Простуда без температура – има ли причина за безпокойство?

Простуда без температура - има ли причина за безпокойство?
Добра форма

Простуда без температура – има ли причина за безпокойство?

Всички други признаци на настинка са налице, но няма висока температура – това добро или лошо е? За някои професионалисти това е добър сигнал. Според специалисти липсата на висока температура в случай на настинка е знак, че имунната система на пациента е толкова силна, че се справя неусетно с болестта. Дали това обаче е истина?

Симптомите на всяко заболяване са преди всичко информацията, необходима за поставяне на правилна диагноза. Ако даден симптом се прояви неявно или напълно невидим, можете да сгрешите при избора на лечение. Например, човек, заразен с вирус на настинка, при липса на висока температура, просто няма да знае от какво всъщност е болен. Настинка без температура може изобщо да не е настинка.

Не всички инфекциозни заболявания, включително настинките, са придружени от висока температура. Нещо повече, много от тях имат сходни, а понякога и абсолютно същите симптоми като обикновената настинка, но много по-опасни от нея. Честите симптоми на вируса на птичия грип H1N1 са много подобни на тези при обикновена настинка: болки в гърлото, хрема, кашлица и болки в ставите. В същото време няма висока температура. Поради липсата на температура хората, заразени с този вирус, може да не предприемат необходимите мерки и случаят ще завърши катастрофално.

Честият херпес също е вирусна инфекция, която не показва никакви признаци при първото заразяване. Но следващия път, когато вирусът се активира, той ще донесе със себе си симптоми, които могат да бъдат объркани с тези при настинка: подути венци, възпалено гърло, подути жлези, главоболие. Много рядко херпесът е придружен от треска, понякога се нарича така – настинка без температура. И този вирус трябва да се третира по различен начин от обикновената настинка.

Друг вид инфекция, проявите на която са подобни на обикновената настинка, са риновирусите. Те причиняват възпаление на горните дихателни пътища. Ако едно дете е заразено с риновирус, то най-вероятно ще има треска. Но не и възрастен. Честите симптоми са много подобни на тези при настинка – кихане, ларингит, главоболие, запушен нос и хрема едновременно, възпалено гърло. И никаква топлина. И е необходимо да се лекувате за риновируси със специални средства, предписани от лекар.

Така че, ако наблюдавате симптоми на настинка в себе си, но без треска, възможно е имунната ви система вече да е победила успешно болестта толкова бързо, че да не сте забелязали, остана само хрема. Но може би просто се разболяхте от нещо друго? Затова е важно да не пренебрегвате и най-малките сигнали за притеснение и да потърсите специалист.

Tagged , ,
на горе