защо предпочитаме един човек пред друг
Любов и партньорство

Намери любовта си: Защо предпочитаме един човек пред друг

Често казваме, че намирането на истинска любов е като да спечелите от лотарията.

Обикновено се влюбваме най-често по време на някаква промяна в нашия живот: когато си намерим нова работа, когато сме уволнени или когато се преместим в друг град.

Опасните времена също настройват мозъка ни на любов. Например всеки икономически спад принуждава хората да обръщат повече внимание на основните ценности. Няма обаче твърди правила.

Защо предпочитаме един човек пред друг?

Можете да влезете в стая, където всички хора принадлежат към един и същ социален кръг, имат приблизително еднакво ниво на психическо развитие, образование и физическа привлекателност. И да не се влюбите в нито един. Защо? Защото липсва съответна химическа реакция с някой от тях.

Какво е любовна химия?

Според психологът Хелън Фишър, съществуват четири основни типа личности, които се различават в производството на високи нива на допамин, серотонин, тестостерон или естроген. Всеки от нас е привлечен от определен тип хора. И това се случва по напълно естествен начин.

Каква е разликата между четирите типа хора?

Тези, които Хелън нарича „изследователи“, имат високи нива на допамин, винаги се стремят към нови неща и ни привличат със своята креативност. Но ако си мислите, че такива хора биха били привлечени от стабилни и семейно ориентирани личности, грешите. Проучванията показват, че „изследователите“ търсят някой подобен на себе си. „Строителите“, които са засегнати предимно от серотонин, от своя страна, търсят някой, на когото да се облегнат – също „строител“. Тези двойки са в състояние да създадат силни семейства.

Теорията, че противоположностите се привличат, обаче, се подкрепя, ако сте от типа „директор“ или „преговарящ“. Тези две групи изпитват взаимно привличане. „Директорите“ са много конкурентни и решителни, имат високи нива на тестостерон, а „Преговарящите“ имат много естроген, което ги прави грижовни и съпричастни.

Ако искаме да създадем семейство, означава ли това, че трябва да търсим „строители“?

Може да нямате естествено влечение към този тип хора, но житейските обстоятелства могат да ви принудят да вземете съзнателно решение да намерите някой, на когото да разчитате, който цени домашните и семейните ценности, твърди Хелън. Това не означава, че други видове хора не са способни на стабилни взаимоотношения, но те ще бъдат готови за тях под други форми и в други периоди от живота. Например „директорите“ може да са много отдадени на семейството си, но те са работохолици и обикновено им е трудно да се измъкнат от работа и освен това не обичат да ходят на срещи.

Можем ли да създадем здравословна връзка с хора, с които не сме създадени един за друг?

Всяка двойка ще има свои собствени постижения и проблеми, обяснява психоложката. Например, двама „изследователи“ се оказват заедно. Няма да се карат как да приготвят вечерята. Но тъй като и двамата са склонни към лоши навици, невнимание и флирт, това може да бъде проблем.

Четирите типа личност се смесват във всеки от нас и често нашата личност и начинът, по който обичаме, се влияят от вторичния ни тип. Повечето „изследователи“ имат много гъвкав поглед към морала, но и „изследователите“, и „строителите“ като цяло са склонни да поддържат по-силен морал и затова търсят партньор, който споделя техните представи за дълг.

*Хелън Фишър е антрополог от университета Рутгерс (САЩ), водещ световен експерт по биология на любовта и привличането. Автор на множество изследвания и пет книги.

Tagged , , , , ,
на горе