Топ съвети за модерен бар във вашия дом (снимки)

Топ съвети за модерен бар във вашия дом (снимки)
Идеи за дома

Топ съвети за модерен бар във вашия дом (снимки)

„Пия, за да направя другите хора по-интересни“, каза веднъж писателят Ърнест Хемингуей. И защо пием – за настроение, здраве или облекчаване на стреса? Винаги има идеална напитка за всеки повод, както силна, така и здравословна безалкохолна. Светът на коктейлите има свои собствени закони и тенденции, затова е важно да слушаме експертите. Мурад Атабаев е един от най-популярните бармани в света, който е изработил и справочник на най-новите тенденции в света на коктейлите за всеки повод.  Ето и неговите съвети:

Здравословен начин на живот – хит на сезона

Ние сме това, което пием и ядем. С настъпването на пандемията ресторантьорството силно промени подхода към храната и напитките. Търсенето на здравословни напитки за укрепване на организма се увеличи. Има повишен интерес към детоксикиращите коктейли, базирани на плодове и зеленчуци, и това е особено актуално и през лятото.

Ферментиралите напитки станаха особено популярни. Това е начин да получите напълно нови вкусови комбинации и ползи за тялото. Например, ягодоплодна комбуча.

Топ съвети за модерен бар във вашия дом (снимки)

Ябълков детокс коктейл

Продукти: 2 зелени ябълки, лайм, 5-6 листа мента, лед

Начин на приготвяне: Прекарайте ментата и ябълките през сокоизстисквачка, изсипете получения сок в чаша с лед. Изцедете половин лайм (или целия, ако обичате да е по-кисело). Завършете, като украсите  с клончета мента или прарчета лайм.

По-малко алкохол, повече вкус

Силният интерес към безалкохолните и слабоалкохолните напитки е отчетлива тенденция в нашата индустрия. Много хора искат да се насладят на посещението в заведението, но някой трябва да седне по-късно зад волана. Някои пък изобщо нямат право да пият алкохол, имат здравословен проблем просто не харесват алкохола под каквато и да е форма. Мисля, че скоро всички барове ще имат огромно меню от безалкохолни коктейли, които са разновидност на алкохолните класически и фирмени такива.

Топ съвети за модерен бар във вашия дом (снимки)

Смути зелена свежест

Продукти: 1/2 зелена ябълка, 1/2 или цял лайм, 4-5 листа мента, ревен,  захарен сироп на вкус (в идеалния случай артишокът е полезен за вашето здраве), лед

Начин на приготвяне: Почистваме ябълката и лайма от семена, премаваме всички твърди части, добавяме лед и смесваме всички съставки в блендер. Изсипете в чаша, украсете с резен ябълка или мента.

Красотата е най-важна

Първо ядем с очите си, а атмосферата с красотата на сервирането играе важна роля. Това ви позволява да отворите нова палитра от вкусове, комбинации и евентуално да предизвикате различни асоциации. Например имам вкусни напитки без алкохол и с интересни съставки събуждам приятни спомени от младостта ми, когато пихме детско шампанско.

Мнозина започнаха да експериментират, получавайки абсолютно невероятни комбинации, например въз основа на гъби шийтаке. Лично аз не съм голям фен на спиртните напитки, защото обикновено се притеснявам за гостите – удрят ме силно в главата и стресират тялото. По-добре да пиете бавно и нежно, като се наслаждавате и отпивате. Това е по-правилно за тялото и за удоволствието като цяло. Ето защо коктейлите са придружени от сламка – тя съдържа не само естетическа функция, но и способността да удължава удоволствието, оценявайки всички нотки на напитката.

Топ съвети за модерен бар във вашия дом (снимки)

Малинов джин с тоник

Продукти: 50 мл малинов джин, 100 мл оранжев тоник или обикновен, лед, плодове на вкус

Начин на приготвяне: Изсипете лед в чаша, смесете джина и тоника. Добавете сезонни плодове на вкус и се насладете на освежаваща напитка.

Разширете кръгозора

В ресторантьорския бизнес разширяването на менюто беше логичният резултат от пандемията. Сега е важно да можете да закусите и в бара, а сред предлаганите напитки е важно да се вземат предвид най-разнообразните предпочитания на клиента. Комбинацията от напитки и храна е достъпна и в домашни условия, за да достигнете абсолютен баланс.

Топ съвети за модерен бар във вашия дом (снимки)

Тропическо смути

Продукти: 1/4 манго, 100 г обелен ананас без сърцевина, семена от чиа, кокосово мляко, сироп от земна ябълка на вкус, лед

Начин на приготвяне: Предния ден семената от чиа се накисват в кокосово мляко. В блендер комбинирайте ананаса и мангото. Получената смес изсипете в чаша. Добавете в напитката семената от чиа, които са набъбнали и наситени с кокосово мляко. Можете да излеете сиропа на вкус. С лед напитката ще бъде приятна и освежаваща. Гарнирайте с парче ананас или манго за ефективна презентация.

 

Tagged , , , ,
на горе