Как да се отървем от комплексите за външния си вид – ценни съвети от психолога

Как да се отървем от комплексите за външния си вид
Психология

Как да се отървем от комплексите за външния си вид – ценни съвети от психолога

Жените обичат да си създават проблемите сами. И повечето от тях са напълно безсмислени. Например, че тялото им е несъвършено, че имат бръчки и други подобни неща, които обвиняват за всичките си несполуки в любовта. Гледат се в огледалото и виждат само недостатъците, а пропускат да видят истинската си красота.

Дами, спрете! Това оставя незаличим отпечатък върху психиката. Провокира гняв, раздразнителност, а в някои случаи дори и агресия.

Не е ли време най-накрая да се осъзнаем?

Помислете – не всеки има перфектен външен вид на супер модел, но какво от това? Най-малкото струва ли си да се измъчвате затова ежедневно.
Разбира се, изобщо не става въпрос да не се поддържате и да не се грижите за тялото си, за външния вид и доброто здраве. Но във всичко това следва да вложите здрав разум, да сте напълно наясно към какво точно се стремите.
Понякога се измъчваме с твърде големи изисквания към самите нас, които са меко казано силно преувеличени. Положението може да стане толкова лошо, че в даден момент дори да се наложи да се обърнем за помощ към психотерапевт. А всичко може да бъде толкова по-лесно…

Как да се научите да обичате себе си и собственото си тяло

Стъпка 1: Променете вътрешните си нагласи

Задайте си един елементарен въпрос – как така се оказваме с толкова надценени изисквания към самите себе си? Според психолозите, отговорът се корени дълбоко в нашето детство. Може би просто сме се различавали от най- популярната красавица от „тайфата“? Момчетата са „точели лиги“ по нея, канили са я в компанията си, а нас са ни игнорирали или още по-зле, може дори да сме дочули нещо нелицеприятно за външния ни вид?
Това е напълно достатъчно, за да се появят първите комплекси и човек да започне да се срамува от своя външен вид.
Но, каквото било – било.
Нека сега се пробваме заедно да се отърсим от наложените ни незнайно от кого нагласи и  да развием и надградим собствените си ценности.

Осигурете си лист и химикал, отпуснете се и се замислете – какво точно не ви допада във вашия външен вид?
От съществено значение е да опишете възможно най-точно както изискванията си, така и начинът, по който „недостатъците“ ви пречат да получите от живота това, което искате.
Пример – дебела съм и няма да се харесам на мъжете, затова ще остана самотна до края на дните си. По същия начин опишете всичко останало.

Стъпка 2: Промяна на утвърдените вътрешни нагласи

След всяка такава нагласа посочете първопричината за създаването й. Например, че някой ви е казал, че сте дебела, с голям нос, малки гърди или каквото там друго нелицеприятно нещо сте дочули за себе си от хора във вашето обкръжение. Сега погледнете на тези смешни твърдения от позицията на зрял човек. Дори и в твърденията да има доза истина, могат ли тези проблеми да се определят като най-важните в живота ви? Само дългокраките и стройни красавици ли покоряват света?
Със сигурност ще срещнете човек, който да ви харесва такива, каквито сте, някой, за когото няма смешни бариери и чиято любов ще грее сърцето ви вечно! Затова побързайте и променете старите нагласи с нови, но този път не повлияни от други хора, а вашите собствени.
Престанете да се сравнявате другите, да се „вживявате“ в измисления стандарт и да се измъчвате, че не сте се превърнали във вашия идеал.

Приемете себе си безусловно! Вие сте човек, индивидуална личност, няма друга такава и никога няма да има!
Бъдете себе си, обичайте се такива, каквито сте, научете се да се радвате на победите си, без значение дали са малки или големи!

Стъпка 3: По-често се вглеждайте в огледалото с любов

Търсете положителното в своя образ и благодарете на Бог за това, което виждате в огледалото.
Ако нещо наистина много ви притеснява във външния ви вид, съставете план за действие, за да разрешите проблема. Но е важно да вършите това с любов към себе си и собственото си тяло, както и да го желаете заради себе си, а не заради измислените стандарти на някой друг.

Вие не сте като всички останали, а сте уникални!
Един мъдрец е казал: „ Едва след като почнем да приемаме себе си, тогава ставаме красиви.“
В тези думи има много истина, замислете се над тях.

Tagged , , ,
на горе