Лекторът в онлайн фестивала Животът след 40 Таня Рейн за финансовите взаимоотношения между партньорите

Лекторът в онлайн фестивала Животът след 40 Таня Рейн
Лайфстайл

Лекторът в онлайн фестивала Животът след 40 Таня Рейн за финансовите взаимоотношения между партньорите

В професионален план д-р Таня Рейн притежава двадесет години опит, като фармацевт. Причината да стане фармацевт е трагично събитие в детство. Когато е на десет години, семейството и претърпява автомобилна катастрофа, след като заспал шофьор, навлиза в платното за насрещно движение. От опита си в аптека придобива умението да бъда прецизна към детайлите, както и възприемането на реда, като метод за ефикасност в работата.

През 2008 г. отново се връща на студентската скамейка. Завършва бакалавърска степен по маркетинг и магистърска по финанси. През 2020 г. успешно защитава дисертационен труд със заглавие „Моделиране поведението на домакинствата при вземане на решения за спестяване и инвестиране“ в СА „Д. Ценов“ гр. Свищов, катедра „ Финанси и кредит“.

Научните ѝ интереси са в областта на личните финанси. Като изследовател, прилага интердисциплинарен подход за изследване риска, като фактор за вземане на инвестиционни решения. Автор на научни публикации в областта на личните финанси. Хоноруван преподавател. Сертифициран инвестиционен консултант. Серифициран обучител по социални умения.

В практиката си, извън дейността по обучения, семинари и уъркшопи в сферата на личните финанси е сертифициран медиатор и притежава опит като такъв в Център за спогодби и медиация в СГС и СРС.

Освен чрез научни подходи изследва темата за личните финанси и в художествени текстове. В нейна пиеса, която е номинирана в конкурс на НБУ, изследва динамиката на семейните отношения през призмата на парите.

Днес сме поканили тази прекрасна дама при нас в качеството й на лектор в онлайн фестивала Животът след 40, който започва след броени дни. И така, да започнем с първия въпрос:

Г-жо Рейн, важна ли е финансовата култура за добрите отношения в семейството и защо?

Изключително важен въпрос ми задавате. Да, за добрите отношения в семейството финансовата култура на партньорите е много важна. Защото, ако единият от тях има, да кажем, дори само базова финансова култура, а другият – не, в един момент винаги ще възникнат конфликти. Този, без финансова култура преотстъпва отговорността на другия. А когато нещо се обърка, ако той не направи нещо както трябва, тогава ще настъпи разрив в отношенията, ще има обвинения и спорове. Много по-просто е когато хората взимат решение да надграждат своите знания и умения. Точно тогава ще бъдат изградени най-пълноценни партньорски взаимоотношения, както и ще се получат добри финансови резултати.

Много двойки, които живеят на семейни начала, се колебаят как точно да определят своите финансови взаимоотношения. Кое е по-правилно според Вас – бюджетът да общ или всеки от партньорите да разполага със собствените си пари, като и двамата влагат някаква част за покриване на общите разходи?

Още един много важен въпрос. Ние, жените 40+ израснахме с родители, които споделяха общ бюджет, който се разпределяше най-често от жената. Но в съвременния свят, според мен, е добре обратният вариант. Даже има такава специална формула, по която се изчислява най-справедливо каква част от доходите на партньорите трябва да бъде вложена в общия бюджет.

Тъй като сега има много хора, които печелят големи суми пари. Да вземем един пример, при който мъжът печели 10 000 лв, а жената – 3000 лв. И ако тези партньори влагат в общия бюджет половината от своя доход, се получава несъразмерност.

Затова е създадена и специалната формула за справедливо разпределение. Защото, знаете, в днешно време връзките много често се разпадат. Тоест, приемаме, че една част от личния доход може да бъде споделен, но не и напълно. Аз съм привърженик на идеята, че всеки трябва да има и лична спестовна сметка. Може дори да е под формата на бързо ликвиден актив, но този актив трябва да е лично негов. За да може в момент, в който има нужда, този човек спокойно да оперира с него, без това да зависи от неговия партньор.

А общият бюджет може да е в обща банкова сметка. Защото ние вече сме във 21 век и трябва да подредим нашите отношения спрямо новите реалности. Добре да обмислим всичко.

И това е и моят апел към съвременните жени. Защото най-често точно ние, жените сме алтруистите, тези, които винаги правим компромиси и даваме целите си заплати в семейството, не отделяме нищо за себе си.

Разчитаме, че партньорът ще отговори по същия начин, но това не винаги се случва и ние го знаем Много неща се случват и затова аз апелирам към жените – да, бъдете пак тези, които държат на семейните отношения, поддържайте колкото можете семейството, но не забравяйте и себе си! Не забравяйте и да имате лична ваша сметка, в която да заделяте някакъв, дори и малък, процент от доходите си.

Аз самата работех като фармацевт, постоянно съм имала доходи и в един момент, когато се разделих с партньора си, трябваше да взема пари назаем, за да започна нов живот.

Точно това щях да питам – повечето жени, каквото изкараме, го влагаме в семейството и в крайна сметка, особено при един ограничен бюджет, не остава нищо за нас самите. Има много дами, които не са стъпвали, примерно, във фризьорски салон или друг салон за красота, както и на СПА. Какво ще кажете на тях?

Имам точно такава позната. Тя е предприемач, обгрижва цялото си семейство, но специално за себе си не иска да харчи нищо. Никога не е ходила в салони за красота и не си е позволявала нещо за себе си. А Вие знаете колко е важно за нас, дамите, от време на време да посещаваме такива места. Там се чувстваме различно, отпускаме се, можем да си побъбрим и така. Това е голяма грешка.

