Защо хората се страхуват да се влюбят и толкова ли е страшна любовта

защо хората се страхуват да се влюбят
Любов и партньорство

Защо хората се страхуват да се влюбят и толкова ли е страшна любовта

Любовта е прекрасно чувство, но понякога хората се страхуват от него. Причините за това може да са много, но всички те се свеждат в крайна сметка до едно: тези, които имат какво да загубят, се страхуват от любовта.

Самотата в началото е само болезнена и тъжна, а с времето свикваш с нея. За съжаление, започваш да се чувстваш толкова комфортно сам, че потребността от друг човек, с който да споделяш радости и скърби я мислиш за безследно изчезнала.

Но ето, че се повява такъв човек. Осъзнаваме, че може би губим много, но не ни пука особено. Влюбването ни изглежда дискомфортно. Защо? Ето ги най-нелепите страхова.

Страх от отговорността да споделяш себе си с друг

Срещнали сте достоен човек и отношенията ви се развиват добре. Но след това започват и първите проблеми: първо са само от време на време и само по сериозни причини, след това причините за конфликтите тръгват да стават все по-малко значими и броят им се увеличава.

И след поредната кавга заради боклука, който съпругът ви не е изхвърлил, осъзнавате, че това не е нито първият път, нито ще е последният, че непрекъснато ще сте в конфликт по същите причини. Оказва се, че кавгите ви са безполезни – те не помагат за решаването на проблема. И тук се появява страхът от нова връзка, твърдят психолозите.

Любовта не означава страдание и жертва

Влюбвайки се за първи път, вие се опитвате да направите всичко в името на любимия, жертвате за него своето време, средства, интереси, отдавате се докрай. Не можете обаче постоянно да правите жертви – това е пряк път към страдание и болка.

Може би сте на мнение, че любовта е свързана със сърдечни болки, с жертви, но това не е така. Това усещане включва правене на отстъпки и обединяване на силите, а не това, което мислите.

Не се примирявайте с качеството заради количеството

Истински мъже е трудно да се намерят в наши дни, но те все още съществуват. Жените трябва да избират между количество и качество и често избират първото, вярвайки, че ако имат много обожатели, то поне едно от тях може да става за нещо. В резултат на това се обкръжаваме с много мъжко внимание, но … няма кой да обича. А ако няма кой да ни обича, защо ни са всички тези мъже наоколо? Те са абсолютно безполезни.

По-добре да заложим на един мъж, но да е достоен. Не се страхувайте да живеете обикновен живот, живот, който е несъвършен, защото никой не живее идеалният, колкото и да ви се струва, че не е така. Че той животът си е несъвършен по дефиниция.

Страхът да се обичаш – една от големите спънки в живота ни

Ако все още нямате любим човек, не е нужно да се обезсърчавате във възможностите си и да спрете да обичате просто себе си . Ако не обичате себе си, тогава никой друг няма да ви обича, това вече до втръсване ни се е набило в главите, но, за съжаление, не само трябва да го знаем, но и да го прилагаме.

Страхът е нормална човешка реакция. Просто не бива да я оставяме да ни превземе. Всеки изпитва страх, най-смелите също. Разликата между страхливия и смелия човек е само и единствено в едно – смелият не се притеснява да се изправи срещу страховете си и това му дава възможност да се развие и разгърне като личност. Докато страхливият така и не се решава да надигне глава и затова остава в блатото на собственото си недоволство – от себе си, от живота, от възможностите или по-скоро от невъзможностите. Не бъдете страхливи, животът е един и трябва да се постараем да го изживеем достойно. Поне доколкото ни стигнат силите.

Tagged , ,
на горе