когато ни е най-тежко
Психология

Какво да правим когато ни е най-тежко

Чувствате ли, че всички обстоятелства са срещу вас и сякаш и последната надежда е загубена? Не сте сами.

В живота могат да възникнат ситуации, когато изведнъж се окажете в напълно безнадеждно положение. Това може да е загубата на някой или нещо скъпо за вас. Обстоятелство, което ще ви бъде твърде трудно да понесете. Планове, които не сте успели да приложите или период от живота, когато сте в задънена улица и губите всякакъв интерес към случващото се наоколо.

Независимо от това, което сте преживели или преживявате, можете да преодолеете обстоятелствата и да намерите надежда отново. Ето няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да възстановите баланса си и да възвърнете вярата в доброто.

Изразявайте чувствата си

Освободете главата си от тях – ако сте недоверчиви по природа и не сте свикнали да обсъждате проблемите си с доверени хора, се натоварвате с огромен брой обезпокоителни мисли и отрязвате изхода за чувствата.

Понякога, за да намерите решение на проблем, трябва да започнете, като освободите ума си от него. Когато изразите чувствата си, получавате известно облекчение. В зависимост от чувствителността на информацията можете да обсъдите проблема със семейството или приятелите си или да запишете притесненията си в дневник, например.

Когато умът ви се освободи от това бреме, най-накрая можете да се почувствате облекчение.

Търсете другари по съдба

Можете да улесните живота си много, ако просто намерите хора като вас. Вярно е, че в този случай все пак трябва да търсите не подобни хора, а хора с подобни проблеми. Именно те ще могат да споделят с вас механизмите за преодоляване на трудностите или поне да ви разкажат историята си за успех, така че да разберете, че няма неразрешими ситуации.

Намерете си цел

Когато се съсредоточите върху неуспехите и свикнете непрекъснато да мислите колко лоши неща са се случили, губите надежда за най-доброто. Трябва да направите крачка назад, за да си позволите да видите по-широката цел, която преследвате. Един провал не означава нищо, защото може да има десетки стотици пътеки, водещи до вашата мечта. Така че, не се обезсърчавайте.

Изживейте своите незабравими моменти

Някои проблеми могат да изглеждат големи, докато не си спомните трудностите, с които сте се сблъсквали в миналото. Може да осъзнаете, че вече сте преминали през най-лошите неща и ако не сте се счупили тогава, тогава със сигурност ще се изправите до сега. Добре би било да си припомните няколко примера за ситуации, в които сте загубили всякаква надежда за успех и сте се предали точно преди финалната линия. Всеки от нас има богат житейски опит в решаването на проблеми – от тях можете да получите, ако не готово решение, то поне вдъхновение и мотивация да продължите напред.

Направете нещо различно

Друг начин да намерите надежда е да опитате нещо различно. Можете да промените обкръжението си: отидете на почивка.

Насладете се на нови места и се запознайте с нови хора. Или може да ви разсее хоби, което ще ви помогне да се върнете към пълноценния си живот и да се рестартирате. Веднага щом осъзнаете, че губите надежда и желание да направите нещо, променете дейността си. Не се насилвайте да оставате на едно и също място – това само ще ви накара да изпитате стрес, безпокойство или дори депресия.

Tagged , , , ,
на горе