Особеностите на виното

0

Не се чувствате добре дори след малка чаша вино и се чудите защо? Може би организмът ви реагира отрицателно на някоя съставка от питието ви, обясняват специалистите. Ето как да проверите и да се справите с проблема.

Съвременните хора проявяват все по-голяма непоносимост към различни храни и напитки, особено към съдържащи глутен, краве мляко, зърна и ядки. Изненадващо за мнозина се оказва, че някои симптоми може да показват нетолерантност и към виното.

Главата ви се „пръска“, а не е от препиване

Дори да сте се наслаждавали фосега на чаша-две червено вино с вечерята си за разпускане след трудовия ден, внезапно може да започне да ви боли глава само след няколко глътки от любимата напитка. Често се случва да развиете свръхчувствителност към нещо в по-зряла възраст, а специално към виното това е практика, обясняват лекарите. Червените и белите вина от по-тъмните сортове грозде обичайно съдържат протеина тирамин, както и добре познатите ни консерванти сулфитите – доказани отключващи фактори за мигрена. Освен това пиенето на алкохол повишава кръвната захар и организмът започва да произвежда хормони, които се справят с нея. Този процес обаче може да причини свиване на кръвоносните съдове и оттам – силно главоболие.

Приемът на алкохол води до обезводняване, защото потиска обратното всмукване на водата в бъбреците и това задълбочава мигрената. Особено сложен става проблемът при жени в менопаузата, при които нивата на естроген са ниски. С напредването на възрастта тялото ни се дехидратира по-лесно и се справя с „дразнителите“ от всеки вид все по-трудно.

Съвет: Изберете бяло вино с много светъл цвят или си направете шприцвайн (вино, разредено с газирана вода) и пийте много вода заедно с питието си.

Сърцето ви бие като барабан

Всички сме чували, че червеното вино е полезно за сърдечно-съдовата система. Какво се случва обаче, ако изведнъж след обичайната чаша вино чуем барабани в ушите и сърцето ни запрепуска като състезателен кон? Може да се стреснем, че получаваме инфаркт.

Силното сърцебиене само по себе си не е опасно, но може да е сигнал за здравословен проблем, който го поражда. Затова най-добре се прегледайте при кардиолог. Според някои изследвания дори чаша вино на ден увеличава риска от артериална фибрилация – състояние, което нарушава сърдечния ритъм или сърцебиенето, което пък увеличава опасността от инфаркт.

Съвет: Преценете колко вино пиете на ден и дали не трябва да намалите количеството. Стандартната чаша вино е 100 мл, така че ако отворите бутилка от 750 мл на вечеря у я допиете, докато си легнете, превишавате повече от 7 пъти препоръчителното количество напитка.

Лекарите алармират, че прекаляването може да доведе до т.нар. празничен сърдечен синдром – внезапна промяна на сърдечния ритъм, повишаване на кръвното налягане, задъхване и още по-сериозни проблеми.

Не можете да си поемете лесно въздух

Наблюдава се дори само след няколко глътки вино, ако страдате от астма. За това състояние са виновни най-вече консервантите сулфити в напитката. Насред тях обаче виното съдържа още много компоненти и е един от най-комплексните продукти, които приемаме, казват специалистите. Сред тях има такива, които могат да дръпнат „спусъка“ и да отключат нежелани реакции на организма особено при свръхчувствителни хора.

Съвет: Дали проявявате непоносимост към сулфити може да ви подскаже и яденето на сушени кайсии, в които обикновено има този консервант. Ако дишането ви се затруднява и гърдите ви започват да „свирят“ след консумацията им, случаят е именно такъв. Добрата новина е, че не са необходими драстични мерки като пълното изключване на виното от менюто ви – просто трябва да следите състава му и да търсите  нна етикета отбелязано „без сулфити“ (sulphite free). Австралийските и американските производители първи започнаха да предлагат такива вина, вече ги има и сред европейските марки. И още едно уточнение – етикетът „Био“ на продукта не изключва сулфити в състава му, така че четете внимателно при пазаруване.

Лицето ви пламва от няколко глътки вино

Алкохолът е вазодилатор, т.е. води до разширяване на кръвоносните съдове и повишен приток на кръв към повърхността на кожата. Така се получава нежеланото зачервяване на лицето. Не е ясно защо точно червеното вино влошава състоянието при дерматологични заболявания като розацея, копривна треска и обриви, но само след няколко глътки симптомите се засилват.

Наблюдава се връзка и между реакцията зачервяване на лицето от виното и свръхчувствителност към козметични продукти, съдържащи содиум лаурил сулфат (химичен агент, който се среща в сапуни, шампоани, лосиони, течни сапуни за лице и тяло, пасти за зъби и др.). При кожните екземи виновникът може да е хистаминът, който се съдържа във виното.

Съвет: Намалете количеството алкохол, независимо какво точно пиете, защото иначе ще продължите да получавате зачервяване поради вазодилаторния ефект на напитката. Специално за виното, избирайте го внимателно като пазарувате. Наливните вина съдържат повече сулфити от бутилираните, в белите тези консерванти са също повече в сравнение с червените. Четете етикетите за съдържанието на сулфити в продукта и предпочитайте с по-ниските нива.

Ако имате дерматологичен проблем като екзема, трябва да знаете, че червените вина са с повече хистамин от белите, което ги прави по-опасни за състоянието ви. Хистаминът може да причини и други нежелани реакции – сърбеж в очите, течащ нос, главоболие.

Три факта, които трябва да знаете

1. Непоносимостта към вино не е толкова опасна като някои хранителни алергии, които могат да застрашат живота. Определени симптоми може да са стряскащи (силно сърцебиене, задъхване), но след установяване на причината от лекар, единственото, което е необходимо, е да намалите виното, да изберете друга марка или просто друго алкохолно питие. Малцина имат алергия към алкохола въобще, така че непоносимостта към вино не предполага пълно отказване от напитки с градус.

2. С напредване на възрастта се променя имунната система – става по-малко толерантно и по-често реагира отрицателно, включително и на алкохола. Това е обяснението, ако на младини не сте имали никакви проблем с виното, а сега забелязвате, че не ви се отразява добре. При жените отключващ фактор може да е намаленото ниво на естроген, когато влязат в менопауза. Естрогенът има противовъзпалително действие и помага за по-лесното понасяне на болка.

3. Дори да не страдате от астма, трябва да отидете на лекар, ако от виното започнете да получавате суха кашлица, стягане в гърдите и задъхване. Появата на астма при възрастни се наблюдава по-често при жените, отколкото при мъжете. Симптомите обикновено се проявяват около менопаузата. Според австралийско изследване хормонозаместителната терапия, предписвана в този периос, увеличава 50% риска от развитие на астма. Други отключващи фактори са тютюнопушенето, затлъстяването и стресът в работата или личностните отношения.

Categories: Wine & Dine

Tags:

Leave A Reply