Любопитно за доматите

Историята на домата е изпълнена с множество пречки и недоразумения, преди да се превърне в един от най-използваните продукти в кулинарията. За родина на домата се счита Южна Америка, където е отглеждан от ацтеките векове наред преди испанските откриватели да го пренесат в западния свят. Испанският изследовател Кортес завладял град Теночтитлан, който по-късно е преименуван на Мексико Сити, през 1521 г. Предполага се, че доматите намерили своя път през Атлантическия океан до Европа скоро след това. Тези домати били жълти на цвят и с размера на череша, откъдето идва и името pomo d’oro (златна ябълка). Думата пък tomato произлиза от „tomatl„ на езика на ацтеките.

Отровни домати

Доматите много бързо навлезли в кухнята на Южна Европа, тъй като можели да се отглеждат без проблем на топлия средиземноморски климат. Колкото по на север обаче отивали, срещали по-голямо съпротивление. Британците, например, се възхищавали на доматите заради тяхната красота, но вярвали, че са отровни и нездравословни как-то в Англия, така и в северноамериканските колонии. Повечето европейци смятали, че доматът бил отровен заради материала, от който били направени чиниите и съдовете за хранене през 1500-те години. Богатите хора в това време използвали съдове за хранене, изработени от пютър, който имал високо съдържание на олово. Храните с високо съдържание на киселина, като доматите, предизвикали оловото да се смесва с храната, което водело до отравяне с олово и смърт. Бедните хора, които се хранели в дървени чинии, нямали този проблем и заради това нямали непоносимост към доматите. Това е основната причина, поради която домати се консумирали само от бедните хора до 1800 г., особено италианците.

В началото на 19-и век доматите най-накрая пристигнали в Азия. Това станало под ръководството на британския консул в Сирия Джон Баркър, който насърчил първите усилия за култивирането им там. До средата на 19-и век дома станали много популярни и започнали да се използват масово в Сирия, Иран и Китай.

Плод или зеленчук?

Объркването около това дали доматът е плод, или зелен чук възниква поради разликата в употребата между учени и готвачи. От научна гледна точка доматът определено е плод. Плодовете се развиват от яйчника в основата на цвете и съдържат семената на растението (макар култивирани форми могат да бъдат безсеменни). Други такива примери за „плодове“ са краставицата, патладжана и чушките. Някои растения имат мека част, която поддържа семената и също се наричат плодове, макар че тя не е излязла от яйчника: например ягодата. Що се отнася до готвенето, някои растения, които ботанически са плодове, като например домати или бобови шушулки, са възприети като зеленчуци, защото се използват в пикантни и солени храни, вместо в сладки.

До края на 1800-та година доматите се класифицирали като плодове в Щатите, за да се избегне данъчно облагане, но това се променило след решението на Върховния съд, който постановил, че доматът е зеленчук и следва да се облага по съответния начин.

Пица и домати

Трудно е да си представим пица без доматен сос. Тя е създадена около Неапол в края на 1880-те години. Историята разказва, че е измислена от  един готвач в Неапол, за да се отпразнува посещението на кралица Маргарита  – първия италиански монарх, след като Наполеон завладява Италия. Готвачът приготвил пица от три съставки, които представлявали цветовете на новия италиански флаг. доматен сос за червено, сирене моцарела за бяло и босилек за зелено. Така е родена пица Маргарита, която и до днес е една от най-известните пици в света. Така се наложило и използването на доматите в пиците.

Кетчуп

Думата кетчуп произлиза от китайската ke-tsiap, която означава кисел рибен сос. Думата се преобразила в kechap и ketjap в Индонезия. Английски моряци през седемнадесети век първи открили изкушението на тази китайска подправка и я донесли на запад. За първи път се споменава за кетчуп в печата около 1690 г. Кетчупът преминава през различни промени, включително добавянето на домати през 1700 г.

Categories: Интересно

Comments are closed.