26 август - Имен ден, Свети мъченици АДРИАН и НАТАЛИЯ - Щастливите жени - HappyWoman.bg

26 август – Имен ден, Свети мъченици АДРИАН и НАТАЛИЯ

26 август адриан и наталия
Празници

26 август – Имен ден, Свети мъченици АДРИАН и НАТАЛИЯ

На 26 август, всяка календарна година, Българската православна църква чества паметта на Свети мъченици АДРИАН и НАТАЛИЯ. На 26 август Имен ден празнуват всички, които носят имената и техните производни: Адриан, Андриан, Адриян, Андриян, Адриана, Адрияна, Андриана, Андрияна, Наталия, Натали, Наталка, Наташа, Нати, Наталиа и др.

Защо e добре да рекламирате в онлайн списание www.happywoman.bg

Силни молитви към СВ. мчци АДРИАН и НАТАЛИЯ за семейство, любов и здраве на любим човек

26 август – Имен ден, Свети мъченици АДРИАН и НАТАЛИЯ

Непобедимата и чистата, като утринна роса, любов между Светите мъченици Адриан и Наталия.

Адриан и Наталия били предани съпрузи. Те били красиви, млади и богати. Живеели в Никомедия.

Съвременници на ужасните времена за християните. Но въпреки гоненията, изтезанията и екзекуциите, нанасяни от жестоките владетели, християнството непрекъснато се разпространявало по земята. Много хора тайно вярвали в Христовата вяра. Именно, сред тях била Наталия, красиво и мъдро момиче. Съпругът й Адриан останал езичник, но сърцето му търсело истината.

Император Максимиан бил заклет езичник до последните си дни, въпреки че около година преди смъртта си осъзнал безполезността на предприетото преследване на последователите на Христос и издал указ за религиозна толерантност, според който на християните било разрешено да изповядват и служат на своя Бог безнаказано.

По време на неговото управление били най-жестоките гонения на християните. По негова заповед били екзекутирани Св. Димитър Солунски, Пантелеймон Лечител, Теодор Тирон, Кир и Йоан и много, много други. Адриан и Наталия също пострадали.

Как Адриан решил за приеме Христовата вяра?

Адриан бил от благородно семейство, работел в градския съд на Никомедия. Един ден същият император пристигнал в града и по негова заповед били извършени жестоки екзекуции на християни.

По особен начин Адриан останал удивен от твърдостта на тези хора, които избирали смъртта пред силната вярата в Христа.  Така пред него се отворила истината, чието име е Христос. Той веднага се посветил в християнството и поискал да впишат и неговото име в списъка за екзекуции. Императорът разбрал това и той лично се опитвал да „вразуми“ Адриан.

Наталия научила новината за затварянето на съпруга й. Разбира се, отначало тя се уплашила, но когато разбрала, че той страда не за беззаконие, а за Христос, тя била невероятно щастлива. С подкрепящи думи и радост тя казала на Адриан, че не я интересува, нито красотата, нито младостта, нито богатството, защото всичко това е тленно.

Благоверната съпруга Света мъченица Наталия.

Света Наталия, останала вдовица, прекарвала дните си в молитва. Командирът на армията започнал да я ухажва. Тя, обаче не искала нов брак. Насън съпругът й Адриан й се явил и казал, че скоро ще го последва, което се и случило. Тя отишла до мястото, където бил погребан Адриан, в покрайнините на град Византион. Там, на гроба на любимия си съпруг, Наталия напуснала тленното си тяло.

Адриан и Наталия са почитани като мъченици. Наталия, която споделяла болката и страданието на съпруга си, се смята за безкръвна мъченица.

Житията на двамата много добре ни показват истинската любов. За един вярващ отговорът е очевиден. Историята на Адриан и Наталия за много от нас, онези семейства, в които единият съпруг е повярвал, а другият все още не. Наталия със сълзи помолила Господ да обърне сърцето на Адриан от тъмното езичество към Него, истинската Светлина – Христос. Тя се молила с такава надежда, че първо нейният съпруг, а след това и тя самата, станали светци!

Трябва по-често да си задаваме въпросът: Могат ли членовете на семейството да се уповават на силата на вярата в трудни ситуации, когато всеки има нужда от подкрепа? Смирени ли сме или се захващаме за дреболии? Мога ли да бъда първият, който ще поиска прошка, дори и да не съм виновен? С една дума пример за истинското Христово съзнание?

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
0 Shares
Tagged , , , , , , , , , , , , , ,
на горе
Happy Woman Бюлетин
Вашият хороскоп, най новото от Happy Woman и актуални статии всяка седмица