Чуждото мнение, което погубва живота ни: Как робуването на норми ни прави нещастни

Чуждото мнение погубва живота ни
Психология Любов и партньорство

Чуждото мнение, което погубва живота ни: Как робуването на норми ни прави нещастни

Спрете да се съобразявате с чуждото мнение и дайте възможност на вашите таланти да ви изведат напред, към постигане на личното щастие.

„Какво ще кажат хората?“, „Никой не прави това.“ Няма как да не признаем, че много от нас имат такива нагласи и скрупули. Малцина са тези, които успяват да ги преодолеят и да получат правото да живеят по собствени правила. Най-често съветите на другите хора си остават приоритет за цял живот.

Откъде тръгва всичко?

От детството. Децата поглъщат нагласите с негативно емоционално оцветяване автоматично. Те са напълно беззащитни срещу родителската критика. „За да ме обича майка ми, трябва да правя това и това. Ако родителите ми не се разбират, това означава, че по някакъв начин греша ”.

Ето така в един момент се стига дотам, че за да направим нещо, независимо какво е то, първо в главата си винаги превъртаме една и съща мисъл: „Какво ще си помислят хората?“ И така се създава нагласа за един нездравословен перфекционизъм, нещо като вечно преследване на идеала.

До какво води перфекционизмът и защо е толкова вреден?

Жената просто не си дава право да признае, че е най-обикновен човек, със своите слабости, желания и право на грешки. През целия си живот тя се опитва да отговаря на критериите и идеалите на други хора.

Мечтае да бъде дизайнер, но отива да учи право, защото родителите искат така.

Ражда дете, защото е вече на 30, за кога да чака? А и всичките й приятелки вече имат деца. Какво ще си помислят те?

Живее трудно със съпруг алкохолик, но няма как – разводът е лошо нещо, а не може да остави човек в беда. Защото, отново: „Какво ще кажат хората?“

Изграждане на самочувствие

Всичко, което чуваме от обществото – родители, учители, съученици, колеги, мъже, заляга в основата на самочувствието. Оказва се, че самочувствието ни е събрано от мнението на други хора, досущ като пъзел.

Всеки неприятен инцидент разрушава самочувствието. Страховете се загнездват в главите ни, вместо да бъдат отхвърлени. Чувстваме се все по-зле и все по-самотни. И тогава избираме един от двата пътя:

– Правим всичко възможно, за да получим мечтаната положителна оценка от обществото

– Вдигаме ръце и се отказваме

Вярваме, че не сме достатъчно красиви, умни, способни, недостойни сме за най-доброто. И дори и да имаме талант и способности, те никога не излизат наяве. Страхът от провал, от грешка, от поредното болезнено преживяване, се оказва твърде силен…

Самоутвърждаване и самореализация

Има поговорка: „Добрите момичета отиват в рая, а лошите – където искат“. В очите на обществото „лошите“ момичета не са хулигани. Това са просто хората, които си позволяват да бъдат това, което са и да правят това, което искат. При тях липсват настройки от рода на „Какво ще си помислят майка ми, мъжът ми, съседката?“

„Лошите“ момичета бързо преминават през периода на самоутвърждаване. Някои от тях още от детството са се научили /поради различни стечения на обстоятелствата/ да разчитат само на себе си и да защитават независимостта си. И затова те намират своето място под слънцето по-лесно, защото никакви вътрешни убеждения не пречат на проявлението на техните таланти.

Но при жените, зависими от обществото, не всичко е толкова просто:

Пътят им към успеха е блокиран от родителски инструкции: „Бъдете коректни, примерни – само тогава ще бъдете обичани“. Но как тогава да развием нашата индивидуалност и да я изявим, ако трябва да сме „като всички останали?“

Стига се дотам, че започваме да оценяваме всички свои действия от гледна точка на това „Какво мислят / казват за мен?“

Но, забележете – успелите хора изобщо не трябва да се интересуват от това, защото те знаят, че винаги ще има недоволни завистници.

Успешните хора не се влияят от общественото мнение. Напротив, те разширяват възможностите, пространството, не се плашат да противоречат на другите.

Така излиза, че докато жената не премине през етапа на самоутвърждаване, тя няма да може да се реализира в живота. Как да изгради нормални отношения, да направи кариера, да постави лични граници, когато винаги слуша и възприема като „чиста монета“ всичко, което другите тръбят в ушите й.

Какво се случва, ако жената никога не осъзнае своя потенциал?

Всяка жена е уникална, няма друга такава на планетата Земя. Вселената е дала на всеки от нас свой дар – таланти, потенциал, възможности.

Но някои от нас вече са отворили тази кутия и се радват на живота, докато други просто я пазят в килера, покрита с прах и паяжини.

Страховете, негативните нагласи, комплексите, семейните сцени, зависимостта от чуждото мнение блокират нашето развитие.

