Дарове от морето

0

Октопод

Октоподът трябва да се измие и „начука много добре, за да стане крехък при приготвяне. При стари или по-големи октоподи се препоръчва кулинарната обработка да е по-продължителна, докато при малките екземпляри времето за приготвяне трябва да е значително по-кратко.
Всички части на октопода могат да се консумират, с изключение на очите, областта около устата и вътрешностите. Пипалата се отрязват, за да е по-лесна обработката на тялото. Реже се и главата, която е като торбичка, и се почиства отвътре, като се обръща като чорап. Често мастилената торбичка вече е отстранена в магазините, но ако не е, трябва да я отстраните цяла. На обратната страна на октопода, там, където се събират пипалата, се намира устата му, или така наречената „човка“. Тя също се изрязва, както и очите. Октоподът е доста капризен -ако се вари за кратко, е жилав, ако се превари – пак. За салата или за суши се вари от 4 до 6 мин., а за основно ястие кулинарите препоръчват да се готви около 40-50 мин. на тих огън. А най-добре е да го сложите в тенджера под налягане за 20 мин.
Октоподът е добре сварен, когато месото почервенее и при проверка с вилица не се усеща скърцащ ефект. Оттук нататък може да се сготви на скара, на яхния с домати, босилек и малко чесън, да се залее със зехтин и подправки, да се задуши с бяло вино.
Октоподът е подходящ да се консумира с вино Совиньон блан.

Стриди

Най-вкусни са сурови, полети в черупката с лимонов сок, малко , оцет, капки сос табаско или ледена водка. Не по-малко вкусни са I приготвени в собствения си сок, пържени в тесто, печени или пък вложени в супа или салата. Обикновено стридите се сервират с отворени черупки в голяма ледена чиния, най-често с нарязан лимон, хляб и масло. Стридата се консумира директно от черупката, леко поръсени преди това с лимонов сок. Препоръчително е да не поглъщате веднага съдържанието на стридата, а да изчакате известно време, за да може ароматът им да възбуди сетивата и вкусовите ви рецептори. Тези деликатеси отлично се съчетават с бяло вино или I шампанско.

Калмари

Калмарите стават вкусни пържени, панирани, печени на грил (с пълнеж), задушени, варени, пикантно мариновани. Когато приготвяте калмарите цели, първо отстранете прозрачния хрущял от вътрешната страна. Отделете главата от тялото, след което и пипалата от главата. Изплакнете добре и подсушете, преди да започнете с готвенето. Основното правило при готвене на калмари е топлинната обработка да бъде минимална. При продължително варене например те стават жилави и безвкусни. При задушване калмарите се комбинират чудесно с доматен или друг сос със силен аромат. Най-добре се комбинират с вино Совиньон блан.

Миди

Мидите са лесни за готвене и не се нуждаят от дълга кулинарна обработка. Те се хапват варени, задушени, печени на грил или във фурна.
Най-разпространени са т.нар. черни миди – В1ие тиззею. Пресните миди трябва да имат аромата на море. Не купувайте миди със счупени, надраскани черупки или отворени. Черупките на живите миди трябва да са плътно затворени и при готвене се отварят. Трябва да изхвърлите тези, които не са се отворили след кулинарната обработка. Преди самото готвене мидите трябва да се потопят в студена вода за около 20 мин. и с четка да почистите черупките и „брадичките“. Месото им става особено апетитно, ако ги варите в бяло вино с дафинов лист – когато черупките се отворят, то попива ароматите. Не използвайте миди, които при варенето не са се отворили. При готвенето на паста или ризото мидите се добавят в последната минута, за да не станат гумени. Мидите не се готвят повече от 10 мин. Сосът, в който са варени, се прецежда, след което готовите миди могат да се сервират, залети с него, или да се продължи с друга кулинарна обработка. Мидите Сен Жак са подходящи за изпичане на грил поради големите си размери.

Омар

Омарите запазват максимално вкусовите си качествата, когато се варят в подсолена и завряла вода. Можете да се добави и вино, зеленчуци, подправки, които придават допълнителен вкус – бяло вино, целина, моркови, лук, дафинов лист, зърна бахар, магданоз. Вари се около 30 мин., но зависи все пак от размера му. След като се свари и охлади, се разрязва по дължина, отстраняват се вътрешните части и тъмната вена, внимателно се изважда месото. Изскубват се щипките, отстранява се горната им черупка и се изважда месото. Опашката на омара е една от любимите части, тъй като е богата на месо.
Омарите са най-големите ракообразни животни, обикновените раци се приготвят по същия начин, първо трябва да се сварят, а после да се отдели месото. Раците можете да комбинирате със Совиньон Блан, фюме Блан, пенливи вина, Шардоне, Пино Блан, а омарът върви най-добре с брут пенливо вино, Шардоне и френските Русан и Марсан.
Лангустата е вид рак, подобно на омар. От лангустата се консумира месото от коремната област и опашката, които са смятани за деликатес. Месото може да се готви във формата на яхния, да се пече или пържи, както и да се използва като добавка към различни салати или супи.

Скариди

Скаридите са изключителен деликатес. Подходящи са за коктейли, салати и кулинарни специалитети. Могат да се консумират печени на скара, варени, задушени, панирани или пържени. Основно правило при подготовката им е да не се преваряват, защото месото става твърдо и безвкусно.
Коктейлът от скариди, при който скаридите се варят за 5-7 минути, след това се охлаждат и се сервират със сос, е най-популярният начин, при който можете да се насладите на чудесния вкус на морския деликатес.
Почистването на скаридите започва с отстраняването на главата им – с едната ръка се държи тялото, а с другата главата на скаридата. Прави се движение все едно искаме да я отчупим. След
това се отстраняват и краката, както и люспите. Обикновено последната люспа, на която е закрепена опашката, се оставя. С остър нож се прави лек разрез по тялото им, за да се очисти от слузестата жилка. Специалистите твърдят, че и в нея има хранителни вещества, но не е вкусна. След това скаридите се измиват добре и са готови за готвене.

Categories: В кухнята

Leave A Reply