Какво трябва да знаете, когато оставяте кучето си само вкъщи

Какво трябва да знаете, когато оставяте кучето си само вкъщи
Домашни любимци

Какво трябва да знаете, когато оставяте кучето си само вкъщи

Преди домашните кучета бяха отглеждани главно навън и можеха спокойно да се разхождат на двора, където да имат всичко необходимо за пълноценен живо. В последните няколко десетилетия все по-често срещано е стопаните да живеят със своите домашни любимци в апартаменти или къщи без двор, което прави ежедневието на четириногите по-сложно.

Най-трудно обаче става, когато стопаните трябва да излязат навън и нямат възможност да вземат кучето със себе си. Тогава животното трябва да остане само вкъщи, а това може да крие известни рискове. По-игривите кучета са способни да направят доста бели, ако останат сами за повече време. Затова ви предлагаме няколко решения, които могат да ви помогнат и ще знаете, че няма да намерите дома си преобърнат с главата надолу, когато се върнете.

Изтощете кучето си

Няма нищо по-спокойно от измореното куче. Ако знаете, че трябва да оставите домашния си любимец сам за няколко часа, опитайте се да го изтощите с добра и интензивна игра в парка. Какви упражнения точно да правите зависи от възрастта и големината на кучето ви. Тичането е много полезно за четириногите. Те имат нужда да изразходват енергия, а когато се приберете обратно вкъщи, бъдете сигурни, че то ще спи поне час, за да се възстанови от разходката, която сте му направили.

Намерете им занимание

Кучетата обичат храната. Това е друг идеален вариант, който може да спечели вниманието им, докато ви няма. Най-добрият начин за това е да сложите гранулите им в дозаторите за храна и да ги оставите сами да си осигурят хапване. Това ще фокусира вниманието на кучето и ще го държи далеч от това да се разхожда по дивана ви или да дъвче мебелите. Изпробвайте дали ефектът е добър при вашият любимец, като сложите храната му в дозатора и във ваше присъствие. Ако се справя добре, не пропускайте да го похвалите и наградите. Освен това му купете и играчки за дъвчене, които също са много забавни и трудно могат да се счупят.

Не оставяйте кучето си само навън

Това е възможно най-опасният вариант за него. Без надзор то лесно може да намери пролука в оградата и да избяга, а намирането му след това е трудно. Възможно е да влезе в контакт с други кучета, които да не го приемат добре и да го наранят. В най-добрия случай, ако кучето ви излезе, е възможно да се върне само и да ви чака пред вратата, но не разчитайте на това.

Опитайте се колкото се може по-рядко да оставяте домашния си любимец сам. Той няма да бъде виновен, ако се случи нещо в апартамента ви, докато е бил без надзор. Погрижете се кучето да бъде на сигурно място и тогава спокойно можете да излезете навън.  

Tagged , ,
на горе