Кои симптоми издават гъбичките по краката

Кои симптоми издават гъбичките по краката
Добра форма

Кои симптоми издават гъбичките по краката

Красивите добре поддържани крака са гордостта на всяка жена. Обидно е за всяка уважаваща себе си дама, ако ноктите пожълтяват, по тях се появяват пукнатини и петна. Не е за подценяване, ако се появи и постоянният сърбеж между пръстите. Всички тези неприятни прояви са симптоми на гъбична инфекция. Проблемът е сериозен, но напълно разрешим.

Гъбички по ноктите – що за „звяр“ е това?

Здравата нокътна плочка трябва да е плоска, розова и блестяща. И ако поне едно от тези изисквания не е изпълнено, тогава има проблем. Според статистиката 50% от всички заболявания на ноктите са гъбични инфекции. В допълнение към факта, че заболяването чисто естетически дава много проблеми, лечението е и сериозно и дългосрочно.

Всичко започва от кожата на краката, по-често от междупалцовите гънки. По правило първият симптом на гъбички по краката (който в медицинските среди по-често се нарича онихомикоза) е пилинг, придружен от парене и сърбеж. След това се появяват мехурчета, които се пукат, образуват язви и пукнатини. Не трябва да мислите, че всичко ще мине от само себе си, просто трябва да бъдете търпеливи. Ако лечението не започне веднага, гъбичките могат да се разпространят по ноктите, продължавайки да растат и да се размножават. Бавно, но сигурно гъбичките по краката улавят нови пространства.

Основните симптоми:

Пукнатини в междупалцовите гънки (обикновено между 1-2 и 4-5 пръсти)

Удебеляване на кожата

Сърбеж

Зачервяване

Изгарящо усещане

Удебеляване, чупливост или изтъняване на нокътя

Рискова зона

Гъбичките по ноктите се разпространяват от човек на човек. И основното проникване на инфекцията в кожата е микропукнатини.

Най-често се появяват при носенето на тесни, неудобни обувки, изкарване на пясък на плажа между пръстите на краката. В бъдеще болестта води до възпаление на кожата и образуване на дълбоки пукнатини. Рискът от прихващане на гъбички е по-висок при хора с нарушения на кръвообращението в краката, деформация на стъпалата, страдащи от прекомерно изпотяване на краката, както и такива с наднормено тегло. Стресът, тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол също могат да доведат до развитие на гъбични инфекции, тъй като те допринасят за намаляване на имунитета.

Най-лесният начин да се заразите с гъбичките е на обществени места. Например в баня, плувен басейн, в душове на фитнес клубове, където постоянно се поддържа влажна среда, която микроорганизмите обичат толкова много. Може да страда цялото семейство, при което всички членове на домакинството използват една и съща баня и е обичайно да се използват общи кърпи. Между другото, тези, които са се заразили от роднини, представляват над 30% от всички случаи. Гъбичките също се прехвърлят чрез консумативи за педикюр и маникюр, обувки, чорапи. Струва си да бъдете внимателни на почивка. В пясъка на плажа гъбичките остават жизнеспособни в продължение на месеци. Засегнатите частици на кожата лесно се прилепват към влажното стъпало.

Самолечение

Появата на гъбичките не може да бъде скрита. Ако се окажете със симптоми на това заболяване, в никакъв случай не трябва да отлагате посещението си на лекар. Самолечението е изпълнено с усложнения. Продължителната онихомикоза може да провокира алергична реакция, да отслаби имунната система и да доведе до обостряне на хроничните заболявания. Уви, без специална диагностика е невъзможно да се определи точната причина за промяната в структурата на нокътните плочи. Има няколко десетки вида гъбични инфекции. В допълнение, това може да не е гъбички, а проява на алергии, недостиг на витамини и много други патологии.

Правилната диагноза може да бъде поставена само от специалист въз основа на остъргване от нокътя за микроскопско изследване. Най-често тези данни са достатъчни за предписване на лечение.

на горе