Как да спрем да си тровим нервите и да живеем за собствено удоволствие

Как да спрем да си тровим нервите
Психология Лайфстайл

Как да спрем да си тровим нервите и да живеем за собствено удоволствие

Как да спрем да си тровим нервите? Отговорът на този въпрос определено не е от лесните, но както и при всичко останало, решение винаги има. Друг въпрос е дали успяваме да го съзрем или повлияни от началната инерция си я караме както знаем и рушим здравето си всеки ден.

Най-често срещаният проблем, пред който сме изправени, е безпокойството и другите негативни емоции. Те ни нападат най-вече, когато по стечение на обстоятелствата сме изправени пред трудности, с които не можем да се справим. Тоест, когато си мислим така, защото решение винаги има.

Как да се научим да не се притесняваме, да не се поддаваме на стрес и да се грижим здравето си? Да обърнем внимание на някои ценни съвети от психолозите. И така, ето как да се научим да бъдем непоклатими и да не позволяваме на нищо и никого да ни разстройва.

Спрете да се притеснявайте за нещо, което все още не се е случило

Не трябва да изпадате в паника само при мисълта за такъв развой на събитията, който може да доведе до негативни последици. Единственото, което правите в този случай е да се навивате сами и да си причинявате тревоги, които реално са напълно безпочвени.

Няма лошо да се планира и да се гледа с реалистичен поглед към бъдещето, но това е едно, а съвсем друго е, когато хората сами си „чертаят“ неблагоприятния развой в мислите и така го провокират наистина да се случи.

Когато анализираме какво ще се случи по-нататък искаме да се подготвим за всякакви последствия. Но ако не сме наясно как да безболезнено да направим това, по-добре е изобщо да не го мислим. Притесненията няма да подобрят ситуацията, но със сигурност ще амортизират нервната ни система.

Поставете си ясни и конкретни цели и се научете да планирате

Когато сме си поставили цел, но не сме успели да я постигнем по една или друга причина, започваме да се изнервяме, да се притесняваме, че нещата не са се получили както трябва. Затова психолозите препоръчват голямата цел да се „раздроби“ на по-малки парченца, защото така напредъкът се усеща по осезаемо и това дава стимул на човек да продължи с още по-голям хъс напред.

Отървете се от чувството за вина

Никога не се обвинявайте за нещо, което е вече приключило. Често пъти обичаме да поемаме вината на други хора от обкръжението си върху нашите плещи. Помислете дали не правите именно това. Ако е така, спрете и вложете емоциите си в нещо наистина смислено. Да се терзае човек за чуждите грешки е меко казано деструктивно. И в крайна сметка – абсолютно безполезно!

Не се страхувайте от промените в живота си

Притесняваме се за всичко, което е свързано с нещо ново. Да, но не си заслужава, защото така не даваме възможност на живота ни да се подобри. Първо, дори и нещо да не се случи по план, винаги има изход от всяка ситуация, и второ, трябва да наблегнем предимно върху положителните аспекти. Ако ви уволнят,  ще намерите нова работа – по високо платена и този път по ваш вкус. Преместването в друг град пък дава огромна възможност за нови постижения.

Опитайте се да контролирате своите преживявания. Дори да изглежда непосилно, знайте, че всичко е въпрос на тренинг. С течение на времето ще става все по-лесно. Пренаредете житейските си приоритети и започнете да гледате на живота в положителна перспектива.

Tagged , , ,
на горе