Усещате ли празнота в сърцето: 6 причини да се изгубим в живота

причини да се изгубим в живота
Психология

Усещате ли празнота в сърцето: 6 причини да се изгубим в живота

Животът за повечето от нас никак не е розов. Кризи, загуби, разводи, проблеми от всякакъв тип – всичко това ни влияе и в един момент можем да изгубим себе си.

Връщането обратно може да е трудно, но ако трезво оцените 6-те причини, които ни държат в капан, ще ви бъде по-лесно да намерите верния път към себе си.

Психолозите са категорични – трябва да сме наясно с причините, които ни карат да се изгубим в живота. Пътят ни минава през много препятствия, но, ако човек е силен, може да преодолее всички несгоди и да остане на верния път.

Важно е да определите причините за себе си, да откриете повратната точка – тази, която може да лиши живота ви от смисъл и да ви потопи в празнотата на битието.

Неразбиране на самия себе си и мястото си в живота

Честно казано, малко хора се познават добре. Рядко се интересуваме от сложни духовни въпроси, особено ако животът така или иначе си върви добре.

Въпросите се появяват само когато се случи нещо неприятно. И основно са: „Защо ми се случи това?“, „Къде е моята вина?“.

Но това са грешни въпроси. Те няма да ви помогнат да разберете живота си и да излезете от кризата. Необходимо е да се научите да разделяте кое е важно и кое – повърхностно. Запознайте се с  тайните на вашата личност, анализирайте вътрешните си проблеми и разберете защо сте дошли в този живот.

Идеалите на други хора

Когато живеем по инерция и пренебрегваме нуждите на душата, животът започва да следва сценариите и нагласите на други хора, а не нашите собствено. Ако на човек, който е повлиян от обществото, родители или други хора наоколо му липсват духа и решимостта да се съпротивлява, той започва да следва наложените правила, да живее не своя, а нечий чужд живот. А това обезсилва и отнема вътрешната ни енергия.

Пристрастяване към социалните медии

Социалните мрежи имат разрушителен ефект върху психиката и енергията на хората. Нереално подреденият живот по филмите и другите предавания причинява негативни емоции и в резултат тласка човек към депресия. Ние сме така устроени, че инстинктивно се сравняваме с околните. В този смисъл всички щастливи снимки на други хора ни действат като модели за подражание, а това ни кара да изпитваме ужасно недоволство от себе си и живота си.

Отлагане на щастието за по-късно

Колко често си казваме:  „Още малко и ще бъдем щастливи“. Условията за постигане на щастие са различни за всеки: някой мисли, че ще бъде щастлив, ако си намери нова работа, друг е убеден, че щастието ще дойде с преместването на дома, а трети са категорични, че щастието е в любовта. Но не. Щастието е това, което е тук и сега. Не се задоволявайте с мисълта, че утре нещо ще ви направи щастливи. Бъдете такива днес! С това, което имате. Винаги можете да намерите нещо, макар и дребно, заради което да се почувствате щастливи.

Липса на цели

Основната причина за вътрешната празнота е липсата на лични цели. Когато всички задачи, наложени от обществото, са изпълнени в живота, а личните не са „асфалтирани“, се получава усещане за дезориентация и празнота. Важно е да имате житейски план, за да не обикаляте в омагьосан кръг. Погледнете по-дълбоко в себе си и намерете смисъла на съществуването си.

Раздор с Вселената

Понякога без да осъзнаваме „се караме“ с Вселената. Когато времената са трудни, подсъзнателно обвиняваме за провалите си външни сили. Подобни обвинения могат да бъдат много мощни, защото са предизвикани от мощни разрушителни емоции като мъка, гняв, чувство на загуба, болка, безпокойство. Когато душата я боли и страда, енергията, излъчвана от нея, прониква във външния свят и се свързва с Вселената.

Всъщност всеки проблем в живота е просто илюзия.

Не можем да загубим това, което наистина е скъпо, можем само да загубим това, което е илюзорно, временно и това, което ни пречи да вървим по пътя на нашата съдба .

Ето защо, за да не се изгубим в живота, експертите ни съветват да търсим себе си в този свят. Непременно ще се открием – може би сред красивата природа, в тичинките на някое прекрасно цвете, в уникалните ни качества и дарби.

Защото, както знаем всички, който търси, винаги намира.

Tagged , , , , , , , ,
на горе