Живот тук и сега: 5 лесни стъпки към щастието

стъпки към щастието
Психология

Живот тук и сега: 5 лесни стъпки към щастието

Искате ли да се научите да бъдете щастливи? Следвайте тези пет прости стъпки, за да се съсредоточите върху себе си и със сигурност ще направите живота си по-щастлив.

Прекарваме толкова много време в размисли за миналото и мечтания за бъдещето, че забравяме за настоящето. Настоящият момент ни се изплъзва и се превръща в недостъпен лукс. Нямаме достатъчно време просто да спрем и без това животът престава да бъде все по-напрегнат. Психолозите предупреждават, че за да постигнем щастие, трябва да се научим да живеем в настоящето и да ценим това, което имаме. Но как може да се постигне това?

Като начало не пречи да приложите малко самодисциплина. Започнете деня си правилно и правете прости неща стъпка по стъпка, които ще ви помогнат да се съсредоточите върху себе си и вътрешните си чувства.

Научете се да дишате и да медитирате правилно

Технически медитацията може да бъде от молитва до концентрирано миене на съдове. Трябва да намерите свой личен начин да изпаднете в това състояние. Целта на всяка медитация е да обучи мозъка ви да бъде в настоящето. Според проучвания на западни учени ежедневната медитация помага да се съсредоточим върху важните неща, повишава производителността, подобрява здравето и работата на сърцето, намалява стреса и дори забавя процеса на стареене.

Спокойното и контролирано дишане е мястото, където започва всяка техника на медитация. Това е чудесен начин да фокусирате енергията си и да успокоите ума си. Тази практика може да бъде особено полезна за тези, които са под стрес. Когато се чувстваме отпуснати и силни, дишането ни е дълбоко и ритмично и ни осигурява кислорода, от който се нуждаем, за да се чувстваме добре. Това работи и в обратна посока: дишаме правилно – отпускаме се и се зареждаме с енергия.

Преборете зависимостта си от социалните мрежи

За да се научим да живеем в настоящето, достатъчно е да се откажем от неща, които отвличат вниманието от самия живот и от случващото се в него.

Нашият смартфон е основният виновник за факта, че сме се отдалечили от настоящия момент, защото той постоянно ни разсейва. Но трябва да признаем: вече не е възможно да се живее без джаджи и технологии. Ние обаче можем да контролираме колко време се отделя за тях.

Планирайте всичко с положителна нагласа

Според психолозите, планирането за бъдещето е много важно за настоящето – в края на краищата животът изисква баланс. Опитайте да се насладите на самия процес на планиране, като не се фокусирайте върху неща, които в бъдеще може да излязат извън контрол или да не се случат изобщо. Вместо това разбийте всяка голяма цел на отделни стъпки и задайте ясни срокове за постигането им.

Не се притеснявайте за миналото или бъдещето

Тук има важен много важен нюанс и той е, че планирането не означава постоянно да се притеснявате какво и как да правите, да превъртате постоянно в главата си минали събития или се страхувайте от онези, които все още не са се случили. Често сме толкова затворени в мислите си, че забравяме какво е точно пред нас. По-добре да се съсредоточите върху нещата, вкусовете или миризмите около вас. И не забравяйте за дишането.

Бъдете благодарни

Да бъдем благодарни за това, което имаме, е ефективен начин да се научим да чувстваме и разбираме себе си. Ако отделим време да благодарим активно на някого за добро дело или да помислим за какво сме благодарни за себе си и живота си, можем да се потопим в настоящия момент. Можете да започнете с просто упражнение – например, всеки ден да записвате на лист хартия три неща, за които сте благодарни.

Tagged , ,
на горе