Когато всичко се срине и загубите контрол: Как да продължим напред

Когато всичко се срине
Психология

Когато всичко се срине и загубите контрол: Как да продължим напред

Понякога в живота идват такива моменти, когато искате да постигнете някои цели, но всичко тръгва с главата надолу, сякаш някой е програмирал предварително жесток провал. Губите много време и енергия, а резултат  – нулев.

Тогава закономерно на преден план излизат вътрешните конфликти, жесток самотормоз и, разбира се, вечният въпрос: „Да бъдеш или да не бъдеш“. Да изоставим ли всичко или да продължим по трудния път, стискайки зъби. Струва ли си? Ами ако всичко е напразно? Ако няма смисъл?

Как да намерим сили да продължим напред?

Ако имате желание, но просто силите са се изчерпали, тогава все още нищо не е загубено. Основната цел в този случай е човек да открие мотивацията, която е толкова необходима, за да си върне отново жаждата за победа.

От една страна искаме да продължим да постигаме резултати, а от друга се колебаем дали да не приключим всичко и мъдро да приемем поражението си.

Ако мислите втората опция за по-добра, тогава не трябва да правите нищо. Дори не е нужно да продължавате да четете нататък, защото вашата настройка е вече насочена към поражението.

Но, ако изберете първия вариант, тогава да тръгваме, целта ни е да станем по-силни и да тренираме волята си. Как да стане това? Отговарят експертите.

Занимавайте се със спорт

Телата ни се нуждаят от спорт, поне половин час на ден. Първо, че така си отвличаме вниманието от негативните емоции и второ, веднага щом се раздвижим, получаваме нов прилив на енергия – както физическа, така и психическа.

Не е нужно много – дори най-елементарна разходка на чист въздух помага да се развеселим и да се заредим с положителни емоции. А и когато главата е пълна с мисли за целите, които все още не са постигнати, тогава спортът е уникален вид разсейване, който ни дава възможност да си преразгледаме приоритетите, да си избистрим ума и да предприемем правилните действия.

Започнете деня си така, че да искате да го изживеете

Как стартирате деня си? Ако още със ставането от сън започвате да мислите песимистично, то едва ли ще имате щастлив и успешен ден.

Но ако се опитате да започнете деня в друга посока, тогава настроението ще се промени. Упражненията или медитацията ще помогнат на тялото да се събуди. Но ключовият фактор е сутрешното хранене. Именно закуската ще определи с какви сили ще отидете, за да постигнете целите си.

Планирайте сутрешните си дейности така, че да сте готови дори и за най-трудната работа. Да сте убедени, че каквото и да се случи, сте в състояние да се справите. Кажете „Не“ на страха. Паниката е лош съветник. Бистър ум и воля за постигнем това, което искаме  – ето какво ни е нужно.

Използвайте по-малко джаджи, особено преди лягане

Един от негативните фактори за загубата на енергия и нормалния сън са устройствата, без които не можем. Те ни карат на сутринта да чувстваме се уморени и да не желаем да правим нищо.

Не приемайте всичко присърце

Всеки ден ни поднася различни стресови ситуации. И всяка реакция на стреса, особено когато е изразена с вълнение, харчи много от нашата енергия. През деня тя се изчерпва напълно. Ден след ден, притеснения и нерви, липса на достатъчно време за почивка. Всичко това, събрано заедно, съсипва. Спрете да приемате всичко присърце, да се изнервяте от дреболии и тогава ще се почувствате много по-добре. И не казвайте, че не можете – нужна е само малко воля. Ще видите, че си струва.

Tagged , , ,
на горе