Да, атмосферата на тези места е специална. Това го споделят много жени и казват, че се чувстват различно, в добрия смисъл на думата.

Аз предимно ходя при една и съща фризьорка. За мен е удоволствие да посещавам нейния салон, да си бъбрим, защото в този момент забравяме всичко друго и сме само със себе си.

Следващият ми въпрос е свързан с тези жени, които са предимно издържани от мъжете си. Те не работят и са изцяло зависими от партньора. Какви рискове крие това пък от своя страна? В някои от случаите мъжете им задоволяват всеки един каприз и всичко е наред. При други, обаче, не е така. След като жената не носи никакви доходи, мъжът преценя колко пари ще й отпусне като бюджет и точно за какво.

Много хубави, актуални въпроси ми задавате, за което благодаря!

Мъжът днес има пари, явно притежава качества да ги придобива, но нещата могат да излязат извън контрол. Той да загуби част от парите си, примерно. А партньорът е точно затова – двамата да си взаимодействат във всеки един момент – когато има пари и когато няма. Наистина парите са един много хубав измерител на взаимоотношенията. А тези дами, които разчитат само да бъдат обгрижвани, трябва да преосмислят решението си.

Имах такъв случай като медиатор. Мъжът имаше сериозен бизнес. В един момент обаче той си отиде от този свят и тя се оказва с три дечица съвсем сама. Няма да навлизам в подробности какъв точно беше казусът в тази ситуация, но изводът е един – дори и партньорът да е финансово обезпечен, той да е много грижовен, много любящ, което пожелавам на всяка една дама, жената има също собствена отговорност. Ако не друго, поне да повишава постоянно своята финансова грамотност. Не казвам, че трябва да бъде експерт, но трябва да е наясно какво се случва с партньора й, доколкото това може да я засегне.

Искате да кажете да го подкрепя. А не би ли следвало и тя да не остава без никакъв доход?

Да, в никакъв случай не бива да се остава без доходи. Сега, ако тя го подкрепя в бизнес начинанието му, дори и морално, в този случай, парите, който той й дава, са заслужени. Те все пак изграждат нещо общо.

Но да остава без свои други доходи, това е един голям риск. Не бива да се допуска.

Добре, да видим обратната страна на нещата. Ако жената е тази, която издържа семейството, а мъжът по някаква причина не носи пари – например, не може да си намери подходяща работа. Жената в този случай какво трябва да направи? Какъв съвет бихте дали на тези дами, които, сигурна съм, никак не са малко?

Този съвет го даваме и на родители, чиито деца са пораснали. Да определят един срок, в който този човек да намери своето място в обществото, тоест да намери някаква работа, независимо дали високоплатена или не. Но той трябва да участва в издръжката на семейството, за да се изграждат пълноценни отношения.

И тук отново стигаме до формирането на общия бюджет и на личните сметки, с които всеки да разполага. Между другото, много се изненадвам, когато хората ми кажат: „Аз получавам много ниска заплата“. Колкото и да е ниска заплатата на човек, той все пак може да отдели 10% от нея. Или 5 %. Или само 20 лв. Но отделете ги наистина – това е вашата сума. Колкото и малко да е, това изгражда навици, развива полезни качества.

В живота може да случи така, че някой от двамата в семейството да остане работа, но въпросът е другият партньор е да го мотивира да продължи да търси и да се развива. Да се постави ясен срок, примерно 6 месеца, 1 година, в който срок нещата отново да се върнат към нормалния ритъм. Може дори през това време човек да надгради своите знания, да придобие ново образование. Но след като този срок изтече, той да намери своето място в обществото и да бъде полезен в партньорските отношения.

Да, все пак, един мъж е мъж, когато на него може да се разчита. Включително и в един толкова важен аспект, какъвто е финансовият. Иначе самият той няма да се чувства добре.

Разбира се. Човек трябва да умее да намира своето място. Има вече достатъчно възможности, включително и онлайн обучения. Преди интернет беше друго, но сега никой не бива да има извинение.

Да, аз също често се питам как сме живели без интернет!

Точно, как наистина сме живели?/смее се/

Добре, казахте много полезни и много важни неща, които нашите читатели със сигурност ще оценят. Ще задам само един последен въпрос – защо се съгласихте да участвате като лектор в този фестивал Животът след 40?

В този фестивал участвам с голямо желание. Чудесно е, че можем да споделим своите знания и умения с много жени. Защото в новите условия всички жени търсим нови модели на поведение. Няма как да заимстваме готовите модели от нашите родители, защото сега нещата са коренно променени. И ние непрекъснато трябва да имаме обмяна на опит и знания, за да сме си полезни едни на други. Мисля, че това е и начинът самото общество да върви нагоре и напред. Всички искаме да живеем в една по-добре уредена България.

А и много мои близки и познати са на мнение, че ако, например, аз съм преминала през нещо ценно и важно в живота, то непременно трябва да го споделя и с други, за да им помогна. На фестивала аз пък ще науча нещо ценно и полезно от другите лектори.

Това е начинът да вървим всички напред.

Това ще значи, че и за нашите родители, нашите деца и внуци, ще успеем да направим това общество малко по-добре уредено. И България една по-добра за живеене страна.

Прекрасен завършек на нашия разговор!

Благодарим Ви! Това беше Таня Рейн, която е един от лекторите на стартиращия след броени дни онлайн фестивал Животът след 40. 

Билети може да закупите ТУК

Интервю на Лора Костова

Tagged , , , , , , , , , , ,
на горе