Грешки и заблуди, които ви пречат да бъдете щастливи в любовта

Грешки и заблуди които ви пречат да бъдете щастливи в любовта
Любов и партньорство

Грешки и заблуди, които ви пречат да бъдете щастливи в любовта

Всички искаме щастие, хармония и любов, но понякога нещата не се получават. Каква е причината за това? Нека видим кои грешки и заблуди пречат най-много да сме щастливи в любовта.

Страхувате се от интимността

Може би нещо се е объркало в миналата ви връзка – били сте наранени, а раздялата се е оказала по-трудна. Или пък сте имали нещастно детство – проблеми с родителите, трудности в училище и така нататък.

В резултат на това близките връзки за вас са свързани с нещо страшно и неприятно, страхувате се, че отново ще бъдете наранени, твърдят психолозите.

Така обаче не позволявате на потенциалните партньори да се приближат до вас. Например, избягвате контакт с нови хора или ако случайно започнете връзка, бързата да се отдръпнете в себе си, още преди да й дадете възможност да се развие пълноценно.

Това поведение означава, че все още не сте се отърсили от миналите си негативни преживявания. Може би просто ви трябва време. Или, ако всичко това продължава от много време насам – помощта на психолог.

Мислите, че не заслужавате добро

Това може да се дължи на съмнение в себе си. Смятате се за непривлекателни, глупави, нелепи и неинтересен и стигате до заключението, че с толкова отрицателни качества така или иначе никой не може да ви обича.

Но това не е вярно. Това означава само едно – че просто не допускате до себе си хората, за да ги опознаете и се страхувате неистово да покажете чувствата си.

Умишлено избирате не тези партньори, които наистина харесвате, а тези, които смятате за посредствени, тъй като сте убедени, че само тях заслужавате.

Проблемът е, че малцина от нас са в състояние наистина да се погледнат през очите на другите. А нашето възприятие за самите нас пък е изкривено от негативни преживявания, нагласи и когнитивни капани.

Има голяма вероятност другите да ви възприемат като харизматичен, привлекателен и интелигентен човек. Но вие ще научите за това само ако се решите да излезете от черупката си и се опитате да общувате с някой, когото наистина харесвате и ви допада в много отношения.

Идеализирате връзките

Това е още една причина да не успявате да се справяте с връзките и чувствата си. Например, ако сте убедени, че всичко следва да се развива по строго определен сценарий – като в книга или филм. Цветя и подаръци, след втората среща – целувка, след петнадесетата – преместване, след една година връзка – планиране на сватба. И така нататък.

И ако нещо не върви по план (например имате различни виждания по някои въпроси или на партньорът му му отнема повече време, за да премине към следващото ниво на връзката), това ви обърква. Вие се разстройвате и съмненията започват да ви измъчват.

Знайте, че няма универсален сюжет на идеални отношения, защото в тях участват живи хора със собствени интереси и нужди.

Добре би било да приемете още от самото начало, че реалността може да не отговаря на безупречна измислена картина. Това, разбира се, не се отнася за онези случаи, когато партньорът прави нещо, което е категорично неприятно за вас и ви причинява вреда.

Твърде сте взискателни

Искате да срещнете перфектния партньор, без никакви недостатъци и не се съгласявате на по-малко. Всичко или нищо. Той трябва да изглежда по определен начин (от цвета на очите, през формата на пръстите и до размера на талията), да притежава конкретен списък с интереси, да печели конкретна сума пари…

Хубаво е, когато човек си поставя летва и не се подценява да излиза с хора, които не му подхождат достатъчно добре. Но на първо място исканията към идеалния партньор трябва да са реалистични, а не идеалистични, защото тогава никога няма да срещнете своята сродна душа. И ще загубите много.

Мечтаете да срещнете половинката си

Някои твърдят, че всеки от нас си има своя половинка, която е някъде там и чака да се срещнете, за да преобърне напълно представите ви за щастие и да ви дари с толкова искрени чувства, както никой никой друг досега.

Но знаете ли, този феномен никога не идва по поръчка, още повече пък ако го преследвате яростно. Вярвайки в тази среща, ние чакаме някакъв знак отгоре, любов от пръв поглед, безупречни и хармонични отношения, но Вселената може би има друг план за нас. Или времето още не е дошло.

А в резултат на това очакване пропускаме да забележим други интересни хора, с които бихме могли да бъдем не по-малко щастливи.

Важно е да запомните, че историята на половинките е просто красива приказка  и трябва да работите съвестно върху всяка връзка – да я поливате и подхранвате с много любов, за да разцъфне красиво.

Прибързвате с нещата

Едва срещнали подходящ, вие вече планирате съвместен живот, сватба и деца. Още от първите срещи настоявайте за физическа близост. Подобен натиск може да изплаши човека и връзката да приключи, преди още да е започнала.

Важно е да слушате и разбирате партньора си, да не го притискате и да се движите с него в едно и също темпо. И в същото време анализирайте какво ви кара да насилвате ситуацията: може би не човекът е важен за вас, а самото състояние на връзката. Или не сте уверени в себе си и се страхувате, че ако не обвържете партньора си възможно най-скоро, той ще ви напусне. Може би, ако помислите над тези нагласи, любовта ви ще стане по-спокойна и хармонична.

Помислете над всички тези неща, изброени по-горе и може би ще успеете да намерите верният за вас начин да разрешите проблема с неуспешните връзки. Помнете, че когато нещата не стават по един начин, винаги могат да се случат по друг. Затова не се отчайвайте, а действайте. Нищо не може да ви попречи да бъдете щастливи в любовта, стига да го искате силно!

Tagged , , , , ,
на горе