Животът предлага на жената най-бързата състезателна кола, но тя казва: „Не, не, аз съм по-добре в трамвая. Може да е по-зле, но пък за сметка на това си е по-сигурно. “

Финансово благосъстояние

Парите обичат щастливите хора, които знаят какво искат от живота и отделят цялата енергия за постигане на целите си. Не отиват при хора, които, преди да направят инвестиция, търсят съвет от всички наоколо?

Ако се замислите, тези, които правят това, всъщност търсят някой, върху когото да прехвърлят отговорността, в случай на собствен провал. Нещо като изкупителна жертва, на която евентуално да кажат: „Аха, ти си виновен! Ти ми даде грешен съвет.“, щом нещата се объркат.

Потокът от пари е блокиран и от любимите негативни нагласи, че парите са нещо зло, че няма как да натрупаш богатство с честен труд.  „Всички богати са крадци“ – когато мислим така, подсъзнанието ни просто блокира всички възможности. Та как можеш да искаш това, което смяташ за зло?!

Но парите са само инструмент, с който можете да създавате както добро, така и зло. Някой организира благотворителна фондация, а някой подкупва доставчиците, за да съсипе , примерно, свой конкурент. А истината е една – само и единствено хората носят отговорност за своите действия. Никой друг не ни е виновен.

Връзка с мъж

Кой е привлечен от жени с ниско самочувствие? Най-често тирани или насилници. И се започва: „Кой има нужда от теб?“, „Хвърли всичко и раждай. Имам нужда от наследник ”,„ Каква жена си? Не можеш да ми изгладиш ризата ”и всички останали подобни случаи. Жената става „удобна“ за мъжа, но дали е щастлива?

Много често жените се женят и раждат деца, защото „така трябва“. Мама чака внуци, всички приятелки вече имат семейства, страшно е да останеш сама.

И така те се подлагат на страдания години наред в капана на неуспешни бракове, защото се страхуват от осъждане от страна на обществото.

Има и други страхове, които също оказват влияние: „Ами ако никой друг няма да ме погледне?“, „Кой ще има нужда от мен, кой ще ме приеме с децата ми?“

А всъщност всяка жена има всички шансове да се омъжи повторно и мъжът й да приеме и обича децата й. За да направите това, просто трябва да наберете смелост и да излезете от порочния кръг. Но някак не се получава.

Дори една жена да има голям късмет и да се омъжи за достоен мъж, който да я осигурява, да се грижи и да я пази, пак ще намери причина за недоволство. Тъй като вътрешното напрежение никъде не изчезва и си остава неизпълнено в други области на живота.

Жената просто се е сдобила с тежък товар, тя има пълна торба със страхове зад гърба си и точно те не й позволяват да действа.

Но животът си минава. И в един момент осъзнаваме, че сме останали само с нашето самосъжаление, а мечтите ни са все още просто мечти.

Недоволствата срещу света ще продължават да се трупат. Можете да обвинявате майка си, мъжете, правителството  и всеки друг за вашия провал! Но така ли е наистина? Наистина ли те ви попречиха да се реализирате или вината си е изцяло ваша?

Как да промените живота си?

Ако мъжът ви повтаря дни наред, че сте най-чаровната и привлекателна, дали ще му повярвате? Ако дълбоко в себе си не приемате себе си – няма. Нито купища книги, нито хиляда добронамерени съветника няма да променят ситуацията. Само вие можете да направите това.

За да се случи, първо трябва да започнете да се доверявате на себе си, да поемете отговорност за живота си и да изградите лични граници.

Работете чрез своите страхове и негативни нагласи и след това ще откриете, че с вас са се случили чудеса:

Вярата ще замени съмнението.

Вътрешната тревожност ще бъде заменена от спокойствие и доволство.

Ще можете да разкриете своите таланти, за които дори не сте подозирали. Ще разопаковате вашата кутия с подаръци от Вселената и ще им се радвате.

Спрете да се затваряте към света, да носите маската на „добро момиче“ или да доказвате нещо на някого.

Променете обкръжението си, защото с възмутени, тъжни, завистливи хора край вас няма да ви е лесно.

И помнете – когато жената си позволява да бъде това, което е и не пренебрегва желанията си, всичко около нея процъфтява. Това е съвсем различно състояние, което отваря нови хоризонти, дава сила и енергия за изпълнение и на най-смелите желания.

Когато можете да си дадете най-високата оценка и без да измъчвате сърцето си, когато си кажете „Аз съм най-красивата, интелигентна и талантлива“ и наистина повярвате в това, точно в този момент вие ще станете автор на собствения си живот.

Спрете да чакате някой да размаха вълшебна пръчка или да ви подари торба с прозрения.

Усмихнете се на света и бъдете сигурни, че и той ще ви се усмихне в отговор.

Направите ли това веднъж, повече никога няма да искате да напуснете това удивително състояние на духа – състоянието на щастлива и успешна жена.

Автор: психологът Алла Пилипюк, член на Европейската професионална психотерапевтична лига

Превод и редакция: Лора Костова

Tagged , , , , , , , ,
на горе