Изкуството да се сервира вино

0

Изкуството на съхранение
Всеки, който разбира поне малко от вино, знае, че то трябва да се съхранява при определени условия без резки промени – температура между 12° С и 16°С и влажност между 70 и 90%.

Отварянето
Техниката за отваряне на бутилка е деликатна, но лесна за научаване. Първо се изрязва капсулата. Тирбушонът се поставя в средата на корковата тапа. При навиването му никога не се движи бутилката, а само ръката. Тапата трябва да се измъкне от гърлото на бутилката без да се чупи.

Декантери
Бели, млади червени вина и розе може да бъдат сервирани от бутилката след охлаждане до подходящата температура. Отлежалите червени вина трябва да се преливат от бутилката в декантер, за да се избегне поглъщането на утайката и да се остави виното да диша. Това подобрява цвета, аромата и вида на виното. Вината Reserva и Gran reservа задължитено трябва да се преливат, тъй като за тях е сигурно, че образуват утайка. В този случай е необходимо да използвате свещ, с помощта на която да се следи кога утайката тръгва към гърлото на бутилката, за да се спре преливането.

Чашата
Чашата трябва да бъде с високо столче, в противен случай ръката затопля виното. Тъй като шампанското е газирано, трябва да се пие във висока чаша, за да се виждат мехурчетата и формите, които описват. Белите вина се пият в по-малки чаши, а червените – в чаши с по-голям балон, защото ароматите им са по-сложи и имат нужда от пространство, за да се разгърнат. Чашите трябва да бъдат прозрачни, за да бъдат оценени блясъка и цвета на напитката.

Температурата на сервиране
Виното трябва да се сервира с определена температура, за да може мирисът и вкусът му да са оптимално добри. Тя варира в зависимост от вида на виното и не е свързана с температурата на съхранение.

  • Млади бели и шампански вина – 6° – 8° С
  • Розе и бели вина – 8° и 10° С
  • Млади червени вина, реколта от същата година – 10°-12° С
  • Червени вина, отлежавали в бутилка – 12°-14° С
  • Червени вина, отлежавали в бъчва – 14°-16° С
  • Вината Reserva и Gran reserva – 16° -18° С

Categories: Wine & Dine

Leave A Reply