат по-активни. Затова е идеално в спалнята да има само леко приглушена светлина.

Придържайте се към тези прости правила и ще улесните много процеса на заспиване, а сутрин ще будите навреме, радостни и весели.

на горе