Хапвайте шоколад за здраве и красота.
Добра форма

Хапвайте шоколад за здраве и красота.

Почти няма дете, което да не обича шоколад. Горе-долу същото важи и за възрастните, макар мнозина да не си признават или всячески да се стараят да избягват това изкушение от страх да не напълнеят. Шоколадът обаче има и много положителни качества. Оказва се, че той е полезен както за здравето, така и за красотата, твърдят италиански учени след обстойни изследвания. Разбора се, не става дума да се храните изцяло само с каковия продукт и нищо друго, а за разумни количества.

Здравето е богатство!

Програма за детокс: Как да намерим „златната среда“  в грижа за здравето

По-добър живот: 10 ценни съвета

10 вярвания, които пречат на живота ни

27 навика, които ще ви помогнат да живеете мечтания живот

Ето какво трябва да знаете за шоколада, ако искате да го използвате с такива цели.

→Ставаме по-щастливи

Доказано! Хапването на шоколад ни кара да се чувстваме по-щастливи, да гледаме по-оптимистично и да се усмихваме. При това ефектът идва почти веднага. Причина за повишеното настроение е не само захарта, която по правило съдържа (дори и в тъмния шоколад с висок процент какао има наличие на подсладители). „Виновни“ за това действие са антиоксидантите в какаото. Те активират кръвообращението в мозъка, зареждат с енергия и подобряват не само настроението, но и концентрацията. За по-голям ефект специалистите препоръчват шоколад с минимум 70% съдържание на какао.

→Черен или бял?

Уви, полезен е само горчивият шоколад. Черният с висок процент какао в състава участва дори в някои хранителни режими с цел отслабване. Освен антиоксидантните свойства, той има действие на естествен антидепреант, помага срещу кариеси и не на последно място- счита се за един от силните афродизиаци. Същото не може да се каже за млечния. Да, той е по-вкусен – особено за децата, не дразни с горчивината си, но пък е твърде сладък (с много захар) и има най-различни подобрители (палмово масло, мляко на прах и т.н.), които са всичко друго, но не и полезни. Белият пък изобщо не бива да се брои за шоколад, тъй като при него какаото е в символични количества или изобщо липсва. Така че, ако искате да има полза от шоколада, избирайте черен.

→С повишено внимание към съдържанието

Полезният шоколад при всички случаи трябва да е с над 70% какато, както вече споменахме, за да има ефект. Има варианти, при които процентът достига дори 99%. Колкото по-голяма е стойността, толкова по-полезен за здравето е шоколадът, твърдят учените. Но над 90% не е за всеки вкус. Друго, за което трябва да внимавате и да четете върху етикетите, е какво още освен какао включва шоколадовото блокче. За да има здравословен ефект, шоколадът трябва да е съставен само от какаова маса, каково масло и захар в малък процент (най-добре тръстикова). Позволени добавки са също ядките (лешници, бадеми) и корите от цитрусови плодове (но само ако плодовете не са били обработвани със серен диоксид, който е много токсичен).

→По-умни и по-работоспособни

Шоколадът спомага за повишаване на концентрацията по време на работа, свързана с мисловна дейност, както и при учене. Това се дължи на способността му да активира ума, да повишава концентрацията, да стимулира притока на кръв, което пък повишава енергията, и като цяло да ни помогне да се справим с предизвикателствата на деня. От друга страна, какаото съдържа теобромин, който има сходно с това на кофеина действие. Тоест бързо енергизира и изостря възприятието. Теоброминът освен това увеличава концентрацията на капсацин в организма, което пък… намалява кашлицата. Но! Тази съставка е токсична и може да бъде много опасна за здравето. Освен това е отговорна за пристрастяването. Ако обаче шоколадът се хапва в разумни количества, няма вреден ефект. Под разумни количества следва да разбираме около 40 грама дневно, не повече. Особено в периоди на стрес, изпити или натовареност в работата, шоколадът е неоценим съюзник.

→Незаменим антидепресант

Няма по-голямо удоволствие от бавно разтапящо се късче шоколад в устата. Така погледнато, сладкото изкушение има силата на допинг. Особено когато става дума за оправяне на настроението. Любопитното е, че по-податливи на неговото въздействие са цените, показват изследванията. Неслучайно в световен мащаб най-големите консуматори на шоколад са не децата, а дамите. Ефектът от какаовия продукт се дължи на съдържащия се в него магнезий. Той е жизненонеобходим на женския организъм, много ефективен е при тревожни състояния, контролира спазмите в тялото, намалява предменструалните неразположения и болките по време на цикъл и, не на последно място, повишава настроението. Шоколадът е истински натурален антидепресант. Благодарение на фенилетиламин, наричан още „любовния наркотик“, какото стимулира естественото производство на серотонин, което води до нарастване на ендорфините и състояние, подобно на еуфорията.

→Забавя стареенето

Това действие се дължи на антиоксидантите, които съдържа. Няма по-вкусен начин да забавите малко времето. Шоколадът намалява производството на свободни радикали, отговорни за стареенето на клетките и освен това е мощен антиоксидант. Катехините (флавоноиди) противодействат на производството на свободни радикали вследствие на стес или с напредване на възрастта, и по този начин защитават клетките на тялото ни. Освен това повишават естествената защита срещу дегенераивни заболявания и образуването на атеросклеротични плаки.

→Помага при диети

Звучи невероятно, но е факт. Шоколадът всъщност помага за изгаряне на мазнините и от това идва неговият положителен ефект при отслабване. При това неговото действие е най-видимо в областта на корема. Но за да има полза, трябва да се консумира шоколад, който съдържа какао, равно или по-голямо от 75%. Този продукт стимулира по естествен начин метаболизма и термогенезата в мастната тъкан (най-вече в областта на корема) и засилва обмяната на веществата. Неслучайно много козметични компании включват какаото в състава на антицелулитните си кремове заради липоредуциращото и тонизиращо кожата действие.

→Естествен афродизиак

Шоколадът е един от най-класическите дарове на любовта и това съвсем не е случайно. В действителност, какаото може да подобри нивото на възбуда и либидото, тъй като съдържа вещества, „виновни“ за отключване на желанието. Какаото съдържа серотонин – невро-трансмитер, който повишава психическото и физическото благосъстояние, също така фенилетиламин, който възбужда и може да освободи допамин.

→Антибактериално средство срещу кариеси

Друга неочаквана полза от шоколада. Учените доказаха – той предпазва зъбите от кариес. Това се дължи на действието му с цел предотвратяване на развитието на бактерии и естествените антибактериални свойства на какаото. За съжаление, не всички шоколади имат такива качества. Срещу кариеса действат само тези с какао над 80%. Млечният или белият не само че не помагат, а дори насърчават появата на кариеси, заради високото съдържание на захар.

Tagged ,
на горе