Спасете се от акнето завинаги

0

Акнето е кожно заболяване, което се изявява най-често с обриви и възпаление на космения фоликул, съпътствани от свръхпроизводство на себум от епидермиса. Или по-просто казано, лицето се покрива с пъпки и се превръща в истински кошмар за притежателя си.

Причините за този неприятен дефект могат да бъдат от различно естество – инфекциозни, хормонални или психологически. Нерядко появата на акне се свързва също с наличието на смущения в кръвообращението, както и с други физиологично обусловени фактори като например скрити вирусни или бактериални инфекции.

Ювенилното или младежкото акне засяга и момчетата, и момичетата в юножеска възраст. Според статистиката около 10% от тийнейджърите в света страдат от симптомите на това заболяване.

Розацейното акне

АТАКУВА ПРЕДИМНО ЖЕНИТЕ

навършили четиридесет годишна възраст, които имат проблеми с кръвообращението. Заболяването се манифестира с разширяване на кръвоносните съдове на лицето, което става причина за появата на перманентно зачервяване, наречено купероза.

Артефициалното акне е резултат най-често на безразборно използване на козметични продукти, без да се взимат предвид техните характерни особености и изискванията за съвместимост с други средства за красота.

Залог за лечението на заболяването във всичките му форми е адекватната лекарска намеса. Все пак съществуват и някои общи правила в хигиенно-диетичен план, чието спазване би могло да облекчи състоянието на болния, както и да реши

РЕДИЦА ЕСТЕТИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ

Основно изискване за третиране на проблемна кожа е поддържането на чистотата й. За съжаление, множеството почистващи продукти, заливащи щандовете на парфюмерийните магазини, са крайно неподходящи за обхванатата от акне кожа.

Почистването в този случай трябва да се извършва само с крайни щадящи немазни сапуни, дори още по-добре с лосиони на раститенла основа, притежаващи почистващо действие. Подходящи са продукти на базата на невен или репей, най-добре приготвени в домашна обстановка.

Чудесно почистващо и успокояващо действие оказва лосионът от лайка и градински чай, приготвен по следния начин: 15 г. сушен свят лайка и 15 г. сушен градински чай се накисват за 10 минути в ½ л. вряща вода. Течността се прецежда и с памучен тампон се нанася върху лицето с леки масажни движения, а може да се остави и да престои под формата на компрес за 10-15 минути.

За всекидневна употреба може да се използва и

КОМБИНАЦИЯ ОТ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

с почистващ и смегчаващ ефект. Подходящи в случая са маслото от житен зародиш, розовото, лимоновото и лавандуловото масло, смесени в следните пропорции: 20 мл. масло от житен зародиш, 2 капки розово масло, 5 капки лимоново масло.

Получената по този начин маслена емулсия е чудесно средство за поддържане на чистотата и нормалното ниво на рН на кожата. Тя подхранва епидермиса, премахва излишното омазняване и предотвратява възпението.

Редовното третиране на проблемните участъци, а и на цялото лице ще ви помогне да възстановитеблясъка и равномерния тен накожата си и със сигурност ще ви отърве от ужасните пъпки, поне за известно време.

Leave A Reply