Ако искате да успеете в живота, прочистете първо социалния си кръг

Ако искате да успеете в живота, прочистете първо социалния си кръг
Психология

Ако искате да успеете в живота, прочистете първо социалния си кръг

Забелязвали ли сте една интересна тенденция: успешните хора винаги са заобиколени от едни и същи успешни приятели и познати, креативните общуват със себеподобни, пушачите – предимно с пушачи, а губещите избират да дружат с такива, които са като тях.

Разбира се, има и изключения. Но не може да се отрече, че нашите приятели оказват косвено влияние върху живота ни, помагат ни да поемем по пътя на успеха или неуспеха. Това изобщо не означава, че ако искате да забогатеете, тогава спешно трябва да се скарате с всичките си близки и да потърсите познати сред милиардерите. Но, огледайте внимателно социалния си кръг. Откривате ли в него хора, които ви дърпат надолу?

В социалният ни кръг често могат да се срещнат коренно различни по характер и социален статус хора, но почти всички имаме поне един /а най-често доста повече/ хора, които не само не стимулират развитието ни, но и всячески се стремят да го спрат.  И дори отношението им да е привидно неутрално, всяка среща и всеки разговор с тях е стъпка назад.

С кого от обкръжението си трябва да спрем да общуваме незабавно?

Хора с лоши навици

Когато общуваме с тях, ние неволно го копираме. И ако пред вас има човек, който непрекъснато ви изкушава с чаша студена бира за вечеря или, да речем, постоянно гризе ноктите си, бъдете сигурни, че в един момент ще започнете и вие да вършите същото.

Тези, които не ни уважават

Защо да общувате с тези, които не приемат вашето мнение и ви уважават? Това единствено наранява самочувствието ви, така че не си го причинявайте и се отървете от подобни „приятели“.

Хора, които постоянно критикуват

Конструктивната критика, разбира се, е страхотна, но постоянното общуване с човек, който не спира да критикува без причина, е най-високата степен на мазохизъм.

Хора, които не ви приемат „нови“

Дори не можете да си представите колко хора са били възпрепятствани да се променят към по-добро от „приятелите“ си. Ако във вашата среда има такива, които не се радват на вашите успехи и положителни промени в живота ви, които, например, болезнено преживяват  факта, че сте се отказали от пушенето и сте започнали да тичате за здраве сутрин, и при всяка възможност се опитват да ви отклонят от избрания път, е време да напуснат вашия приятелски кръг.

Безполезни хора

Те отнемат личното ви време с всякакви глупости, които не ви интересуват. Най-често сте принудени сте да слушате скучните им истории с часове, само от куртоазия. За какво си причинявате всичко това? Представете си колко ценно време губите. Животът е твърде кратък, за да си позволяваме да го хабим за ненужни хора.

Хора, които вечно хленчат

Има хора, които постоянно са недоволни от всичко, имат милион проблеми, за които всички са виновни (освен те самите, разбира се). Допускайки такъв енергиен вампир в живота си се обричате на мъчение, а и шансът самите вие да се превърнете в такива е огромен.

Tagged ,
на горе